SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  TENIS DE MASĂ

Corespondență de la Rio » În concursul olimpic de tenis de masă, europencele sunt prezențe insolite, în mare inferioritate în fața asiaticelor: ”Parcă am venit la Naționalele Chinei”

Eliza Samara, Bernie Szocs și
Daniela Dodean-Monteiro au
pozat alături de mascota de la Rio
FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro) +1   FOTO
Eliza Samara, Bernie Szocs și Daniela Dodean-Monteiro au pozat alături de mascota de la Rio FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro)

Articol de , - Publicat marti, 02 august 2016 00:00

Eliza, Dana și Berni tocmai au terminat antrenamentul. Se întorc în Sat cu autobuzul și rămân pentru o discuție, chiar dacă le e foame.

"Am mâncat la 8 de dimineață și apoi nimic", spune Eliza. Ne uităm la ceas. E ora 16:00. "De la 13:00 am avut antrenament, am stat și noi să prindem locuri la masa principală, că e înghesuială mare", adaugă Dana Dodean.

Pe 3 august va fi tragerea la sorți a concursului de simplu, dar și pe echipe. Eliza și Dana vor fi și la simplu, Berni va întregi echipa. La 27 de ani Samara și 28 de ani Dodean, sunt deja veterane. Sunt la a treia Olimpiadă, au experiență de acum. "Nu mai suntem puștoaice. La Beijing pot să spun că eram mică, aveam 19 ani. Ce repede a trecut vremea!", subliniază Eliza.

Poloneza cu nume asiatic

- S-a schimbat ceva între timp, alte jucătoare?

"Da, de unde? Noi la fiecare Olimpiadă parcă venim la Naționalele Chinei. E vreo țară din lume care nu a naturalizat asiatice, chinezoaice mai ales?", întreabă româno-portugheza Dodean-Monteiro. S-a căsătorit cu jucătorul de tenis de masă Joao Monteiro și e acum jumătate lusitancă. "În afară de țările din Asia, China, Taipei, Hong Kong, Singapore, Japonia, care au câte două asiatice, mai sunt și țările europene. Spania, Germania, Olanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Franța au chinezoaice, și nu câte una, ci două! Apoi SUA. Și Brazilia a naturalizat chinezoaice", își spun româncele oful.

Pe lângă noi trece o asiatică. Dar pe spate scrie, mare, Polska. "E Li Qian. Am bătut-o mai mereu, dar e greu cu asiaticele astea că se apără de te scot din minți", explică Samara, campioana europeană din 2015, atunci când la băieți s-a impus soțul Danei, Joao Monteiro.

Berni e model

Bernadette e fascinată. Prima Olimpiadă, prima dată în Satul Olimpic. Ea e încă puștoaică. Are 21 de ani și spune că i s-a împlinit visul. "Când eram și mai mică și le auzeam pe fete vorbind de Olimpiadă, mă întrebam dacă eu o să ajung vreodată. Și uite-mă aici!", spune micuța mândră. E cea mai mică, dar și cea mai scundă. Trebuie să le asculte pe cele mari. Zăbovește mai mult la poze însă. Arată unghiile pe care și le-a vopsit în culorile României, dar și cu stema de la Rio 2016. "Hai să mergem, că dacă stăm după Berni, nu mai mâncăm nici de seară", spune Eliza. Jucătoarei născute la Tg. Mureș îi place să pozeze. Nu e deloc inhibată.

Eliza și Dana merg la masă, apoi o să aibă o ședință de pregătire în sala de forță. Berni mai stă la poze, după care va pleca din nou la sală, cu băieții din echipa României. "Ea are un pic alt program, dacă va juca doar la dublu", explică Samara.

Dor de Lara Melissa

Pe 21 aprilie 2015, Daniela Dodean a născut o fetiță, Lara Melissa. Acum micuța e în centrul atenției în viața jucătoarei de tenis de masă. "Mi-e dor de ea! Acum e la socri, în Portugalia, pentru că soțul meu, Joao Monteiro, nu a venit încă la Olimpiadă. Va sosi abia pe 2 august", spune românca. Lara Melissa s-a născut în Austria, acolo unde Dodean evoluează și se pregătește, la academia de tenis a lui Werner Schlager. "E obișnuită cu mama mai mult. Dacă a stat cel mai mult cu ea, cu mama se simte cel mai bine", explică Dana.

29e locul pe care se află Eliza Samara, cel mai bine clasată dintre românce la simplu. Daniela Dodean e pe 58, iar Szocs pe 78. Româncele își pun însă mari speranțe în întrecerea pe echipe

Citește și

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează