SPORTURI  »  JO VANCOUVER 2010  »  FESTIVITATE

Jocurile Olimpice de Iarnă au început! Vezi cum a decurs ceremonia de deschidere!

Jocurile Olimpice +29   FOTO
Jocurile Olimpice

Articol de - Publicat sambata, 13 februarie 2010 00:00

Jocurile Olimpice au început oficial în această dimineaţă. Festivitatea de deschidere a fost una inedită, dar fără a atinge nivelul celei de la Olimpiada de Vară de la Beijing.

Un snowboarder sărind printre cercurile olimpice din vîrful arenei de la Vancouver a dat tonul ceremoniei. Din păcate, Olimpiada are un debut nefericit. Sportivul georgian Nodar Kuamaritashvili decedînd ieri la antrenamentele de sanie.

PATRU TOTEMURI URIAŞE I-AU PRIMIT PE SPORTIVI

După prezentarea drapelului canadian şi intonarea imnului naţional, a urmat un moment în care canadienii şi-au onorat popoarele aborigene într-un decor impresionat. Patru totemuri uriaşe, reprezentînd fiecare comunitate, îşi ridicau braţele, semn că atleţii ce se vor bate în următoarele zile pentru medalii pe pămînt canadian sînt bineveniţi.

BANDEROLE NEGRE PENTRU GEORGIENI
Parada celor aproximativ 2500 de atleţi veniţi din 82 de ţări a debutat cu Grecia în faţa a peste 50.000 de spectatori prezenţi în tribune. Au intrat apoi în ordine alfabetică şi reprezentanţii celorlalte state. Georgienii l-au onorat pe Nodar, purtînd banderole negre în memoria sa. În momentul în care şi-au făcut apariţia, toţi cei prezenţi s-au ridicat în picioare aplaudînd. Deşi se gîndeau la retragere, gruzinii au decis să rămînă în competiţie.

Prinţul Albert de Monaco s-a aflat şi el la Vancouver, dar ca membru al Comitetului Olimpic. În trecut, acesta a participat la cinci ediţii ale Olimpiadei de iarnă, făcînd parte din echipajul de bob monegasc.

Vezi o galerie foto cu poze de pe twitter ale fanilor prezenţi în tribune la Vancouver

ROMÂNIA ÎŞI POATE DUBLA NUMĂRUL DE MEDALII :D
Delegaţia României a intrat în arenă condusă de Eva Tofalvi, marea speranţă a "tricolorilor" la o medalie. Dacă va reuşi, aceasta va dubla numărul de medalii obţinute de România la JO de Iarnă. Pînă acum, a fost cucerită o singură medalie, în 1968, cînd echipajul de bob dublu (Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe) cucerea bronzul la Grenoble.

RECITAL BRYAN ADAMS & NELLY FURTADO
Ultimii intraţi au fost canadienii, gazdele ediţiei cu numărul 21 a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Bryan Adams şi Nelly Furtado au interpretat o melodie, un tribut pentru atleţi, acompaniaţi de fani, aceştia primind tobe mici pentru a participa la moment.

Spectacolul a continuat cu un urs polar imens apărut în mijlocul arenei şi o nouă interpretare, de data aceasta din partea cîntăreţei Sarah McLachlan. Jocuri de lumină, dar şi un moment artistic care a îmbinat stepul cu vioara. Povestea Canadei s-a desfăşurat pas cu pas de-alungul celor trei ore ale ceremoniei.

"Înainte să începe oficial aceste Jocuri, eu şi John Furlong avem o datorie solemnă. Cu tristeţe trebuie să amintim de pierderea tragică a reprezentantului Georgiei, Nodar Kumaritashvili. Condoleanţe familiei sale, prietenilor săi, colegilor şi conaţionalilor săi"
JACQUES ROGGE, preşedintele CIO

DOUĂ TORŢE
Momentul aprinderii flăcării olimpice a fost unul unic. După ce a trecut din mîna a peste 12.000 de oameni şi a parcurs peste 45.000 de kilometri, aceasta a ajuns la BC Arena unde a trecut de la campionul paralimpic la maraton Rick Hansen, la Catriona LeMay. Superstarul din NBA, Steve Nash a purtat torţa pînă la legenda schiului Nancy Greene, iar ultimul a fost nimeni altul decît cel mai mare hocheist al tuturor timpurilor, Wayne Gretzky.

Organizatorii nu s-au oprit aici însă. Trei stîlpi imenşi de gheaţă au răsărit în centrul arenei şi au înconjurat o floare de gheaţă, moment în care a fost aprinsă flacăra. Wayne Gretzky a părăsit arena şi a alergat spre o altă locaţie, unde era aşteptat de mii de fani, pentru a aprinde flacăra care urmează să ardă pînă la sfîrşitul competiţiei.



GAFĂ TEHNICĂ LA APRINDEREA TORŢEI
Deşi din mijlocul arenei au răsărit trei stîlpi de gheaţă, se pare că au existat unele probleme tehnice care au împiedicat ridicarea celui de-al patrulea. Momentul a fost cu atît mai stînjenitor, Catriona LeMay rămînînd cu torţa mînă, în timp ce ceilalţi trei sportivi aprindeau flacăra. Fanii prezenţi la spectacol nu au realizat însă eroare, neştiind planul organizatorilor.

O altă gafă a fost momentul în care Wayne Gretzky a plecat din arenă pentru a aprinde torţa din oraş. Televiziunea locală a introdus un calup publicitar, iar festivitatea a părut încheiată.

40 de milioane de dolari au fost investite în ceremonia de deschidere de la Vancouver

Foto: globaltvbc.com

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (10)
 •  13 Februarie 2010, 20:57

Exista anumite lucruri pe care oamenii din romania nu le vor intelege niciodata. Canada nu si-a propus nici o clipa sa cheltuiasca a proasta doar pentru a se da grande. Doar cei rupti in cur se dau grande. Canadienii au realizat un spectacol incredibil de frumos in care s-au prezentat pe ei asa cum sunt, atat. Cine a inteles mesajul lor oferit intregii lumi bine, cine nu iarasi bine. Canada este o lume instarita mult mai frumoasa si mai buna decat exista in multe alte parti.

 •  13 Februarie 2010, 20:07

domnului autor.... China este o tara comunista ..nu stiu varsta dumneavostra dar eu sigur imi amintesc cum, pionier fiind eram scosi la demonstratii cu ocazia sarbatorilor marete ale partidului ... pe langa tehnologia folosita o mare parte din canadieni au ajutat VOLUNTAR.... mai mult nu are sens sa comentam...

 •  13 Februarie 2010, 18:28

Se cheama eroare tehnica, nu gafa; invatati limba romana, domni gazetari.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează