SPORTURI  »  NATATIE  »  POVESTE

Diana Nyad a încercat să înoate 166 de kilometri la 61 de ani » Vis zdrobit în reluare

În ultimii doi ani, Diana s-a pregătit, înotînd cîte 8-15 ore în insula St. Martin
În ultimii doi ani, Diana s-a pregătit, înotînd cîte 8-15 ore în insula St. Martin

Articol de - Publicat miercuri, 10 august 2011 00:00 / Actualizat marti, 09 august 2011 22:39

Diana Nyad este o înotătoare de rezistenţă care a încercat din nou la 61 de ani ce a ratat la 28 de ani - să străbată 166 de kilometri, de la Havana la Key West, Florida


Acum trei nopţi, Diana a pornit înot. Dacă peste aproximativ 60 de ore ar fi ajuns întreagă şi nevătămată în Florida, Nyad ar fi fost prima persoană din lume care traversează Strîmtoarea Florida fără ajutorul unei cuşti care s-o ferească de rechini. Ea s-a bazat pe tehnologie şi pe scafandri care să-i ţină departe pe temuţii răpitori.

Cînd a pornit era bronzată şi pistruiată de soarele care a învăluit-o în timpul lungilor antrenamente în apele din Caraibe. Călătoria ei a început în după-amiaza duminicii trecute. O aşteptau 166 de kilometri de înot neîntrerupt, dar era încrezătoare. Veterana a pornit la drum îmbrăcată cu un costum negru de baie şi a prezentat cele două perechi de ochelari pentru înot subacvatic.

Pregătiri haioase
O asistentă a uns-o pe umeri şi la subsuoară pentru a preveni frecarea în apa sărată. După care Nyad a făcut cel mai surprinzător lucru - a cîntat la trompetă. A mulţumit celor cîteva zeci de susţinători care au venit s-o vadă şi a sărit în apă, în picioare. "Acum 33 de ani, stăteam pe o plajă apropiată de aceasta şi priveam apa aceasta uriaşă. Acum am aproape 62 de ani şi stau tot aici. Cred că aceasta este ziua mea norocoasă", a spus Nyad.

Femeia a mai avut o tentativă de a trece strîmtoarea în 1978, cînd a înotat în interiorul unei cutii de oţel care s-o protejeze de rechini. După 42 de ore, curenţii i-au stricat atunci voiajul, aruncînd-o de pe curs şi punînd capăt încercării sale. În 1979, tot ea a stabilit recordul mondial la înot în ape libere fără cuşcă - 165 de kilometri din Bahamas pînă în Florida.

Obsesia şi tehnologia
Tentativa cubaneză eşuată i-a rămas Dianei ca o piatră pe suflet. Dar de-abia după ce a împlinit 60 de ani femeia s-a gîndit la revenire. "Cum ar fi fost să mă întorc şi să încerc să-mi urmez visul cu Cuba? Aşa că m-am apucat să mă antrenez", a spus Diana Nyad.

În ultimii doi ani, Diana s-a pregătit, înotînd cîte 8-15 ore în insula St. Martin. Ştia că, în 1997, australianca Susie Maroney, a înotat cu succes în apa infestată de rechini dintre Cuba şi Florida, dar a fost închisă în cuşca protectoare. De aceea, echipa lui Nyad a perfectat un aparat care o înconjoară pe înotătoare cu un curent electric imperceptibil de către oameni, dar care îi ţine departe pe prădători. Pentru ca recordul să poată fi omologat, Nyad a fost nevoită să înoate fără costum de neopren. Echipa sa a navigat în apropierea ei, monitorizîndu-i starea de sănătate şi oferindu-i hrană şi apă potabilă.

Echipă numeroasă
Cinci bărci au navigat în jurul Dianei, avînd la bord 45 de marinari, nutriţionişti, medici, specialişti în comportamentul rechinilor şi un echipaj de televiziune care filmează povestea sportivei. Diana s-a oprit din 45 în 45 de minute pentru pauze de hidratare de doar 20 de secunde. O dată la 90 de minute s-a odihnit şi a mîncat puţină pîine sau cîte o linguriţă de unt de arahide. Din a doua zi în meniul ei au intrat apa caldă şi ciocolata fierbinte, pentru a ţine departe hipotermia, o primejdie care poate apărea după atîtea ore în apă, chiar dacă temperaturile oceanului se ridică la 30-31 grade Celsius.

Final nefericit
Din păcate, şi cea de-a doua tentativă a Dianei a eşuat. După 29 de ore şi doar jumătate din distanţa propusă, femeii i s-a făcut rău, a început să vomite şi a abandonat. "Nu sînt tristă. A fost decizia corectă", a spus Diana Nyad, care a dat vina pe o criză de astm.

CV Diana Nyad
- născută pe 22 august 1949, la New York
- înotătoare pe distanţe lungi
- din anii '80 a început o lungă carieră de jurnalist
- vorbeşte fluent patru limbi

54 de bătăi de braţ pe minut are Nyad în apă, ceea ce duce la o viteză de 2,5 kilometri pe oră

15 ani avea Diana Nyad cînd a fost abuzată sexual de către antrenorul de înot

"Acum 33 de ani, stăteam pe o plajă apropiată de aceasta şi priveam apa aceasta uriaşă. Acum am aproape 62 de ani şi stau tot aici. Cred că aceasta este ziua mea norocoasă"
Diana Nyad, înotătoare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
unmaker
unmaker  •  10 August 2011, 13:25

de acord cu toata lumea...foarte frumos articolul

huhuruz77
huhuruz77  •  10 August 2011, 11:22

Bun articolul. Frumos :-)

batranul_si_marea
batranul_si_marea  •  10 August 2011, 10:42
Postat de geo_graful pe 10 August 2011, 09:56

O plăcere să citesc şi astfel de articole! De-ar scrie toată lumea aşa...

De acord. Frumos articolul.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close