SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  ATLETISM

Corespondență din Rio » Marius Cocioran va concura în cea mai grea probă din atletism: ”Am dat ocol Pământului de două ori!”

Marius Cocioran este reprezantantul României într-una dintre cele mai dificile probe atletice // FOTO Cristi Preda
Marius Cocioran este reprezantantul României într-una dintre cele mai dificile probe atletice // FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat vineri, 19 august 2016 00:00

Marius Cocioran va lua startul în cea mai grea probă din atletism, cea de 50 kilometri marș. Reșițeanul spune că în cariera sa a depășit o sută de mii de kilometri alergați.

La 33 de ani, Marius Cocioran va alerga la Rio la a doua ediție a Jocurilor Olimpice din carieră. La Londra, în 2012, românul a terminat pe 39, dar a avansat trei locuri după ce trei atleți au fost descoperiți apoi dopați.

Născut la Reșița, a început cu fotbalul, apoi a trecut la atletism pe distanțe scurte, de viteză. În cele din urmă a ajuns la marș, o probă căreia nu-i înțelegea rostul și pe care a ajuns să o îndrăgească acum.

- Marius, cum te-ai apucat de marș?
- Cel mai bun prieten al meu m-a convins să merg la atletism. Mie nu-mi plăcea, eram cu fotbalul. Mă uitam la atleți și mă întrebam cum pot să alerge după nimic? Mi-a plăcut însă. În primii doi ani de zile am făcut sprint, 100 și 200 de metri. Apoi am încercat și proba de marș.

- Ți-a plăcut de la început?
- Sincer, nu! Mi-am zis că nu o să fac niciodată așa ceva. Până când am venit pe locul 4 la Campionatele Naționale, și de atunci mi-am dat seama că pot face ceva. Marș fac de 14 ani.

- Bei apă și mănânci banane, nu, pe parcursul unei curse?
- Acum au apărut tot feluri de geluri energizante care țin practic loc de mâncare și te ajută. Înainte așa alergam, cu apă și banane, pentru că bananele poți să le înghiți mai ușor, se digeră ușor. Am încercat și sandviciuri, dar te îneci cu ele, nu poți să înghiți în plin efort.

Greul începe pe la kilometrul 35

- E tot timpul greu în proba ta, dar când intervine practic limita insuportabilului?
- Într-o cursă, pentru mine, primii 30 de kilometri trec relativ ușor. Nu simți că ai probleme. După 35 de kilometri încep să apară greutățile. Dacă ai trecut de kilometrul 40 încolo, duci cursa la capăt. Dacă ai resimțit problemele înainte de kilometrul 35, e foarte greu. Ori termini cursa cu un timp care nu te mulțumește, ori abandonezi.

- Ai și abandonat, nu?
- Normal. Eu am avut probleme când am simțit că nu mai pot pentru că mă înțepa ficatul sau pur și simplu a apărut o stare de epuizare. Atunci când ai probleme, ai impresia că merg oamenii pe stradă și trec pe lângă tine!

13-15 kmpe oră e viteza media în proba de 50 km marș. La 20 km marș, viteza crește undeva la 15-16 km pe oră

- Te pregătești singur sau cu cineva?
- Spre norocul meu am la Reșița colegi cu care mă pregătesc. E colegul meu Narcis Mihăilă, care este și el calificat aici, la Rio, și mai e un băiat care a ratat de puțin baremul. Avem un grup compact. Eu unul nu aș putea să mă pregătesc singur.

10este cel mai bun loc ocupat într-un concurs, la Cupa Europei de la Murcia (Spania)

- Ce șanse îți dai aici, la Rio?
- Toată lumea are șanse la medalie, dar trebuie să fim realiști. Fiecare își cunoaște valoarea. Eu am fost primul calificat din istoria României la 50 km marș. Concursul e concurs pentru toți, eu îmi doresc, voi da totul din mine, acum să vedem ce va ieși. Dacă voi obține cel mai bun timp din cariera mea, obiectivul va fi îndeplinit, indiferent de ce loc ocup.

Pare greu, dar alergi natural

- Marius, cum e cu tehnica asta la marș? Ce trebuie să faci?
- Din punctul de vedere al tehnicii nu e greu, e un mod destul de natural de alergare. La televizor poate vi se pare că ne chinuim să alergăm așa, dar nu e chiar așa. Piciorul pe care-l pui jos trebuie să fie perfect întins, să nu fie flexat.

- Câte curse poți să alergi într-un sezon?
- Maximum trei curse pe an, pentru că după o astfel de cursă trebuie să te recuperezi. Pauză faci o săptămână, maximum două, după care reiei antrenamentul. Ultima cursă a fost în mai, au trecut trei luni, e cam aproape, dar nu poți să stai la un anumit nivel dacă nu te antrenezi.

- În Satul Olimpic cum te pregătești?
- Apropiindu-mă de ziua competiției, am început să scad foarte mult. Nu mai depășesc 25 de kilometri la niciun antrenament. Asta e la antrenamentul principal. Apoi mai alerg după-masă 8-10 kilometri. Acum o săptămână am făcut și 40 de km, dar acum e altă anduranță. În ultima săptămână, acum, fac maximum 12-14 km.

"Nu m-am prăbușit niciodată"

- Dacă ai calcula câți kilometri ai alergat la viața ta, care ar fi răspunsul?
- Eu cred că am trecut bine de 100.000 de kilometri. Sigur aș fi dat de două ori ocol pământului!

- Cum te simți după o cursă de 50 km? Cazi epuizat, te prăbușești?
- Eu până acum nu am căzut niciodată! Dacă ți-a ieșit cursa rău te simți fără puteri, fără nimic. Dacă a ieșit în schimb bine, după mai ai puterea să faci și altceva.

- Cât slăbești după o astfel de cursă?
- Slabeşti cam 2 kg. Eu am ajuns la greutatea optimă, am 62-64. Dacă te hidratezi bine, nu scazi mult. La maraton punctele de hidratare sunt mai rare. La noi, la distanță de doi km ai puncte de hidratare personalizată, pregătite gelurile, apa.

- Aici, la Rio, vremea e bună pentru marș?
- Pentru mine e bună, nu-mi place căldura sufocantă. E puțină umiditate, dar am avut timp să mă acomodez.

"E a treia oară când dobor recordul național și sper să o fac din nou aici, la Rio. Ăsta e obiectivul meu! Plus o clasare în primii 20"
Marius Cocioran, atlet

S-a mai scris astăzi despre JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
radumatei
radumatei  •  19 August 2016, 10:31

Succes Marius, iti tinem pumnii! Resita merita un campion!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează