SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

10 concluzii după Cupa Mondială de rugby: cu ce am rămas

Trofeul William Webb Ellis a ajuns pentru a treia oară în mîinile All Blacks +3   FOTO
Trofeul William Webb Ellis a ajuns pentru a treia oară în mîinile All Blacks

Articol de - Publicat marti, 03 noiembrie 2015 00:00

Rugbyul e unul dintre sporturile în care cei mici ajung greu să lupte de la egal la egal cu cei mari. Ediţia a opta a Cupei Mondiale a fost adjudecată de formaţia care pornea la începutul turneului cu prima şansă: Noua Zeelandă.

Cupa Mondială 2015 a fost una remarcabilă. A avut de toate. Întîi şi întîi a avut spectacol, creat de eroii din arenă, dar şi de suporterii din tribună. Englezii au arătat încă o dată că pentru ei, rugbyul înseamnă religie şi au umplut tribunele la fiecare meci, fie că a fost vorba de dispute gen Anglia-Australia, fie de întîlniri gen Namibia-Tonga.

Totul a început pe 18 septembrie, într-o seară frumoasă de toamnă. Cu foc de artificii, cu festivitatea de deschidere şi cu un meci de rugby agreabil oferit de englezi şi fijieni. De atunci şi pînă la finala de sîmbătă seara, dintre Noua Zeelandă şi Australia, s-au scurs 44 de zile şi 48 de meciuri. Cea mai lungă competiţie din cîte există pe Pămînt, mai întinsă decît o Olimpiadă. Dar nimeni nu s-a plictisit nici o secundă. Nu a fost timp pentru aşa ceva.

Cu ce rămînem după această ediţie, prin ce a intrat ea în conştiinţa fanilor de sport, în general, şi a rugbyului în special?

1. Victoria istorică a Japoniei în faţa Africii de Sud, 34-32!

A fost pentru prima dată cînd o echipă din eşalonul doi, din a doua urnă valorică, învinge una din primul eşalon. Şi nu una oarecare, ci chiar dubla campioană mondială, Africa de Sud. Progresul Japoniei e unul remarcabil. O naţiune care va găzdui ediţia viitoare a Cupei Mondiale, peste patru ani, în 2019, a investit enorm în rugby.

A naturalizat jucători din emisfera sudică, l-a pus pe bancă pe australianul Edie Jones şi rezultatele s-au văzut. De la înfrîngerea zdrobitoare suferită în faţa Noii Zeelande, în 1995, 17-145 (!), cea mai mare diferenţă înregistrată la o Cupă Mondială, la incredibilul 34-32 cu Africa de Sud.

10 ani de urcuş pentru niponi şi progresul nu se va încheia aici.

2. Întîia ediţie în care nici o echipă din Europa nu şi-a făcut loc în careul de aşi

Emisfera sudică a dat totul, Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud şi Argentina fiind echipele care le-au trimis acasă pe reprezentantele Bătrînului Continent. Luptele au fost strînse, acerbe, remarcabile, creionate după greşeli imense de arbitraj, cum s-a întîmplat la Australia-Scoţia, 35-34, dar pînă la urmă nimic nu mai poate schimba ierarhiile.

3. Pentru prima dată cînd ţara gazdă nu trece de faza grupelor!

Anglia şi-a dezamăgit crunt fanii. Într-o grupă extrem de grea, supranumită pe drept cuvînt "grupa morţii", englezii nu au reuşit să treacă decît de Fiji şi Uruguay, fiind învinşi de Ţara Galilor şi Australia. Fanilor nu le-a căzut deloc uşor înfrîngerea, dar berea a continuat să curgă şi spectacolul nu s-a oprit pe 3 octombrie, după înfrîngerea în faţa Wallabies.

4. Noua Zeelandă, a treia oară campioană mondială

Într-o finală Noua Zeelandă-Australia, între două foste duble campioane mondiale, era clar că învingătoarea va intra în istorie ca fiind prima echipă care îşi va trece în palmares al treilea succes.

5. Prima echipă care-şi păstrează titlul

All Blacks s-au impus şi, mai mult, au mai stabilit un record. E prima echipă care cîştigă două ediţii consecutive, prima formaţie care practic îşi apără cu succes titlul. În istorie mai fuseseră două tentative, Australia (2003) şi Anglia (2007), dar nu au fost şi reuşite.

6. Cea mai spectaculoasă revenire într-un meci de Cupă Mondială

România a stîrnit admiraţia întregii planete după ce a reuşit o revenire senzaţională în faţa Canadei. Conduşi cu 15-0 în minutul 48, "stejarii" au întors formidabil şi au cîştigat la final 17-15. Cel puţin pentru patru ani, pînă la ediţia următoare, România va rămîne în Cartea Recordurilor Cupei Mondiale.

7. Prima dată cinci eseuri într-o finală

În cele şapte finale ale Cupei Mondiale, de pînă acum, nu se înscriseseră niciodată mai mult de patru eseuri. Ei bine, în 2015, recordul a fost doborît. Noua Zeelandă-Australia 34-17 a fost finala cu cinci eseuri, trei pentru All Blacks, două pentru Wallabies.

8. Record de audienţă la un meci de rugby: 89.267 spectatori

Şi din nou un meci al României e în cauză. E vorba de disputa dintre Irlanda şi naţionala "Frunzei de stejar", care a avut loc pe Wembley, pe 27 septembrie. Meritul mare revine, normal, irlandezilor care au umplut tribunele legendarului Wembley. A fost o mare verde, formată din 89.267 spectatori.

9. Recordul eseurilor rezistă

Sud-africanul Bryan Habana a izbutit cinci eseuri la ediţia din 2015. Cu un total de 15 eseuri reuşite la Cupa Mondială, aripa Springboks l-a egalat pe neozeelandezul Jonah Lomu, fără a reuşi însă să-l şi întreacă. Neozeelandezul Julian Savea a egalat şi el un alt record remarcabil al conaţionalului său, Jonah Lomu. A marcat 8 eseuri la o singură ediţie, aşa cum Lomu reuşise în 1999 şi Habana în 2007.

10. Spectatorii care schimbă deciziile arbitrilor

Rugbyul e un sport în care televiziunea şi reluările video joacă un mare rol în momentul de faţă. Cînd fazele sînt controversate, arbitrul de centru opreşte jocul şi intră în rol arbitrul-video, care ia decizia din faţa televizorului. Cîteodată însă şi acesta mai greşeşte. Şi intră în rol arbitrul-spectator! Pentru că fanii au posibilitatea să vadă reluările video pe ecranele-gigant din stadioane.

La meciul din faza grupelor dintre Italia şi Franţa, arbitrul-video a acordat Franţei un eseu. După decizie reluarea a mai curs o dată pe ecranul stadionului şi, nemulţumiţi de decizie, fanii au început să huiduie. Arbitrul a oprit din nou jocul, a reluat vizionarea şi a dat dreptate spectatorilor! Acesta e spiritul rugbyului.

210.000.000 £e profitul anunţat de World Rugby, forul internaţional, după Cupa Mondială 2015

Gestul unui uriaş!

După festivitatea de premiere a finalei Cupei Mondiale, neozeelandezii făceau turul de onoare pe Twickenham, mulţumindu-le spectatorilor. În euforia creată, un copil a înşelat vigilenţa stewarzilor şi a ţîşnit să-şi îmbrăţişeze favoriţii. Cel vizat era, de fapt,  centrul Sonny Bill Williams.

Omul de ordine l-a placat pur şi simplu pe copil, tocmai cînd acesta ajunsese în faţa idolului său. Puştiul a fost salvat din mîinile stewardului de australian, care l-a luat, l-a îmbrăţişat şi i-a dat medalia pe care tocmai o cucerise! A devenit erou pentru cîteva minute! World Rugby i-a acordat lui Sonny Bill Williams o altă medalie.

Haka cu medaliile la gît

Dansul «HAKA», strigătul de luptă al neozeelandezilor, dinaintea fiecărui joc, face deliciul spectatorilor pe fiecare stadion pe care joacă All Blacks. Nu-i un dans războinic, aşa cum de multe ori s-a spus. Este un cîntec de recunoştinţă născut după ce un şef de trib a
scăpat ca prin minune de duşmanii ce-l căutau. A fost gestul omului de a mulţumi Divinităţii.

Sîmbătă, pe Twickenham, versiunea  Ka mate, cel mai des folosită de rugbyşti, a putut fi văzută de două ori. Prima oară în debutul jocului, iar a doua oară după meci. Richie McCaw şi colegii săi au mai făcut o dată dansul, de această dată cu trofeul în faţă şi cu medaliile atîrnîndu-le la gît.

"Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora! Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora! Tenei Te Tangata, Puhuru huru, Nana nei tiki mai, Whakawhiti te ra, A upa ne ka up ane, Upane, Kaupane, Whiti te ra", a răsunat în faţa a peste 80.000 de fani.

Top 5 marcatori Cupa Mondială

1. Nicolas Sanchez Argentina 97 puncte
2. Handre Pollard Africa de Sud 93
3. Bernard Foley Australia 82
4. Daniel Carter Noua Zeelandă 82
5. Greig Laidlow Scoţia 79

8 eseuria marcat Julian Savea, jucătorul All Blacks fiind urmat în acest top de compatriotul Nihil Milner-Skudder cu 6

64-0a fost scorul cel mai drastic la actuala ediţie a Cupei Mondiale, înregistrat în disputa Africa de Sud-SUA. A fost şi singurul meci în care o echipă nu a marcat

271 eseuris-au marcat la ediţia din 2015, 194 dintre ele transformate. Au mai fost 224 lovituri de pedeapsă şi 8 dropgoluri

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
octavianus
octavianus  •  03 Noiembrie 2015, 11:11

Ar mai fi de remarcat, sau daca tot ramanem cu amintiri merita mentionata eroarea de arbitraj RECUNOSCUTA si de forul mondial care a schimbat / viciat rezultatul meciului Scotia - Australia, nu contest valoarea Australiei dar nu voi uita niciodata eroismul Scotienilor si cum au pierdut acel meci pe care nimeni in afara de ei nu credea ca ar putea sa-l castige. Sper ca emisfera nordica sa reactioneze rapid si sa faca ceva sa intrerupa dominatia sudului, altfel CM viitor nu va mai avea nici sare nici piper.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează