SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  RIO 2016

A fi sau a nu fi la JO » CIO va decide zilele următoare dacă Rusia va putea participa la Olimpiada din Brazilia

Sportivii ruși au un an plin de dezamăgiri // Foto: Hepta
Sportivii ruși au un an plin de dezamăgiri // Foto: Hepta

Articol de - Publicat joi, 21 iulie 2016 00:00

Comitetul Internațional Olimpic va decide zilele următoare dacă îi permite Rusiei să ia parte la întrecerea din Brazilia, după dezvăluiri de dopaj generalizat.

Comitetul Executiv al CIO s-a întrunit în grabă, după ce raportul McLaren a zguduit întreaga lume olimpică. Un raport care demonstrează că în Rusia dopajul se făcea cu acordul și sub girul statului.

Documentul întocmit de avocatul canadian Richard McLaren a fost dat publicității acum câteva zile și arată cum rușii au făcut să dispară numeroase teste pozitive ale sportivilor lor, mai ales în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014.

Cu toate dovezile strânse, multe voci au cerut ca întreaga delegație a Rusiei să fie interzisă la Jocurile Olimpice de la Rio, asta după deja atleții din această ţară primiseră interdicție de la federația internațională de specialitate.

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat ieri că va explora "toate opțiunile legale" între o excludere colectivă și dreptul "la justiție individuală". În plus, CIO așteaptă și decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv în legătură cu apelul depus de 68 de atleți ruși, care nu sunt de acord cu excluderea lor de la JO.

"Avem toate motivele pentru a interzice participarea Rusiei la Rio. Dar nu trebuie să tratăm totul superficial. Fiecare sportiv în parte trebuie să-și dovedească nevinovăția în fața federației internaționale de care aparține. Vom reanaliza şi probele de la Soci pentru a revela sistemul de fraudă. De asemenea, în raport nu se menționează numele Comitetului Olimpic Rus. Nu trebuie să generalizăm și să-i trimitem pe toți rușii împreună în infern. Nu știu dacă e legal, dar cu siguranţă nu ar fi drept", a spus Juan Antonio Samaranch Jr, membru în Comitetul Executiv al CIO, pentru AS.

La ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice de vară, Rusia a ocupat poziția a patra în 2004 și 2008, a treia în 2012. La întrecerile olimpice de iarnă, Rusia  a fost pe patru în 2006, pe unsprezece în 2010 și pe locul întâi în 2014.

Sporturile în care au fost făcute dispărute cele mai multe teste pozitive

Atletism 139
Haltere 117
Sporturi neolimpice 37
Sporturi paralimpice 35
Lupte 28
Kaiac-canoe 27
Ciclism 26
Patinaj 24
Natație 18
Hochei pe gheață 14

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
1359187637459896
Corina Dragulescu  •  21 Iulie 2016, 16:09

Eu sunt de parere ca TOATA delegatia Rusiei ar trebui interzisa la a lua parte la JO Rio 2016. Este dificil si prea din scurt sa monitorizezi un sportiv "curat" daca in 2 saptamani incep competitiile! Un lucru extrem de important este CONSECINTA unui act de dopaj sistematic: cum sa concurezi cu un atlet care s-a ANTRENAT la niste parametrii fizici superiori (anduranta, forta, refacere, echilibru, coordonare)????? AR FI CORECT pentru cei curati 100% sa-ti masoare fortele cu "mutanti"????

ray51
ray51  •  21 Iulie 2016, 13:11

As gasi de cuviinta ca atata timp cat acuzatiile sunt de dopaj, deci de lipsa fair-play-ului sportiv, nici un sportiv din Rusia nu trebuie primit la Olimpiada. Dreptul "la justiție individuală" la care se face referinta, trebuie si el eliminat. Motivul? N-am auzit nici un sportiv de renume din Rusia sa fi fost impotriva tendintelor expansioniste ale Rusiei conduse de PUTIN ! S-au gandit vreo clipa la oamenii 'calcati in picioare' din Crimeea?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează