SPORTURI  »  HANDBAL  »  HCM CONSTANŢA

Zvonko Sundovski, antrenorul campioanei HCM, vorbeşte despre ce a realizat şi despre ce îşi doreşte la Constanţa: “Sînt un perfecţionist!”

Articol de - Publicat marti, 18 iunie 2013 00:00 / Actualizat luni, 17 iunie 2013 21:06

Macedoneanul Zvonko Sundovski vrea să construiască pe Litoral o echipă de top pentru Europa


Venit la Constanţa din postura selecţionerului care a dus micuţa reprezentativă a Macedoniei pe locul 5 în Europa, Zvonko Sundovski a încheiat perfect primul său sezon la campioana HCM. Sub conducerea sa, constănţenii au realizat al treilea event consecutiv, pierzînd un singur meci în întrecerea internă. Singura sincopă a fost în Liga Campionilor, unde gruparea de pe Litoral a avut parte de o grupă infernală şi a ratat prezenţa în optimile de finală. Tehnicianul macedonean şi-a propus să se revanşeze în sezonul următor.

- Domnule Sundovski, cum a fost primul sezon pe banca HCM-ului?
- A fost un an bun, în care s-a muncit enorm şi am jucat din ce în ce mai bine, de la meci la meci. Am luat titlul, am luat şi Cupa României şi am fost în cărţi pentru ieşirea din grupe în Liga Campionilor pînă la ultimul meci.

- Cum v-aţi acomodat în România?
- La început a fost de dificil, pentru că veneam într-o ţară pe care nu o cunoşteam, cu un nou mod de a antrena. A trebuit să impun alt sistem, dar au venit rezultatele şi sînt fericit că am ales să antrenez la Constanţa. Am găsit jucători foarte buni, în special cei români, iar conducerea clubului a fost mereu alături de mine.

- Sînteţi mulţumit din punct de vedere financiar?
- Este în regulă, dar nu banii sînt importanţi întodeauna. Mi-am dorit un club unde să pot construi o echipă, să-mi pot pune amprenta asupra jocului. Acesta-i visul oricărui antrenor.

Cel mai greu moment, la Kiel
- Se putea mai mult în Europa?
- Poate, dacă am fi avut mai mult timp la dispoziţie în vară. Înainte de toate însă, am avut parte de o grupă infernală, cu trei echipe care pot ajunge oricînd fără probleme în Final Four, Kiel, Atletico şi Veszprem. Dacă jucam în faţa propriilor spectatori, ar fi fost altceva. În momente delicate, cînd echipa intră în criză, fanii pot face diferenţa.

- Care a fost cel mai greu moment al sezonului?
- Cînd am pierdut drastic la Kiel. Am fost foarte dezamăgit, dar să nu uităm că nu am avut toţi jucătorii la dispoziţie! După cîteva zile, am cîştigat la Reşiţa şi am învins pe Celje în Liga Campionilor şi am dat dovadă cu toţii de caracter.

- În acest an, aţi renunţat la funcţia de antrenor al Macedoniei. De ce?
- Am văzut un viitor important la Constanţa şi am vrut să mă concentrez asupra echipei de club. În plus, mă simţeam destul de obosit, ţinînd cont că sînt cel mai longeviv selecţioner al Macedoniei, funcţie pe care am ocupat-o doi ani şi jumătate.

Două strategii
- Mulţi jucători îşi termină contractul în această vară. Reconstruiţi echipa?
- Unii vor pleca, dar vom păstra un nucleu, mai ales jucătorii români. Mihai Popescu a semnat deja prelungirea contractului pe trei ani, Alexandru Şimicu rămîne şi el, iar Alex Csepreghi şi-a pus semnătura pe un nou angajament înainte de a se opera la genunchi. Bogdan Criciotoiu este într-un progres evident şi munceşte enorm. Va rămîne alături de noi şi Branislav Angelovski, astfel că avem în continuare baza. Au plecat spaniolii Humet şi Val, iar situaţia lui Dragicevici este incertă în acest moment.

- Cine va veni?
- Discutăm cu un macedonean de echipă naţională şi încercăm să-l aducem la Constanţa, dar ne vom axa în special pe jucători tineri. Avem de ales între două strategii. Ori formăm o echipă cu jucători tineri, care să joace fără presiunea rezultatelor în Liga Campionilor, ori luăm cîţiva jucători experimentaţi şi ne luptăm pentru calificarea în optimile de finală. Visul meu este să construiesc, dar trebuie să recunosc că sînt un perfecţionist. Îmi stabilesc un prag cît mai înalt şi, de aceea, indiferent de strategia aleasă, îmi doresc să mergem mai departe în Europa. Putem ajunge în optimi, chiar dacă avem de jucat în preliminarii pentru a intra în grupe.


"Nu am avut prea mult timp să vizitez Constanţa, mai ales că am călătorit mult, dar mă simt foarte bine aici. Soţia şi copiii m-au vizitat de patru ori şi le-au plăcut mult oraşul şi oamenii, care sînt foarte prietenoşi"

"Vacanţa o voi petrece alături de familie şi vom merge în Grecia, la Halkidiki, un loc liniştit. Vreau să-mi încarc bateriile, să pescuiesc"

Reunire pe 15 iulie
Revenirea la pregătiri este programată pe 15 iulie, dar antrenorul macedonean va sosi mai devreme la Constanţa. "Avem multe de pus la punct şi timpul este destul de scurt. Primul meci oficial este pe 1 septembrie, cînd trebuie să jucăm în Supercupă. Nu ştiu însă ce se va întâmpla, ţinînd cont că am cîştigat şi titlul, şi Cupa. Poate fac două echipe şi jucăm între noi", a glumit Sundovski.

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează