SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  SĂRITURI CU SCHIURILE

Racheta poloneză » Kamil Stoch a pus monopol pe aur în concursul de sărituri cu schiurile la Soci

Articol de - Publicat luni, 17 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 17 februarie 2014 00:12

După trambulina mică, leşul s-a impus şi pe trambulina mare, depăşindu-şi idolul, pe Adam Malysz, cel care la Olimpiadă cucerise patru medalii, dar nici una de aur.

Kamil Stoch a dat "o adevărată lovitură de stat", a scris agenţia germană DPA după dubla polonezului în concursul de sărituri cu schiurile. "Polonezii sînt nebuni după sărituri, iar Stoch s-a aşezat deja pe un piedestal alături de cel mai mare sportiv din istoria Poloniei, Adam Malysz", au scris jurnaliştii germani.

Născut la Zakopane, cel mai cunoscut loc de sărituri din Polonia, în 1987, Stoch a urcat prima dată pe o trambulină la 6 ani. Primele rezultate la seniori au venit însă tîrziu, abia anul trecut.

Aflat la a treia Olimpiadă, Stoch a fost doar unul dintre participanţi, la Torino în 2006, şi la Vancouver în 2010, rămînînd în anonimat. A explodat însă anul trecut, cînd a reuşit să cîştige titlul mondial la Val di Fiemme, pe trambulina mare.

A confirmat la Soci. S-a impus prima dată, pe 9 februarie, pe trambulina mică, devansîndu-i pe slovenul Peter Prevc şi pe norvegianul Anders Bardal, iar sîmbătă a reuşit dubla. Învinşii săi, tot slovenul Prevc, dar şi veteranul japonez Noriaki Kasai.

În istoria Jocurilor Olimpice de Iarnă, doi săritori reuşiseră dubla pînă acum: finlandezul Matti Nykaenen în 1988 şi elveţianul Simon Ammann în două rînduri: 2002 şi 2010. Stoch poate reuşi tripla, dacă se va impune şi în concursul pe echipe.

"Nu mi-am spus ultimul cuvînt. Sper ca împreună cu întreaga echipă să ducem Polonia pe podium. Apoi mă pot pesiona", a glumit Kamil. Dacă ar mai cîştiga încă o medalie de aur, el l-ar egala astfel pe Nykaenen, singurul care a reuşit tripla, în 1988.

Noriaki e etern
Japonezul Noriaki Kasai a devenit sîmbătă cel mai vîrstnic medaliat din istoria săriturilor cu schiurile. El a cîştigat argintul pe trambulina mare, la 41 de ani şi 219 zile!

În cariera sa, niponul a bifat la Soci a şaptea olimpiadă din carieră. El nu e la prima medalie olimpică însă. A mai cîştigat tot un argint, cu echipa, acum 20 de ani, la ediţia de la Lillehammer. A luat startul la 443 de concursuri în Cupă Mondială, la individual, şi alte 47 în proba pe echipe.

Primul avea loc pe 3 decembrie 1989, la Thunder Bay (Canada), atunci cînd Kamil Stoch, cel care l-a învins la Soci, avea doi ani, iar ocupanul locului trei, slovenul Peter Prevc, nici nu era născut!

Kamil Stoch la Jocurile Olimpice
Torino 2006
locul 16 pe trambulina mică
locul 26 pe tambulina mare
locul 5 cu echipa

Vancouver 2010
locul 27 pe trambulina mică
locul 14 pe tambulina mare
locul 6 cu echipa

Soci 2014
locul 1 pe trambulina mică
locul 1 pe tambulina mare

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează