SPORTURI  »  JO 2012  »  CORESPONDENŢĂ DIN LONDRA

Belu şi Izbaşa povestesc cum s-a obţinut aurul olimpic la sărituri: "I-am spus să repete ce a făcut acasă"

Articol de - Publicat luni, 06 august 2012 00:00 / Actualizat luni, 06 august 2012 21:37

Antrenorul spune că a sfătuit-o să nu privească în jur şi să încerce să repete ceea ce a învăţat


De obicei, antrenorii nu prea vin la zona mixtă. Octavian Belu a făcut ieri o excepţie. A sosit chiar puţin înaintea Sandrei Izbaşa, oprită să dea interviuri pentru televiziuni. Are un chip destins, chiar zîmbitor. E efectul pe care îl produce aurul. În special, aurul olimpic.

- Domnule Belu, sînteţi mulţumit? Cum a fost concursul?
- A ieşit bine. Sandra a reuşit o performanţă extraordinară, să cîştige a doua medalie de aur la Jocurile Olimpice, la distanţă de patru ani şi la aparate diferite, sol şi sărituri. A fost un concurs greu, s-a văzut că presiunea, emoţiile îi afectează şi pe cei care merseseră fără probleme. Americanca era favorită la locul întîi, a făcut prima săritură bine, pe a doua a ratat-o. Iar Sandra s-a stăpînit şi a cîştigat.

- A fost şi un concurs dramatic, cu atîtea evenimente.
- Da, iar diferenţa între aur şi locul doi a fost foarte mică, egală cu un pas la aterizare. Emoţiile au fost mari, s-au acumulat, eu i-am spus să nu se uite la note, la ce fac celelalte. Am avut un dialog simplu: i-am repetat că trebuie să facă doar ceea ce a făcut şi acasă, ce a învăţat!

- Ce înseamnă acest titlu în cariera ei?
- Este un vis împlinit, după atîtea semne de întrebare. După atîta muncă.

- Aţi convins-o pe Sandra să facă din nou sărituri. Cum aţi reuşit, ce i-aţi spus?
- Da, şi mă bucur că am insistat la capitolul acesta. I-am spus că e un aparat care i se potriveşte. Ca şi Maroney, sau cum a fost Monica Roşu la noi, aici e locul gimnastelor atletice, mai înalte. I-am explicat că are potenţialul fizic de a aborda şi acest aparat, că e păcat să nu încerce. Oricum, Sandra a ţinut să facă şi concursul individual compus, a urcat şi pe paralele ca să ajute echipa, chiar dacă avea doar cîteva luni de pregătire. Iar la sol se va lupta din nou pentru podium.

- Vedeaţi o medalie la sărituri?
- Eu nu i-am pomenit ei de medalii, cu atît mai puţin de aur, dar mă gîndeam la o poziţie de podium. După ce ai dominat Europa doi ani la rînd, e greu să nu te gîndeşti şi la un loc între primii trei la Olimpiadă. I-a ieşit foarte bine în conjunctura dată, a depăşit emoţiile pentru că, repet, diferenţa n-a fost mare între locul 1 şi 2, 15,191 faţă de 15,083.

- Şi în continuare, la celelalte finale?
- Privim înainte cu optimism, deocamdată avem un aur şi un bronz, dar mai avem de concurat.

"Nu poţi explica în cuvinte cum e cînd ţi se cîntă imnul"
Sandra Izbaşa spune că şi-a dorit două sărituri curate şi că n-a ştiut că e campioană olimpică pînă n-a văzut clasamentul final. Ea va mai concura şi marţi, în finala de la sol, de aceea spune că Olimpiada ei se va încheia pe 7 august


Toate televiziunile vor cîteva vorbe de la campioana olimpică de la sărituri. De la cea care încă e campioana olimpică la sol şi poate deveni din nou. Ea zîmbeşte, pare un copil fericit care are de gît o jucărie deosebită, cam mare şi cam grea, dar atît de dorită! Octavian Belu se retrage în lateral şi o lasă pe Sandra să răspundă la întrebări. Ea face însă un gest spontan, minunat, de o generozitate ce te lasă perplex. Îşi scoate medalia şi i-o pune la gît antrenorului. Val de emoţie. "În atîţia ani, e prima dată cînd un sportiv îmi aşază medalia lui la gît", mărturiseşte Belu. Nu e obişnuit, ar vrea să i-o înapoieze fetei cît mai repede, dar ea îi spune s-o mai ţină. Aşa e Sandra. Surprinzătoare. Un copil fericit. De fapt, o tînără fericită care acum patru ani nu ştia cum va evolua viaţa ei. Nici cariera. Iar acum iat-o aici, la 22 de ani, cu un nou titlu olimpic cucerit. Cîte gimnaste române au mai reuşit asta de-a lungul anilor? Doar două: Nadia Comăneci (1976-1980) şi Simona Amînar (1996-2000). De ieri, Sandra li se alătură.

- Sandra, cum ai trăit această finală?
- A fost dificil, la finală cu iei contact cu aparatul decît atunci cînd intri în concurs. Dar am arătat că acela care e pregătit face surpriza.

- Ai ştiut cum s-a desfăşurat concursul?
- Nu. Eu nu mă uit niciodată la nimeni, caut să mă concentrez doar pe ce fac eu.

- Asta înseamnă că n-ai ştiut imediat că eşti campioană olimpică!
- Nu, am aşteptat nota şi apoi să se afişeze clasamentul. Abia atunci am aflat.

- Ai revenit la acest aparat după ce o vreme nu l-ai mai făcut.
- Da, de doi ani îl pregătesc din nou. Şi vreau să le mulţumesc antrenorilor, doamnei Bitang şi domnului Belu, că au insistat, că mi-au explicat şi m-au convins. Fără ei, n-aş fi aici, cu medalia.

- Ce aşteptai tu de la sărituri?
- Mi-am dorit să am două execuţii cît mai curate.

- Iar pentru sol?
- Va fi greu şi acolo şi îmi doresc acelaşi lucru: să am o execuţie cît mai bună. Aşa cum fac acasă.

- O întrebare un pic patetică acum: cum te simţi pe podium cînd eşti pe locul unu în comparaţie cu treapta de argint sau bronz?
- Cînd ţi se cîntă imnul... Nu poţi explica în cuvinte cum te simţi atunci. E imnul ţării tale, e cel mai frumos.

- Şi, întorcîndu-te în timp, acum patru ani te vedeai peste alţi patru aici, concurînd?
- Nu. Chiar mă întrebau mulţi dacă mă vor revedea la Londra şi eu eram aproape sigură că nu. Dar sînt aici şi să vedem ce mai urmează.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
theo_s
theo_s  •  06 August 2012, 19:44

Si din cum s-a comportat cu obraznicatura aia de Maroney, se vede ca e o tipa manierata, bine crescuta, ceea ce e important, pt. ca ea e acum un model. Fetele mai mici decat ea si de varsta ei au ocazia sa invete cum sa se poarte, ce sa spuna, si ca desi fata asta e si campioana olimpica - ceea ce ele n-o sa fie never ever - si frumoasa si etc., e modesta si agreabila. Nu tu nas pe sus, nu tu fite. Imi vine in minte borcea - cum vorbea el peste umar cu presa, fara macar sa se uite la amaratii aia care alergau dupa el - si cine e borcea pe langa Izbasa - nimeni in izmene.

sever
sever  •  06 August 2012, 11:04

SINCERE FELICITARI!

matrixlov
matrixlov  •  06 August 2012, 10:43

Bravo Sandra, Si cata munca ....! Ne faci momente minunate deoarece se inalnesc rar doua calitati la un om frumusete si modestie, dupa care vi si completezi cu performanta, recunostinta. Multumesc in numele tuturor romanilor care tac pentru ceea ce faci pentru Romania asa cum este ea in acest moment. Pentru isoria noastra sportiva te-ai alaturat Nadiei Comaneci sa aduci bucuria cea mai mare atunci cand nimeni nu mai spera la prea mult. Multa sanatate, fericire... cred ca acum inteleg fara sa stiu dedesupturile acestui sport cata munca trebuie sa prestezi pentru un titlu olimpic. Felicitari !!!.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează