SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SCRIMĂ

Ce suspans! Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat cu emoții la Jocurile Olimpice de la Paris

Malina Călugăreanu, bucuroasă la finalul zilei
Malina Călugăreanu, bucuroasă la finalul zilei

Articol de - Publicat sambata, 27 aprilie 2024 20:07 / Actualizat luni, 29 aprilie 2024 12:44

Mălina Călugăreanu (27 de ani) s-a calificat azi la Jocurile Olimpice 2024, câștigând turneul „6 Tickets to Paris” de la Differdange (Luxemburg), competiție continentală care trimite la Paris câte un scrimer european de la fiecare armă.

Florestista stelistă a câștigat finala cu Carolina Stutchbury (18 ani) cu scorul de 10-9, după de ce a fost condusă cu 7-2. În repriza a treia românca a egalat la 9 și, după scurgerea timpului regulamentar (3 reprize a câte minute fiecare), a obținut victoria după legea „morții subite” - adică primul care punctează este învingător.

Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen, campioane europene: „Ne întoarcem acasă motivate! Urmează Jocurile Olimpice!”
CANOTAJ/CAMPIONATELE EUROPENE
Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen, campioane europene: „Ne întoarcem acasă motivate! Urmează Jocurile Olimpice!”

Mălina Călugăreanu merge la Jocurile Olimpice

În semifinale, „tricolora” a trecut de Irem Karamete (Turcia), cu 15-12, iar în prealabil, pe tabloul de ”opt”, a depășit-o pe Aikaterini-Maria Kontochristopolou (15-8).

Fiind cel mai bine clasată în ierarhia FIE dintre participantele la turneul din Luxemburg, locul 32, Mălina Călugăreanu a fost singura sportivă din concurs „scutită” de faza grupelor.

Astfel, Mălina va lua parte la cea de-a doua sa Olimpiadă, fiind singura, deocamdată care salvează onoarea scrimei românești. Țara noastră a participat la competițiile de scrimă neîntrerupt din 1928, dar anul acesta scrimerii români nu au reușit să obțină biletul la JO la nicio armă înainte de turneul de calificare din Luxemburg.

Dramă pentru Iulian Teodosiu

Un alt român, sabrerul Iulian Teodosiu, a fost și el la un pas de a ajunge la Paris 2024, ajungând în finala probei sale, unde a fost însă învins de sportivul turc Enver Yildirim, cu 15-11.

Grație clasamentul FIE, Teodosiu, locul 23, a fost scutit de participarea în faza grupelor și s-a impus a avut și primul tur al competiției liber.

În sferturile de finală, a trecut de britanicul William Deary, cu 15-12, iar în semifinale a dispus de Simon Hryciuk (Polonia),cu același scor.

Mălina Călugăreanu este cel de-al 81-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice

Până în acest moment, 81 de sportivi români au obținut calificarea pentru ediția din acest an a Jocurilor Olimpice.

  • Atletism: 5 - Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklós (400 m), Alina Rotaru (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton); Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);
  • Înot: 2- David Popovici (100m, 200 m liber), Vlad Stancu (800m, 1.500m liber);
  • Box: 1 - Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Canoe: 3 - Cătălin Chirilă (C1 1000m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuță (C2 500m);
  • Canotaj: 44 locuri cotă - dublu vâsle categorie ușoară, dublu vâsle, dublu rame, patru rame, patru vâsle, 8+1 feminin; dublu vâsle, dublu rame, patru rame, patru vâsle, 8+1 masculin;
  • Gimnastică artistică: 5 locuri cotă - echipe feminin; 1- Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică: 1- Annaliese Drăgan;
  • Polo: 13 locuri cotă - echipe masculin;
  • Scrimă: 1 - Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de masă: 3 locuri cotă - echipe feminin;
  • Lupte: 1 - Andreea Ana(cat. 53 kg);
  • Yachting: 1 - Ebru Bolat

Duminică, tot în Luxemburg, sabrera Sabina Martiș și spadasinul Alex Oroian își vor juca și ei șansele pentru obținerea ultimelor bilete la calificare la Jocurile Olimpice.

Citește și:

Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen, campioane europene: „Ne întoarcem acasă motivate! Urmează Jocurile Olimpice!”
CANOTAJ/CAMPIONATELE EUROPENE
Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen, campioane europene: „Ne întoarcem acasă motivate! Urmează Jocurile Olimpice!”
Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Franța » Imagini de la festivitatea specială din portul Pireu
CEREMONIE
Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Franța » Imagini de la festivitatea specială din portul Pireu

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  29 Aprilie 2024, 11:28

Intr-un weekend plin de perfomante la nivel european, 8 medalii din care 4 titluri continentale la canotaj, surprinzatoare medalie la judo, 2 medalii la box, calificare la JO si la scrima care ne linisteste asupra gandurilor negre ca dupa decade intregi nu vom avea sportiv calificat la aceasta disciplina si desigur un dezastru complet la gimnastica artistica masculina (de care nu ne legam ca nu ne deranjeaza niciun antrenor olandez, fetele sunt problema, desi performeaza din ce in ce mai bine), televiziunile, presa si suporterii au promovat in continuare meciuri de fotbal de 2 lei cu duiumul, o parte chiar din liga secunda locala. Daca nu ma insel nu a fost transmisa nicio competitie pe vreun post de televiziune din Romania. Mare pacat de Iulian Teodosiu, cel mai frustrant e ca a prins finala si totusi rateaza JO. Din pacate nu l-a putut ajuta echipa cu o calificare, cu putina rabdare totusi rezultatele de la tineret par extrem de promitatoare, s-ar putea ca la urmatoarele JO sa nu mai avem emotii legate de participarea la scrima, daca echipa de sabie masculina incepe sa confirme rezultatele juniorilor din ultimii 2 ani. Felicitari Malinei, chiar salveaza onoarea acestui sport intr-un moment destul de delicat, indiferent de prestatia pe care o va avea la Paris.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează