SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  JOCURILE OLIMPICE 2016

Cea mai tare cursă a anului? Belgianul Greg Van Avermaet a câștigat aurul în proba de ciclism pe Copacabana, după un final nebun!

Greg Van Avermaet, Belgia, foto: reuters
Greg Van Avermaet, Belgia, foto: reuters

Articol de - Publicat sambata, 06 august 2016 21:33

Belgianul Greg Van Avermaet a câștigat medalia de aur în proba de fond la ciclism, după ce a reușit să se impună într-un sprint în 3 contra danezului Jakob Fuglsang (argint) și polonezul Rafal Majka (bronz). E primul atlet care aduce o medalie la masculin pentru Belgia, în ultimele 5 ediții ale Jocurilor Olimpice!! 

  • În vârstă de 31 de ani, Van Avermaet a trecut linia de sosire după 6 ore, 10 minute și 5 secunde de efort și a confirmat un Tur al Franței senzațional, în care a câștigat etapa a cincea;
  • Bun ciclist de curse de o zi, Van Avermaet a fructificat cu inteligență un profil de competiție ce părea să favorizeze rutierii de clasament general în Marile Tururi. A ajutat și faptul că spaniolul Alejandro Valverde a avut o zi mizerabilă, iar italianul Nibali a căzut violent pe ultima coborâre a zilei;
  • Într-o cursă ce a măsurat 256,4 kilometri, un circuit în jurul la Fort Copacabana, rutierii s-au împărțit pe națiuni, o situație care nu se regăsește decât într-o singură altă zi pe an, la Campionatele Mondiale.

b4fsh0rciaadjka

După o zi cu forfotă în fața unui pluton împărțit atipic, Sergio Henao, Vincenzo Nibali și Rafal Majka au rămas singuri pe cățărarea de final, iar italianul a încercat desprinderea, inclusiv pe coborâre, dar a forțat curbele și s-a trezit plonjând într-un șanțuleț, năucit și scârbit de neșansă.

Probabil din simpatie, Henao a căzut și el pe lângă Nibs și a anulat speranțele Columbiei, lăsându-l pe Majka singur cu poarta goală pentru aur. Cu 10 kilometri înainte de final, fără piedici mari pe profil, polonezul în vârstă de 26 de ani a pornit un contratimp individual nebun, care nu avea, însă, să se încheie cum a sperat.

Dintr-un grup ce îi mai număra pe italianul Fabio Aru și spaniolul Joaquim Rodriguez, danezul Jakob Fuglsang și belgianul Greg Van Avermaet au declanșat acțiunea de urmărire, realizând joncțiunea când nisipiul fin al Copacabanei se rostogolea încins peste asfaltul din ultimele două borne.

Au fost imagini incredibile, cu Majka storcând fiecare picătură de energie din mușchi, în speranța că va cuceri aurul, și cu cei doi dezmembrând metodic și cinic cele 25 de secunde de avantaj. 

Sprintul de final s-a dovedit fără istoric, cu belgianul decolând perfect de lângă Fuglsang, în ultimii 200 de metri. Van Avermaet a devenit al doilea ciclist belgian din istorie care câștigă aurul olimpic, după André Noyelle în 1952. 

Românul Serghei Țvetcov nu a reușit să încheie cursa. 

Clasament șosea Rio 2016:

1 Greg Van Avermaet ( Belgia) 06:10:05
2 Jacob Fuglsang (Danemarca)
3 Rafal Majka (Polonia) 00:00:05
4 Julian Alaphilippe (Franța) 00:00:22
5 Joaquim Rodriguez (Spania)
6 Fabio Aru (Italia)
7 Louis Meintjes (Africa de Sud)
8 Andrey Zeits (Kazahstan) 00:00:25
9 Tanel Kangert (Estonia) 00:01:47
10 Rui Costa (Portugalia) 00:02:29

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
zidane92
zidane92  •  07 August 2016, 09:42
Postat de vladutz13 pe 07 August 2016, 00:48

Cum adica nu a reusit sa termine cursa?? Dar ce s-a intamplat??

Traseu lung, s-a trecut de 3 ori peste o catarare infernala si oricum fiind o finala olimpica(cursa de o zi) o data ce ai pierdut plutonul devreme nu prea mai are rost sa continui ca nu mai ai pentru ce, tom doumoulin a abandonat dupa 10 km, a avut probleme tehnice si oricum fiind favorit la contratimp nu mai avea rost sa munceasca aiurea sa ii prinda pe ceilalti, probabil ca s tvetcov la un moment dat a luat decizia asta! in ciclism poti sa pici oriunde intr-un moment de neatentie, si pe plat si pe catarare si pe coborare ori sa dai vina pe organizatori ca a cazut porte sau altul trebuie sa fii ori prost ori megahabarnist!

zidane92
zidane92  •  07 August 2016, 09:38
Postat de paul.o.53 pe 07 August 2016, 05:35

Scris frumos, dar ... specialistii de la tv germana au fost de parere ca cei care au creat traseul au fost niste iresponsabili ( vezi numarul mare de accidente,abandonuri ). Ce s-a intamplat cu Chris Froome ? din cate stiu si Adam Yates , Richie Porte au avut accidente grave

Specialistii de la tv germana *** ***, e o finala olimpica, o data la 4 ani, ce traseu vroiau , 50 km plat ca in palma sa se bata kittel si greipel? sa ne scuteasca, daca nemtii de 15 ani de zile nu sunt in stare sa isi formeze un om de general sau un puncheur sa stea in banca lor! O cursa de exceptie, traseu superb si un invingator pe masura : RECHINUL NIBALI, el e castigatorul moral si el va ramane peste ani, toata lumea isi va aminti cum van avermaet a fost dus de fulgsang pentru un titlu olimpic pe care Nibali l-a pierdut pentru ca a cazut!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

paul.o.53
paul.o.53  •  07 August 2016, 05:35

Scris frumos, dar ... specialistii de la tv germana au fost de parere ca cei care au creat traseul au fost niste iresponsabili ( vezi numarul mare de accidente,abandonuri ). Ce s-a intamplat cu Chris Froome ? din cate stiu si Adam Yates , Richie Porte au avut accidente grave

Vezi toate comentariile (6)
Comentează