SPORTURI  »  JO VANCOUVER 2010  »  SANIE

Campion olimpic pentru un minut!

Articol de GSP - Publicat luni, 15 februarie 2010 00:00

 

Proba masculină de sanie a fost cîştigată de Felix Loch – 20 de ani – din Germania. România a fost reprezentată de Valentin Creţu, care a trebuit să se mulţumească cu locul 31. În ultimul rînd, timp de un minut, sportivul din Sinaia s-a aflat pe prima poziţie a clasamenului.

Care e asemănarea dintre România şi Germania? Valentin Creţu şi Felix Loch au fost cei mai tineri sportivi care au luat startul în cursa de sanie desfăşurată ieri la Whistler Sliding Center. Care este diferenţa?

Nemţii au piste de antrenament şI au luat titlul olimpic, noi nici măcar nu îndrăznim să visăm la o bază de pregătire,astfel că Valentin Creţu n-a putut să se claseze decît pe locul 31.TotuşI, preţ de un minut, în timpul desfăşurării celei de-a patra manşe,sportivul din Sinaia s-a aflat pe primul loc. Fericirea a ţinut pînă cînd au început să curgă spre linia de sosire băieţii cu mii de curse în palmares. "A trecut cam repede minutul ăla", spune zîmbind românul care este mulţumit cu rezultatul obţinut la Jocurile Olimpice.

E mai bine că au mutat startul mai jos. M-am simţit în siguranţă. Au înălţat şi virajul 16, acolo unde a murit Kumaritashvili, altfel nu ştiu ce s-ar fi întîmplat.Dacă lăsau startul de sus, erau unii sportivi care ajungeau şi la 160 de kilometrii pe oră.", a explicat Creţu.

DRUMUL CĂTRE GLORIE

Are o sanie de serie, motiv pentru care nu-i putem cere să se bată de la egal la egal cu nemţii, italienii sau ruşii. “Ca să ai rezultate îţi trebuie multă pregătire specifică pe timp de vară şi o sanie personalizată. Eu am una de serie. Am încercat să o modelez cumva, să mi se potrivească mai bine. Cred că puteam să mă clasez în primii 25 de sportivi dacă nu făceam prostii în manşa a doua. Atunci am încercat să prind mai multă viteză, dar am greşit.", este de părere sportivul în vîrstă de 20 de ani. Cînd se urcă în sanie, ochii săi caută în gheaţă o cărare cît mai scurtă spre cîmpul numit victorie. Îşi face culcuş peste bucata de fibră de sticlă şi merge către glorie cu 120 km/h.

FINEŢE DE CHIRURG!

Sania nu este deloc un sport simplu. Au nevoie de cunoştiinţe clare de fizică, materia aia care ne-a mîncat anii de şcoală. apoi, îţi trebuie inteligenţă să o aplici şi spirit de reacţie ca să ştii cînd trebuie să-ţi pui corpul la lucru. Valentin Creţu are cîte ceva din toate. E întotdeauna rezervat în ceea ce spune şi are darul de a-i cucerii pe cei din jur cu vorbele sale. Nu este genul de sportiv  fără rezultate. Are o privire luminoasă şi nu se cramponează nici măcar atunci cînd trebuie să acorde un interviu pentru o televiziune din Olanda. Rezultatul de la Jocurile Olimpice este doar începutul unui drum pe care şi-l poate desena frumos. Trebuie doar să ştie să-şi aleagă trasa ideală în viaţă. Fiind în primul an la seniori, a venit la Vancouver cu gîndul să depăşească 3-4 sportivi, dar a avut un rezultat peste aşteptări. Locul 31 nu spune nimic în România, dar pentru sanie este ceva mare. Valentin Creţu şi-a depăşit targhetul! A avut în urmă încă 7 sportivi şi a fost campion olimpic pentru un minut. Cel mai frumos minut din viaţa sa!

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
 •  20 Februarie 2010, 18:52

sa fim seriosi nici nu are ce cauta la olimpiada ca si Marinela mazilu la skeleton dupa 4 manse toate concurentele au fost insirate pe 6.5 secunde dupa ele mazilu a noastra la 7 sec de locul 18 penibil eu cred ca ai nostrii sunt la olimpiada ca sa se poata plimba si oficialii prin Canada.la toate federatiile de sporturi de iarna sunt numai mumii care si-au adus toate neamurile si acum suntem la nivelul tarilor africane.trebuie schimbati cu oameni care vor performanta nuun loc caldut bine platit

 •  20 Februarie 2010, 15:28

De cate ambitie ai nevoie sa te prezinti la JO, fara sa ai unde sa te antrenezi acasa. Absolut incredibil

 •  18 Februarie 2010, 10:49

primul articol bun despre Olimpiada de iarna citit in presa din Romania.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează