SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  SCHI ALPIN

Ochii verzi ai schiului » Gazeta vă prezintă portretele cîtorva sportivi pe care să-i urmăriţi la Jocurile Olimpice de la Soci

Aksel Lund Svindal pe pîrtie, acolo unde se simte cel mai bine // Foto: Reuters +2   FOTO
Aksel Lund Svindal pe pîrtie, acolo unde se simte cel mai bine // Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 31 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat joi, 30 ianuarie 2014 22:12

Aksel Lund Svindal, liderul clasamentului mondial, este unul dintre favoriţii la medalii în probele de viteză. Norvegianul şi-a pierdut mama la 8 ani, iar în 2007 a suferit un accident groaznic pe pîrtie.

Irişii verzi se mişcă în ritmul repiraţiei. Totul e alb în jur. Schiurile alunecă pe zapadă. "Trebuie să te gîndeşti unde eşti, nu la ce urmează. Inima bate ca nebuna", povesteşte Aksel Lund Svindal despre stările prin care trece în timpul unei curse. "Cînd eram mic nu visam să devin campion olimpic sau mondial. Niciodată nu mă gîndesc la ce a fost şi nici nu privesc prea mult în viitor. Mă concentrez pe ce e de făcut în prezent".

Tragedia din copilărie

Norvegianul s-a născut în 1982 la Lørenskog, lîngă Oslo. Cel mai frumos cadou l-a primit pe cînd avea doar trei ani. O pereche de schiuri. Cu vacanţe la casa bunicilor din Gello şi cu schiurile în picioare viaţa curgea liniştită în familia Svindal. Însă pe cînd avea 8 ani, micuţul Aksel avea să-şi piardă mama.

"Urma să am un frăţior şi totul părea normal. Dar în timpul naşterii au apărut complicaţii. Mama a murit, iar cel mic nu a supravieţuit nici el. A fost un şoc pentru familia noastră", povesteşte schiorul.

S-a refugiat pe pîrtie, acolo unde se simţea cel mai bine. La 15 ani a plecat de acasă, la Oppdal. Acolo există un liceu unde putea combina sportul pe care-l iubea cu educaţia. De aici a fost selecţionat în echipa de juniori a Norvegiei şi a început ascensiunea lui.

Prima medalie la seniori a venit în 2005, la Bormio, în proba de combinată, un argint. Doi ani mai tîrziu avea să vină şi aurul, la coborîre. Proba în care se ating cele mai mari viteze, unde adrenalina e maximă. Specialist al probelor de viteză, Aksel s-a impus de patru ori în acest sezon de Cupă Mondială, două victorii la coborîre şi două la Super G.

Cumpăna de la Beaver Creek

Una dintre victorii a fost obţinută la Beaver Creek, în SUA. O pîrtie de care se leagă momentul cel mai dramatic al vieţii de sportiv. La un antrenament, în noiembrie 2007, a suferit un accident teribil. "Îmi aduc aminte aminte că-mi ziceam că niciodată nu am fost atît de rapid la Beaver Crek şi apoi a venit săritoarea".

În loc să aterizeze în picioare a făcut-o pe spate. "Nu vedeam decît cerul, nu simţeam zăpada sub picioare. Mi-am spus că nu e de bine". Nu-şi aduce aminte cum a aterizat, ci doar că era cineva care-i striga numele şi el era în gardul de protecţie.

A petrecut perioade lungi în spitalele din Vail şi Oslo. A avut numeroase oase rupte la faţă, doctorii i-au rearanjat intestinele şi multe, multe vînătăi. După un asemenea accident mulţi ar fi renunţat. Nu şi Aksel. În 2008 a revenit şi a cîştigat pe pîrtia care-i putea pune capăt nu numai carierei, ci şi vieţii.

Profesionalismul şi determinarea sa i-au adus 3 medalii olimpice, 8 medalii mondiale şi 25 de victorii în Cupa Mondială. "La mine e întotdeauna vorba despre victorie, dar într-un mod fair-play, nu îmi place să înving dacă cineva cade. Mă simt foarte bine atunci cînd sînt cel mai bun", spune Aksel. La cei 1,89 m şi 98 de kg e de cele mai multe ori cel mai bun.

Relaţie cu Mancuso
Aksel Lund Svindal a avut o relaţie de patru ani cu schioarea americană Julia Mancuso, însă în septembrie 2013 cei doi au anunţat oficial că nu mai sînt împreună.

"Ne despart foarte mulţi kilometri şi amîndoi avem vieţi foarte pline. Să petrecem timp împreună a devenit o sarcină dificilă pentru noi şi nu ştiu cum lucrul acesta se putea schimba în viitor. După o vară minunată împreună am hotărît să mergem pe drumuri separate. Să pui capăt unei relaţii nu e niciodată amuzant, dar cred că am făcut-o în cel mai inteligent mod posibil", a spus atunci norvegianul.

130-150 km/h pot atinge schiorii în timpul unei curse de coborîre

"Cînd îl priveşti cum schiază, nu îţi dai seamă că face ceva magic, dar de fiecare dată cîştigă" ( Bode Miller, schior)

Probe în care Aksel are şanse la medalii
- 9 februarie: ora 9:00, coborîre
- 16 februarie: ora 9:00, Super G

CV - Aksel Lund Svindal
- Născut pe 26 decembrie 1982
- Înălţime: 1,82 m
- Greutate: 97 kg
- Palmares:
- Jocurile Olimpice:  2010 Vancouver (1 aur la super G, 1 argint la coborîre, 1 bronz la slalom uriaş)
-Campionatele Mondiale: 2005 Bormio (1 argint la combinată); 2007 Åre (2 medalii de aur: coborîre şi slalom uriaş); 2009 Val d'Isère (1 medalie de aur super-combinată, 1 medalie de bronz super G); 2011 Garmisch (1 aur super-combinată); 2013 Schladming (1 aur coborîre, 1 bronz la super G)
-de două ori cîştigător al Marelui Glob de cristal (recompensă pentru locul 1 la sfîrşitul sezonului la total)
-25 de victorii în Cupa Mondială

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează