SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  HOCHEI

Vrea titlul la el acasă » Alex Ovechkin speră să se impună cu Rusia la hochei pe gheaţă

Alex Ovechkin (la puc), urmărit pe gheaţă de rivalul său, canadianul Sidney Crosby +1   FOTO
Alex Ovechkin (la puc), urmărit pe gheaţă de rivalul său, canadianul Sidney Crosby

Articol de - Publicat marti, 04 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 03 februarie 2014 22:44

Alex Ovechkin este căpitanul echipei Washington Capital şi unul dintre cei mai valoroşi jucători din NHL. Participă la cea de-a treia sa Olimpiadă. Iubita sa este jucătoarea de tenis Maria Kirilenko.

Ovechkin face parte, fără discuţie, din categoria superhocheiştilor. Este primul marcator din NHL şi a fost şi în sezonul trecut. În patru din cele 9 sezoane petrecute în cel mai valoros campionat de hochei pe gheaţă al lumii a depăşit 50 de goluri înscrise, iar sezonul acesta va fi la fel, se pare.

Aleksander Ovechkin are 28 de ani şi s-a născut la Moscova. El face parte dintr-o naţională excepţională a Rusiei, alături de camarazi preţioşi precum Pavel Datsyuk, Evgeni Malkin şi Ilya Kovalchuk.

Toţi îşi doresc cu patimă titlul, mai alew că se joacă totul la ei acasă şi mai ales pentru că Rusia nu a urcat pe podium la ultimele două Olimpiade, la care a luat parte şi Ovechkin.

De altfel, tradiţia olimpică şi-a făcut deja loc în familie. Mama lui Alex, Tatiana, a fost dublă campioană olimpică la baschet cu echipa URSS, în 1976 şi 1980. Tatăl său, Mihail, a jucat fotbal.

Crosby e duşmanul
Orice zeu are însă un punct slab, o temere constantă. Nemesis-ul lui Ovechkin se numeşte Sidney Crosby, este căpitanul celor de la Pittsburgh Penguins şi va fi pe gheaţa de Soci, alături de Team Canada.

Specialiştii notează că, în confruntările directe, Crosby l-a lăsat mereu în urmă pe rivalul rus. Presiunea e mare pe umerii lui Ovechkin, mai ales că un grup de 16 foşti hocheişti excepţionali, printre care şi portarul Vladislav Tretiak, triplu campion olimpic, a trimis o scrisoare deschisă actualului lot al Rusiei, cerînd titlul olimpic. "Şi să nu dezamăgiţi o ţară întreagă".

Misiune grea, mai ales că Rusia şi Canada sînt la egalitate prin prisma şanselor la medalia olimpică de aur. Pe lîngă acestea, mai trebuie luate în seamă SUA, Suedia sau Cehia, dar totul va depinde de numărul de jucători din NHL care vor merge la Soci.

Maşini şi fani
Alex Ovechkin, dublu campion mondial în trecut, este îndrăgostit de maşini şi este mîndrul proprietar a şapte automobile, care mai de care mai frumos. Unul dintre acestea este un Mercedes SL 65 AMG Black Series, care costă 250.000 de dolari şi din care s-au făcut doar 250 de bucăţi.

Părinţii lui nu înţeleg de ce are nevoie de atîtea maşini. Fanii, în schimb, îl iubesc aşa cum e. Ovechkin are 650.000 de fani pe Twitter şi 350.000 pe Facebook.

Cearta cu Malkin
Prietenia dintre Ovechkin şi Malkin era cunoscută încă din juniorat. Cei doi împărţiseră camera la JO de la Torino, în 2006, dar relaţia s-a răcit. În august 2007 Ovechkin l-ar fi pocnit pe agentul lui Malkin, într-un club de noapte.

În ianuarie 2008 Ovechkin l-a pocnit în faţă pe fostul său amic. Pînă la JO de la Vancouver însă conflictele au dispărut la fel de fulgerător cum au şi apărut. Se pare că un rol în împăcarea celor două vedete a avut şi Ilya Kovalchuk, coechiperul celor doi în Team Russia.

Exemplu prost
În sezonul 2008-2009 din NHL, Ovechkin şi-a atras critici serioase din cauza felului exagerat şi agresiv în care îşi celebra golurile.

Ziariştii sportivi, mai ales cei canadieni, l-au certat pentru că se izbea de mantinele şi de coechipieri, asemănîndu-i comportamentul cu cel al fotbaliştilor.

Unul dintre aceşti ziarişti îi ruga pe copiii hocheişti să nu ia acest exemplu de la jucătorul rus. "Aceasta nu este calea canadiană", spunea analistul Don Cherry.

9.000.000 de dolari este salariul pe sezonul în curs la Capitals pentru Alex Ovechkin

"Crosby e canadian, de aceea primeşte toată atenţia. Dacă NHL se juca în Rusia, aş fi primit eu toată atenţia" (Alex Ovechkin)

"Fără doar şi poate, Pavel Bure a fost eroul meu. Eram copil, dar îmi amintesc foarte bine de el" (Alex Ovechkin)

CV - Alexander Ovechkin
- născut pe 17 septembrie 1985, la Moscova
- 1,91 metri, 100 de kilograme
- post: aripă
- joacă la Washington Capitals
- a mai jucat la HC Dinamo Moscova
- primul jucător ales la draftul NHL în 2004
- are două medalii de aur la Mondiale, pe lîngă una de argint şi două de bronz

Grupele turneului olimpic 2014

Grupa A
Rusia
Slovacia
SUA
Slovenia

Grupa B
Finlanda
Canada
Norvegia
Austria

Grupa C
Cehia
Suedia
Elveţia
Letonia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
saramago
saramago  •  07 Februarie 2014, 07:05

Apropo de OVECHKIN: Capitals au dispus de Jets cu 4-2 intr-un meci jucat pe 6 februarie; fara sa straluceasca, capitanul team-ului din Washington a izbutit GWG-ul si a atins cota 40 in clasamentul golurilor marcate in prezentul sezon regulat. Este pentru a sasea oara in cariera cand starul rus reusesste 40 de goluri sau mai multe intr-un sezon regulat NHL.

goodfella
goodfella  •  06 Februarie 2014, 20:05
Postat de schnel pe 04 Februarie 2014, 21:16

Canada va castiga tot. Noi am inventat hochei, noi suntem cei mai tari si puternici! Toti celalalti sunt fetite.

Tu fiind canadian.

ernesto365
ernesto365  •  06 Februarie 2014, 17:26
Postat de saramago pe 04 Februarie 2014, 23:37

In opinia mea, patru echipe pot emite pretentii la aurul olimpic: Statele Unite, Canada, Rusia si Suedia. Finlanda are portari buni, dar si multi veterani (Selanne a implnit 43 de ani), Cehia nu mai are hocheistii de acum un deceniu, iar Elvetia poate aborda cu succes doar campionatele mondiale. In privinta lui Ovechkin, e de vazut care va fi centrul din linia de atac in care va fi distribuit de selectionerul Bilealetdinov: Anisimov, Tereshchenko sau Malkin. Fiindca Datsyuk, daca va fi recuperat (nu a mai jucat de pe 1 ianuarie), va juca alaturi de Ilya Kovalchuk si Alexander Radulov.

sunt de acord cu tine pana la un anumit punct! SUA nu are sanse de castig dupa parerea mea, as alege mai degraba finlanda!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează