SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  OLIMPISM

Alin Petrache anunţă cîţi sportivi români au obţinut pînă acum calificarea la Rio 2016: 12! » "Trebuie spus adevărul. Nu stăm bine!"

Articol de - Publicat vineri, 04 septembrie 2015 00:00

Preşedintele COSR vorbeşte despre ultimele ratări ale campionilor României în calificările pentru  Rio 2016 şi crede că aceste eşecuri arată că toate federaţiile naţionale au probleme, însă puţine recunosc acest lucru.

Campionul olimpic la tir Alin Moldoveanu, canoiştii Victor Mihalachi şi Alexandru Dumitrescu, echipajul feminin de canotaj de 8 rame cu cîrmaci nu au reuşit să obţină în această vară biletul pentru Jocurile Olimpice din Brazilia.

Sînt campioni pe care COSR încă se bazează pentru Rio 2016. Şeful olimpismului românesc nu este foarte optimist în legătură cu rezultatele "tricolorilor" la următoarea ediţie a JO, dar nu se află nici în tabăra pesimiştilor.

- Domnule Petrache, cum stă România cu calificările pentru Rio 2016?
- Stăm foarte bine! Avem 12 sportivi calificaţi....

- Vorbiţi serios!?
- Cum să o spun ca să nu par o moară stricată! A venit vremea să nu ne mai minţim. Eu vreau să spun adevărul, iar acesta este că toate federaţiile au probleme, dar trebuie să le recunoască şi ele. Rezultatele din această vară confirmă ceea ce spun.

- Cu cîţi sportivi va merge România la Rio?
- Eu am preconizat că vom califica 50, pînă la 60 de sportivi. Dacă vor fi mai mulţi, nu ne vom supăra...

- Momentan, sînt campioni care nu au reuşit încă să obţină calificarea. La tir, canoe, canotaj...
- Alin Moldoveanu, canoiştii Mihalachi şi Dumitrescu şi acum barca de 8 rame au ajuns să atîrne de un fir de aţă... Toţi stau cu calificarea într-o singură competiţie, la anul... Nu e în regulă...

- COSR face ceva pentru ei?
- Avem întîlniri cu federaţiile şi încercăm să găsim soluţii pentru a mări capacitatea de a califica cît mai mulţi în timpul rămas. Să vedem pe ce sportivi ne bazăm şi ce putem face pentru ei.

- Ce sporturi stau cel mai bine?
- Judo poate aduce una, două medalii. La fel şi scrima. Atletismul stă în Marian Oprea, singurul care poate prinde o finală olimpică. Boxul a calificat un pugilist, poate mai aduce şi o fată. Gimnastica o are pe Bulimar operată, pe Iordache accidentată, Ponor se vaietă de dureri, dar e de înţeles la ea. Izbaşa nu ştie dacă poate reveni sau nu la forma care a consacrat-o... Ele îşi joacă calificarea la Rio la Mondialele din noiembrie, unde trebuie să se claseze cu echipa în primele 8...

- Kaiac-canoe?
- Mihalachi şi Dumitrescu au o misiune grea la Europenele de la anul, unde trebuie să se claseze pe primele două locuri. La fel şi tiristul Moldoveanu. Nu mai vorbesc de canotaj. Cum s-a ajuns în situaţia de a nu prinde finala mondială cu barca de 8 rame?!

- Cum!?
- Aceste ratări arată că sînt probleme mari la federaţii. Le-am cerut de cînd am preluat mandatul de preşedinte al COSR să vină cu proiecte pe termen mediu şi lung, le-am spus că dacă au nevoie de antrenori din străinătate, noi îi ajutăm să le ofere un salariu bun, le-am spus tuturor că trebuie schimbată mentalitatea...

- Şi a apelat careva la COSR?
- Judo a adus un antrenor japonez la lotul masculin, la lupte a fost adus un antrenor din Ucraina, iar la handbal a fost angajat suedezul Thomas Ryde la naţionala feminină. Nu e nici o ruşine să aducem antrenori de afară dacă aici nu mai avem pe cine....

- Nataţia?
- Federaţie de nataţie, prin Camelia Potec, e singura care a înţeles că e nevoie de reconstrucţie, de rebranduire, chiar dacă asta costă ani. Nu şi-au propus medalii la Rio, ci doar să califice cîţi mai mulţi înotători. Ţinta lor este Olimpida de la Tokyo şi următoarele. Asta încerc să explic. Ne trebuie proiecte pe 10, 20 de ani. Nu mai putem să peticim şi să ne bazăm doar pe ziua de azi.

- Rio 2016 va fi un moment zero în sportul românesc?
- Momentul zero a fost Londra 2012. Momentul zero e şi acum. Nu trebuie să aşteptăm Olimpiada ca să vedem că nu stăm bine. Deja nu stăm bine. Ştiu că românii au aşteptări de la campioni, de la sport, pentru că sînt obişnuiţi cu medalii, dar trebuie să le spunem adevărul. COSR a demonstrat că are proiecte viabile. Avem centrele olimpice de juniori şi tineret, avem bursele olimpice, avem infrastructură...

- Se întoarce România cu medalii de la Rio?
- Nu am fost optimist niciodată, dar nu mă aflu nici în tabăra celor care văd în Rio o Olimpiadă neagră pentru România. Federaţiile şi-au propus ca obiectiv între opt şi zece medalii. Ar fi un rezultat bun.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează