SPORTURI  »  JO 2012  »  JUDO

Florin Bercean: "O medalie la Olimpiadă? E ceva sfînt, parcă ai luat pe Dumnezeu de picior!"

Antrenorul lotului olimpic de judo are încredere în românce
Antrenorul lotului olimpic de judo are încredere în românce

Articol de - Publicat sambata, 02 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 07 iunie 2012 15:17

Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic de judo, are încredere în cele trei românce care merg la Londra. "Toate au şanse la medalii!"

Florin Bercean, antrenorul lotului feminin de judo al României, va bifa la Londra a patra Olimpiadă din carieră. Debutul a avut loc la Sydney în 2000, acolo unde a venit şi prima medalie: bronzul Simonei Richter. Patru ani mai tîrziu, la Atena, Alina Dumitru s-a oprit lîngă podium, a pierdut medalia în ultimele secunde. S-a revanşat însă la Beijing, acolo unde Piţi şi-a făcut antrenorul fericit.

- Domnule Bercean, aţi intrat în linie dreaptă cu pregătirea pentru Olimpiadă?
- Se poate spune. Acum, sîmbătă şi duminică, la Bucureşti, avem ultima competiţie oficială înainte de Olimpiadă. E Cupa Mondială de la Bucureşti, un turneu la care nu vor participa însă foarte mulţi calificaţi la Londra. Toţi antrenorii se tem acum de accidentări şi preferă să se pregătească în sparringuri.

- Şi dumneavoastră o odihniţi pe Alina Dumitru. Vor participa doar Corina Căprioriu şi Andreea Chiţu.
- De la senioare. Avem însă multe fete de perspectivă, care se vor regăsi în lotul olimpic pentru Olimpiada de la Rio, din 2016. De acum trebuie să ne gîndim la următoarea ediţie.

- Care va fi programul celor trei fete care participă la Londra?
- De duminică deja urcăm la Poiana Braşov. Vom rămîne acolo trei-patru săptămîni. O să vedem. De luni începem cu antrenamentele. Vreau să mulţumesc cluburilor din ţară care ne vor trimite mai multe fete pentru sparring. Vor fi în total 40 de fete în Poiană, iar totul va fi concentrat pentru pregătirea Alinei, a Corinei şi a Andreei.

- Care dintre cele trei judoka are şanse mai mare la medalie?
- Sincer? Eu cred în toate! La fel de mult! Veţi spune că Alina are şanse mai mari, că e campioană olimpică. Da, dar ea va avea cel mai greu traseu. Toţi antrenorii îşi vor pregăti elevele să o învingă pe ea. Aşa fac şi eu. Mă pregătesc şi fac tactica după cea mai bună. Mă bazez însă pe potenţialul lor, pe dorinţa lor de succes.

- Şi obiectivul dumneavoastră care e?
- Eu am spus o medalie şi un loc 5. Nu puteam să zic acum trei medalii. E Olimpiadă totuşi, nu concurăm numai noi. Deşi, v-am spus, eu cred în fiecare dintre cele trei fete.

- Au început emoţiile în rîndul fetelor?
- Nu eşti om dacă nu ai emoţii. Dar eu le spun de fiecare dată. Mă, voi sînteţi valoroase, frumoase, harnice, deştepte şi românce. Mai e vreuna ca voi, cu calităţile astea? (rîde) Alina Dumitru mi se plînge săraca de mult că nu mai poate dormi noaptea. Asta tot din cauza stresului, a emoţiilor. Presiunea e uriaşă pe umerii lor.

- Ce înseamnă pentru un sportiv să meargă la Olimpiadă?
- E simplu. Dacă nu te califici la Jocurile Olimpice, nu exişti ca sportiv. Iar dacă mai cîştigă şi o medalie, e ceva sfînt, ca şi cum l-ai prinde pe Dumnezeu de picior.

- E un avantaj pentru România că domnul Marius Vizer e preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo? Aveţi siguranţa că nu veţi fi nedreptăţiţi de arbitri.
- Nu-l băgaţi pe domnul Vizer cu arbitrajul, că nu va vorbi niciodată cu vreun arbitru să ne favorizeze pe noi. E un avantaj pentru noi pentru că a ajutat foarte mult material acest sport. Acum toate cluburile au saltele, chimonouri, condiţii bune. Pe mine mă interesează să fiu arbitrat corect, nu cer nimănui să mă ajute. Şi fetelor le spun: "Daţi voi cu adversara să sară saltelele, să vedem ce decizie se va da atunci!"

"La Beijing am avut o sportivă calificată şi am luat o medalie. Acum avem trei şi e normal ca şansele să obţinem o medalie să fie mai mari" (Florin Bercean)

3.200 de sportivi sînt legitimaţi în România la judo. În Japonia sînt un milion de practicanţi

19 medalii a adus judoul la toate categoriile în competiţiile internaţionale din 2012. Dintre acestea, 15 au fost cîştigate de fete

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează