SPORTURI  »  JO 2012  »  HANDBAL. NORVEGIA - MUNTENEGRU 26-23

Regretul de a nu fi şi noi aici » Norvegia e din nou campioană olimpică la handbal, iar Muntenegru, echipa care ne-a lăsat acasă, a luat argintul

Duel de foc în finala feminină: norvegianca Amanda Kurtovici (stînga) într-o săritură umăr la umăr cu Andela Bulatovici (Muntenegru) // Foto: Guliver/GettyImages +3   FOTO
Duel de foc în finala feminină: norvegianca Amanda Kurtovici (stînga) într-o săritură umăr la umăr cu Andela Bulatovici (Muntenegru) // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 13 august 2012 00:00 / Actualizat duminica, 12 august 2012 19:21

Echipa care a eliminat România din cursa pentru Jocurile Olimpice a jucat finala şi a adus prima medalie din istoria olimpică a Muntenegrului.

România a lipsit încă o dată de la turneul olimpic de handbal. După ce au cucerit bronzul european în 2010, în Danemarca, "tricolorele" nu au mai reuşit aceleaşi prestaţii la Mondialul brazilian, de peste un an. Locul 13 de la Sao Paulo ne-a aruncat în "grupa morţii" în calificările pentru JO, alături de Franţa, Muntenegru şi Japonia. Cum să mai ieşi viu de acolo? Alţii au putut, noi nu. Muntenegru a fost pe 10 în Brazilia, Coreea de Sud a terminat pe 11! Şi au ajuns în semifinale la Olimpiadă.

Franţa şi Muntenegru, cele care au lăsat România acasă, au mers bine în turneul olimpic. Pînă cînd s-au întîlnit între ele. S-au duelat în sferturile de finală. A cîştigat Muntenegru, 23-22, şi doar pentru că a avut puţin mai multă şansă. Muntenegrencele au trecut apoi de Spania, 27-26, şi au ajuns în finală. O finală cu Norvegia despre care marea majoritate a specialiştilor spun că nu meritau să o piardă. Că niciodată o finală olimpică nu a fost mai mult influenţată de arbitraj. Surorile din Franţa, Charlotte şi Julie Bonaventura, sînt arătate cu degetul.

Ierarhia nu va mai fi însă schimbată. Norvegia e campioana, Muntenegru a jucat finala şi Spania a luat bronzul. Româncele au privit la televizor un turneu final pe care nu şi l-au dorit la fel de mult ca altele.

Campioana controversată

Norvegia şi-a păstrat titlul olimpic cucerit la Beijing. A făcut-o însă într-un mod mai controversat ca oricînd. Şi cu un joc mai slab ca niciodată.

În faza grupelor, Norvegia a pierdut cu Franţa şi cu Spania, a terminat la egalitate cu Coreea de Sud şi a bătut la un singur gol Danemarca. A prins in extremis locul 4 şi s-a calificat în "sferturi". Degringolada a continuat contra Braziliei.

Conduse la pauză cu patru goluri diferenţă, nordicele s-au trezit la timp. Au cîştigat cu 21-19. Cine a arbitrat meciul? Reţineţi: Charlotte şi Julie Bonaventura din Franţa.

Arbitraj ostil
Fără probleme în semifinale, cînd a trecut de Coreea de Sud, Norvegia a întîlnit în finală Muntenegru. O echipă care se baza pe forţa celor mai buni interi din lume: Bojana Popovici şi Katarina Bulatovici. Într-o sală plină de norvegieni, surorile Lunde, pivotul Loke, dar mai ales interul Linn Jorum Sulland au condus în permanenţă. A fost 13-10 la pauză şi diferenţa s-a păstrat mult timp în partea a doua.

Muntenegrencele nu au cedat însă nici o clipă, chiar dacă arbitrajul a fost unul ostil, categoric. Au fost două momente în care Norvegia a evoluat cu două jucătoare mai mult pe teren şi nu a reuşit să înscrie. Mai mult, adversarele au marcat! Cu un minut înainte de final, Norvegia conducea cu 24-23. Muntenegru a avut şansa de a egala, dar nu a făcut-o.

Aplauzele ironice
S-a desprins Norvegia la 25-23, cînd s-a întîmplat cel mai impresionant moment al partidei. Ca la un semn, toate handbalistele muntenegrence s-au oprit şi au început să aplaude. "A fost o ironie la adresa arbitrelor. Nu poţi să-ţi baţi joc de munca unei echipe, de aşteptările unei ţări întregi", a dezvăluit Bojana Popovici, cea care la final şi-a anunţat retragerea.

Arbitrele, aceleaşi Charlotte şi Julie Bonaventura, s-au făcut imediat nevăzute de pe teren. Ieşiseră însă prea mult în evidenţă pe parcursul celor 60 de minute de joc.

"E cea mai fericită zi din viaţa mea. Dedic medalia asta tuturor celor care au crezut în noi, dar în primul rînd poporului muntenegrean" (Marija Jovanovici)

"Sîntem fericite, dar şi supărate în acelaşi timp!"

Katarina Bulatovici, interul dreapta al Oltchimului, a marcat în finala olimpică 10 goluri. A plîns la final după aurul olimpic, dar şi de fericire pentru că avea argintul la gît.

- Katarina, prima participare la Olimpiadă, prima medalie. Cum a fost?
- Extraordinar! Nu am cuvinte să o pot spune. A fost ceva neaşteptat. Am venit la Londra să jucăm handbal, ne doream să ajungem cît mai sus, dar nu pot să afirm acum că ne aşteptam să jucăm finala. Ne-am întrecut pe noi, am jucat cu multă ambiţie, am pus suflet şi a ieşit bine.

- De finală ce părere ai? V-aţi simţit dezavantajate?
- Normal! Ceea ce au făcut franţuzoiacele a fost inuman. Noi am jucat numai în inferioritate numerică. Pe Heidi Loke, pivotul norvegian, arbitrele nu au văzut-o niciodată cum loveşte, cum dă cu cotul. De asta, la final, ne-am şi oprit şi am aplaudat ironic.

- Cum crezi că veţi fi primite acasă? E prima medalie olimpică pentru Muntenegru.
- Ca nişte campioane, cu siguranţă! Am înţeles că vom face turul ţării într-un autocar decapotabil. Abia aştept!

- Peste doar cinci zile trebuie să fii prezentă la Vîlcea, să te întîlneşti cu noile coechipiere.
- Da, aşa e. Pînă atunci însă, vreau să mă bucur de ceea ce am reuşit la Olimpiadă. Apoi îmi voi canaliza toată atenţia pentru Oltchim. Şi acolo avem obiective îndrăzneţe.

53 de goluri a marcat la JO Katarina Bulatovici, fiind golgeterul turneului olimpic de la Londra

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează