SPORTURI  »  RUGBY  »  SPECIAL

Cel mai bun jucător de rugby din 2011 visa să ajungă campion la judo » Luptător cu mingea ovală

Thierry Dusautoir a marcat singurul eseu al Franţei în finala Mondială pierdută cu Noua Zeelandă
Thierry Dusautoir a marcat singurul eseu al Franţei în finala Mondială pierdută cu Noua Zeelandă

Articol de GSP - Publicat joi, 10 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 09 noiembrie 2011 18:38

Desemnat cel mai bun jucător al anului 2011, Thierry Dusautoir a fost elementul-cheie care a dus Franţa în finala Cupei Mondiale


Născut în Costa de Fildeş acum 29 de ani, căpitanul naţionalei "Cocoşului Galic" ascunde în spatele aliurii de gladiator o poveste de viaţă plină de surprize. Rugbyul l-a descoperit de-abia la 16 ani, după şase ani de la mutarea în Franţa. A cochetat 12 ani cu judo-ul, timp în care a visat de nenumărate ori cum va ajunge campion olimpic. Însă cele mai mari bucurii şi cele mai intense sentimente avea să le trăiască în sînul echipei naţionale a Franţei, echipă pentru care a debutat în 2006, într-un meci cu reprezentativa României.

"Am început să joc rugby cînd eram la liceu, din întîmplare. La un moment dat vroiam să mă fac pilot de vînătoare. De la 4 la 16 ani, am practicat judo. Eram destul de retras. Rugbyul m-a decomplexat, m-a făcut să cresc. M-a ajutat să comunic mai bine cu persoanele de vîrsta mea, să-mi petrec sfîrşiturile de săptămînă cu colegii mei care se întîlneau şi mergeau să joace rugby", a mărturisit Dusautoir care recunoaşte că datorită sportului de echipă a putut să-şi exprime valorile pe care le preţuieşte cel mai mult, solidaritatea şi dăruirea de sine fără să aştepţi să primeşti ceva în schimb.
Inginerul din teren
Pe lîngă calităţile sportive extraordinare pe care le-a arătat de-a lungul carierei atît la echipele de club, cît şi la prima reprezentativă a Franţei, cel supranumit "Dark Destroyer" (Distrugătorul Negru) a demonstrat că în paralel cu obţinerea de performanţe la nivel înalt un om poate excela şi pe celelalte planuri. Dornic să nu rămînă doar cu eticheta de bun sportiv, căpitanul "Les Bleus" a reuşit să-şi termine studiile şi a devenit inginer după ce a absolvit cursurile "Şcolii Naţionale Superioare de Chimie şi Fizică". "Nu a fost deloc uşor, mai ales că m-am lovit mereu de o mentalitate eronată. Pentru ingineri, un sportiv reprezintă un «mare nătîng» care nu îşi foloseşte creierul, în timp ce imaginea inversă întruchipează inginerul drept un «ochelarist» care nu face altceva decît să calculeze", a afirmat francezul.

ŞTIRE
Pasiunea din copilărie: benzile desenate
Lui Thierry Dusautoir îi face plăcere să-şi aducă aminte de vremea copilărierei şi, mai ales, de pasiunile din aceea vreme. Chiar dacă şi-a dedicat întreaga viaţă sportului, francezul găsea întotdeauna timp liber pentru a se relaxa, iar principala bucurie erau benzile desenate. "Mergeam la librăria mătuşii mele şi să aşezam în faţa raionului cu benzi desenate. Preferatele mele erau cele cu Buck Danny. Îmi aduceau aminte de bunicul meu care a fost aviator. De la el am ajuns să-mi doresc să devin pilot, dar pînă la urmă am renunţat", a explicat Dusautoir.


CIFRE
49 de selecţii are Dusautoir în meciurile oficiale ale Franţei
4 titluri de campion naţional a cucerit Thierry în Franţa
11 meciuri a jucat Dusautoir la cele două ediţii ale Cupei Mondiale, în 2007 şi 2011

DECLARAŢII
"Un căpitan trebuie să ştie să-şi asculte coechipierii. Nu sînt căpitan pentru antrenor sau pentru media, ci pentru echipa mea"
"Mama nu a vrut să fac rugby. Ea îşi dorea să-mi termin studiile. De cînd am reuşit asta, a devenit fanul numărul unu"
"După rugby mai există viaţă. Dacă nu ţi-o construieşti aşa cum trebuie, lucrurile se complică"

Citește și:

Așteaptă un miracol! Lăsată acasă de Iordănescu, vedeta din Superligă mai are o singură speranță pentru a fi la EURO
Nationala
Așteaptă un miracol! Lăsată acasă de Iordănescu, vedeta din Superligă mai are o singură speranță pentru a fi la EURO
„E jupân, face ce vrea cu echipa” » Prima reacție de la Craiova, după ce Mitriță a fost sărit din schemă de Iordănescu: „Să-și vadă de viața lui!”
Nationala
„E jupân, face ce vrea cu echipa” » Prima reacție de la Craiova, după ce Mitriță a fost sărit din schemă de Iordănescu: „Să-și vadă de viața lui!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Tenis
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”

Mihaela Buzărnescu, fără rezerve la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj, în tenis trebuie să te păzești de dezamăgiri”

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (1)
alex_buc
alex_buc  •  10 Noiembrie 2011, 13:02

respect pt un mare jucator. dar... cu privire la nationalistii francezi, care ne fac pe noi tigani.... ei cum sunt, daca au ca simbol un emigrant? poate un neam de corciti? poate o tara de emigranti? ubi patria, ubi bene? chiar asa a ajung globalizarea? atunci de ce nu isi vand si numele tarii? daca franta e populata de emigranti, de ce ii mai spune Franta? de ce nu "noul Gabon?"

Vezi toate comentariile (1)
Comentează