SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  CANOTAJ

Revenit după un an de pauză în fruntea lotului olimpic, Mircea Roman e convins că barca de 8 plus 1 va ajunge la Rio: ”Cred că putem să ne calificăm!”

Articol de - Publicat miercuri, 18 mai 2016 00:00

Mircea Roman a condus canotajul românesc în trei cicluri olimpice, din 2003 și până în 2014.

După Mondialul de la Amsterdam 2014, tehnicianul s-a retras, dar s-a apelat din nou la el după dezastrul de la Mondialele din 2015, când nicio barcă românească nu a reușit să prindă finala A! Acum, antrenorul care are în palmares patru titluri olimpice trebuie să califice barca de 8 plus 1 a României la Rio!

- Canotajul a apelat din nou la dumneavoastră!
- Sincer, nu credeam că o să mai ajung antrenor la lot. Oricum este ultimul an, fiindcă vine și o saturaţie. E bine să vină cineva nou, mai tânăr, cu elan, mai ales că începe un nou ciclu olimpic în care trebuie să fim mult, mult, mult mai isteți decât până acum.

- Vă așteptați ca barca de 8 plus 1 să ajungă în postura de a trage în calificări pentru a ajunge la Olimpiadă?
- Niciodată! Este un moment foarte greu. Am unit însă tot ce avem mai puternic în canotajul feminin și sper să putem să ne câștigăm un loc la Jocurile Olimpice. Este foarte greu pentru că ne comparăm cu națiuni foarte dezvoltate în canotaj: Olanda, China, Australia, Germania. Cine poate să mobilizeze valori acum are prioritate. Sper să fim noi aceia!

- Nu ați avut probleme în a face echipa, nu e greu de ales, nu?
- Din păcate așa e! Nu mai e concurența de altădată. În 2004 am lăsat acasă încă o barcă de 8! Nici măcar concurența din 2008 nu mai e. Dar acum avem o barcă relativ tânără. Cu tinerețea asta nu e tocmai cel mai bun lucru. Ni se lasă valori, renunță rapid la performanță. Tinerețea însă aduce cu ea putere.

- La Europene am obținut doar locul 4. E un semnal de alarmă?
- Locul 4 la Brandenburg e un loc mincinos. Pe un concurs real, ar fi trebuit să terminăm pe 3. Foarte puține echipaje au luat medalii de pe culoarele 5, 6. Pentru că au fost expuse la vânt, de la prima lovitură până la ultima lovitură. O laudă în plus am adus echipajului de doi rame, care a fost întrecut de Marea Britanie, campioana olimpică, și Germania. Nemțoaicele nu ne bătuseră niciodată. În condiții egale însă, cred că fetele noastre ar fi terminat pe 2.

- În situația actuală, de presiune, e mai greu să obții calificarea decât să iei o medalie la o competiție majoră, nu?
- Este foarte greu să califici, e mai ușor, dacă se poate spune așa, pentru o națiune cu un canotaj foarte dezvoltat. Barca de opt plus unu este o medie a unui lot. Dacă ai sărăcie de canotoare, nu ai de unde alege, media e scăzută.

- Simțiți presiune?
- Sincer, o simt ca orice antrenor care are obiectiv, dar le simt și foarte hotărâte pe fete. Eu cred că o să se termine totul cu bine! z

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close