SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

Grupul celor 8! Azi începe cu adevărat Cupa Mondială de rugby: competiția a ajuns în faza sferturilor

Bryan Habana marcînd unul dintre cele cinci eseuri de pînă acum de la Cupa Mondială // Foto: Reuters
Bryan Habana marcînd unul dintre cele cinci eseuri de pînă acum de la Cupa Mondială // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 17 octombrie 2015 00:00

Patru echipe din emisfera sudică și patru din cea nordică au rămas în cursa pentru trofeul William Webb Ellis. Specialiștii văd însă o finală între Noua Zeelandă și Australia.

Azi începe cu adevărat Cupa Mondială de rugby, meciurile care contează cu adevărat. Cele mai bune opt echipe din lume au rămas în cursa pentru trofeu, patru din emisfera sudică și patru din cea nordică, acolo unde doar Europa contează.

Africa de Sud-Țara Galilor

Primul "sfert" se anunță unul echilibrat, între Țara Galilor, echipa care a lăsat Anglia acasă, și Africa de Sud, echipa ce a început Mondialul șchiopătînd, învinsă de Japonia, dar care și-a revenit.

Va fi duelul dintre Dan Biggar, cel mai sigur transformer din Anglia, care a trimis la țintă 15 din cele 16 lovituri de care a beneficiat, și Gareth Davies, care a reușit pentru galezi 4 eseuri în 7 apariții(!), pe de-o parte, și Brian Habana, cel ce a egalat recordul de 14 eseuri al lui Lomu la Cupa Mondială, cu cele 5 reușite în fața SUA, în acel 64-0.

În ultimele 5 întîlniri, galezii au cîștigat una singură, chiar ultima, 12-6 la Cardiff, dar sud-africanii conduc la general cu 27-2! E prima dispută însă la o Cupă Mondială!

Noua Zeelandă-Franța

După 8 ani, All Blacks și Les Bleus se întorc pe Millennium Stadium din Cardiff, acolo unde în 2007, tot în "sferturi", francezii au reușit acel surprinzător 20-18, revenind pe tabelă de la 3-13!

A fost partida în care faza eseului cîștigător a născut o mulțime de controverse, pasa lui Traille spre Michalak fiind considerată de mulți un "înainte". Franța izbutise performanța şi în 1999, eliminînd Noua Zeelandă în semifinale. Campioana mondială e mai cîștigată însă, singurele titluri mondiale venind în fața francezilor, în 1987 (29-9) și în 2011 (8-7).

La actuala ediție, ambele echipe nu au arătat mare lucru, Noua Zeelandă trecînd greu de Argentina, iar Franța și-a arătat limitele în partida cu Irlanda, 9-24.

Irlanda-Argentina

Cu două din trei întîlniri cîștigate la Cupa Mondială, "pumele" sînt considerate favorite și în disputa de duminică, de la Cardiff. Ultimul succes argentinian în fața deținătoarei titlului în Turneul celor Șase Națiuni a avut loc în 2007, la ediția din Franța, cînd Argentina a cîștigat bronzul.

A fost atunci 30-15 pentru sud-americani. De atunci însă, în ultimele cinci confruntări, "trifoiul" s-a impus de fiecare dată, ultimele două chiar în Argentina, în turneul efectuat anul trecut.

Argentina și-a arătat însă forța în meciul cu Noua Zeelandă, din grupe, 16-26, reușind un eseu în fața All Blacks în inferioritate numerică.

Australia-Scoția

E cel mai dezechilibrat "sfert", sudiștii fiind de departe mari favoriți. E a doua dispută la Cupa Mondială, după "sfertul" din 2003, cînd Australia s-a impus clar, 33-16. Wallabies se bazează pe defensiva de fier, galezii nereușind să marcheze un eseu nici cînd australienii au avut doi oameni mai puțin pe teren.

Deși disputa pare inegală, Scoția nu uită că în 2012 s-a impus chiar în Australia cu 9-6, grație reușitelor lui Laidlaw, cel mai bun realizator de pînă acum în Anglia. Și atunci, Scoția era "lingura de lemn" în Turneul celor Șase Națiuni!

Programul "sferturilor"

Africa de Sud-Țara Galilor azi, ora 18:00 Twickenham
Noua Zeelandă-Franța azi, ora 22:00 Millennium, Cardiff
Irlanda-Argentina duminică, ora 15:00 Millennium, Cardiff
Australia-Scoția duminică, ora 18:00 Twickenham

Favoriții caselor de pariuri

Noua Zeelandă 2.20
Australia 3.40
Africa de Sud 7.00
Irlanda 10.00
Franța 26.00
Argentina 26.00
Țara Galilor 34.00
Scoția 126.00

Cei mai buni marcatori de eseuri

1. Julian Savea (N.Zel), Brian Habana (AfS): 5 eseuri
3. Daniel Van der Merwe (Can), Gareth Davies (Ț.Gal), Nehe Millner-Skuder (N.Zel), JP Piettersen (AfS):  4 eseuri
7. Jack Nowell, Anthony Watson, Nick Easter (Ang), Juan Imhoff, Santiago Cordero (Arg), Tommy Seymour (Sco), Cory Allen (Ț. Gal), Keith Earls, Rob Kearney (Irl), Francois Louw (AfS): 3 eseuri

Cele mai multe puncte

1. Greig Laidlow (Sco) 60 puncte
2. Ayumu Goromaru (Jap)  58
3. Bernard Foley (Aus) 56
4. Nicolas Sanchez (Arg) 51
5. Handre Pollard (Afs) 46
6. Tommaso Allan (Ita) 44
7. Owen Farrell (Ang) 43
8. Dan Biggar (Ț. Gal) 42
9. Daniel Carter (N.Zel) 36

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
gerulozaurus
gerulozaurus  •  17 Octombrie 2015, 12:29

abia astept!

1076061275744885
Mihai Ilie  •  17 Octombrie 2015, 09:15

Cum sa fie Argentina favorita cu Irlanda jurnalistii lui peste! Uitati-va la cote! Rusinica!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează