SPORTURI  »  JO 2012  »  PARALIMPIADĂ

FOTO Let The Games begin! » Azi, la Londra, se deschid Jocurile Paralimpice

+3   FOTO
"Naţionala" de baschet a Marii Britanii a jucat pentru o zi într-unul din simbolurile Londrei, Catedrala Saint Paul

Articol de - Publicat miercuri, 29 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 28 august 2012 22:12

România va fi reprezentată de cinci participanţi. Peste 4.200 de sportivi din 160 de ţări se vor întrece în 11 zile de competiţii.

Londra e din nou în sărbătoare începînd de azi. Jocurile Paralimpice debutează în capitala Marii Britanii cu o ceremonie numită "Enlinghmnet", regizată de Stephen Daldry şi în care vor juca 3.000 de voluntari.

Sărbătoare şi combativitate pînă pe 9 septembrie la un eveniment la care au fost vîndute toate biletele, o premieră pentru această întrecere. 20 de sporturi sînt prezente la a 14-a ediţie a Jocurilor Paralimpice. Tir cu arcul, atletism, boccia, ciclism, călărie, fotbal în cinci şi în şapte, goalball, judo, powerlifting, canotaj, yachting, tir, înot, tenis de masă, volei plus baschet, rugby, scrimă şi tenis în scaun cu rotile.

Jocurile Paralimpice au pornit de la o idee a lui Sir Ludwig Guttmann, un doctor care a deschis pentru prima oară în Marea Britanie o secţie de afecţiuni ale măduvei la spitalul Stoke Mandeville. Se ocupa de soldaţi care aveau diverse afecţiuni şi s-a gîndit că sportul i-ar putea ajuta, nu doar fizic, ci şi psihic şi social. În 1948, cînd Jocurile Olimpice au fost oragnizate la Londra, Guttmann a organizat şi el un concurs între pacienţii săi. Patru ani mai tîrziu li s-au alăturat şi alţi oameni cu dizabilităţi şi interesul a crescut. Astfel că în 2012, Jocurile Paralimpice se întorc acasă.

La ceremonia de deschidere, portdrapelul României va fi Eduard Carol Novak, iar delegaţia ţării noastre mai are în componenţă alţi patru sportivi: Imre Torok (ciclism), Naomi Ciorap (înot), Dacian Makszin (tenis de masă) şi Florin Cojoc (atletism). Novak este singurul care a mai participat la Jocurile Paralimpice, la Beijing, acolo unde a şi obţinut medalia de argint.

471 de medalii vor fi acordate la Jocurile Paralimpice de la Londra

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează