SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  GIMNASTICĂ

American Gold » Echipa feminină a SUA a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. Marta Karolyi nu va mai coordona lotul olimpic

Douglas, Kocian Biles, Hernandez, Raisman au gustat din medalii // FOTO Reuters +1   FOTO
Douglas, Kocian Biles, Hernandez, Raisman au gustat din medalii // FOTO Reuters

Articol de - Publicat joi, 11 august 2016 00:00

Echipa feminină a SUA a câștigat aurul și s-a autointitulat „Final Five”, în cinstea Martei Karolyi, care este la ultima ediție a JO din postura de antrenor coordonator.

Finala pe echipe n-a oferit niciun pic de suspans, asta în ceea ce privește câștigătoarea medaliei de aur. Simone Biles, Ally Raisman, Gabrielle Douglas,Lauren Hernandez, Madison Kocian au dominat cu exercițiile lor un ultim act din care a lipsit echipa României.

Americancele au prezentat exerciții cu un nivel de dificultate la care foarte puține pot ajunge. De aceea scorul lor total de 184.897, cu 8.209 puncte mai mult decât Rusia, care s-a clasat pe locul al doilea, și cu 8.894 mai mult față de China, care a urcat pe treapta a treia a podiumului.

Un sistem pornit la începutul anilor 2000

Când sărbătoreau câștigarea medaliei, fetele au fugit spre Marta Karolyi, 73 de ani, care a asistat la concurs din tribună. În onoarea ei, fetele s-au intitulat " Final Five", după ce la Londra au fost "Fantastic Five".

Antrenoarea coordonatoare a anunțat înainte de Rio că aceasta va fi ultima ediție la care participă din această postură. Aventura Martei și a soțului său Bela Karolyi la JO a început în 1976, alături de Nadia și de fetele din echipa României și se va încheia în 2016 alături de echipa SUA.

"Am început să plâng, de felul meu nu sunt o persoană impresionabilă, dar m-am emoționat la omagiul lor", a spus Karolyi pentru New York Times.

Ea a adăugat că vrea să fie din nou persoană normală, iar planul ei este să viziteze România și să petreacă mai mult timp aici.

Marta Karolyi a preluat funcția de coordonator al SUA în 2001, atunci când a început regimul semicentralizat, un sistem în care fetele se antrenează cu tehnicieni personali, dar participă în fiecare lună la un stagiu de evaluare la ferma soților Karolyi.

"Cred că acum putem spune că SUA domină gimnastica mondială", a zis antrenoarea. Mai au cinci șanse pentru a-și demonstra dominația, în finalele de la individual compus și în cele pe aparate.

"Mereu o căutăm pe Marta în tribune. Pentru că nu am fi ajuns până aici fără ea"
Gabi Douglas

3titluri olimpice a cucerit SUA în concursul olimpic pe echipe, în 1996, 2012 și 2016

Program gimnastică feminină:

  • 11 august, ora 22:00 finala de la individual compus
  • 14 august, ora 20:45 finale pe aparate: sărituri, paralele
  • 15 august, ora 21:45 finale pe aparate: bârnă (Cătălina Ponor)
  • 16 august,ora 22:45 Finale pe aparate, sol

Citește articolele zilei dedicate JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
bdgeorge
bdgeorge  •  11 August 2016, 17:00

alo ati auzit Belu si Bitang SEMI-centralizat nu ca la noi le bagi in cantonament 365 de zile pe an....fetele astea au antrenori personali FIECARE si o data pe luna sunt evaluate sa se vada cum stau ...atat in rest dorm acasa,mananca acasa*** acasa nu in cantonament..si uite unde sunt fata de noi rusi,chinezi care le tinem 365 de zile in cantonament si pe regim

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tihi
tihi  •  11 August 2016, 09:13

Sotii Károlyi,Béla si Márta,au creat doua scoli de gimnastica renumite:USA si Romania,lasand amprenta pe intreaga gimnastica mondiala ...Din pacate noi,nu am putut sa ne mentinem pe nivelul creat de ei...dincolo de sportivi,avem nevoie si de antrenori,de investitii si mai multa modestie ...doar cu ambitie nu poti sa te mentii pe un nivel superior in sport!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează