SPORTURI  »  RUGBY  »  GEORGIA-ROMÂNIA, AZI, ORA 15:00, ÎN DIRECT TVR 1

Miză dublă » România joacă azi pentru cîştigarea Cupei Europene a Naţiunilor

Articol de - Publicat sambata, 15 martie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 14 martie 2014 23:48

Pe lîngă cîştigătoarea ediţiei 2013-2014, meciul de la Tbilisi va mai desemna şi grupele în care vor evolua cele două rivale la Cupa Mondială din 2015. Primul loc conferă adversari mai la îndemînă, pe cînd locul doi trimite învinsa într-o grupă a morţii.

Azi, pe stadionul "Mikheil Meskhi" din Tbilisi, "tricolorii" vor întîlni pentru a 18-a oara în istorie Georgia. Rivalitatea între România şi Georgia a început în 1999, de atunci cele două formaţii luptîndu-se an de an pentru cîştigarea Cupei Europene a Naţiunilor.

Partida din acest an însă are o însemnătate aparte. "Stejarii" şi "lelos", aşa cum sînt supranumiţi georgienii, îşi vor afla grupa de la Cupa Mondială la finalul partidei. Echipa care va termina pe primul loc va avea, la prima vedere, o misiune mai uşoară la turneul final din Anglia. Va juca în grupa C alături de Noua Zeelandă, Argentina, Tonga şi campioana Africii, echipă nedesemnată încă. În schimb, învinsa de la Tbilisi va avea o grupă mult mai echilibrată, cu Franţa, Irlanda, Italia şi Canada.

"Georgia e cea mai bună echipă din grupă. Mergem însă cu gîndul să cîştigăm, să ne întoarcem acasă cu trofeul şi să ne uşurăm viaţa la Cupa Mondială de anul viitor", a declarat pilierul Ion Paulică.

"Întotdeauna meciurile cu Georgia au fost foarte strînse, lupta se va da în apărare. Cred că şi acum se va întîmpla la fel", crede preşedintele FRR, Alin Petrache.

România are şi varianta egalului pentru a rămîne pe primul loc în clasament, avînd un punct în plus în faţa Georgiei. De trei ori s-au impus "stejarii" la Tbilisi pînă acum, dar ultimul succes în deplasare datează din 2003! De atunci, Georgia a cîştigat următoarele patru dispute.

Altfel, "tricolorii" au o singură victorie în ultimele opt confruntări directe între cele două rivale.

6-4 pentru Georgia
În cele 11 ediţii ale Cupei Europene a Naţiunilor, disputate pînă acum, Georgia a cîştigat mai mult de jumătate, şase. România s-a impus de doar patru ori, iar o dată trofeul a mers în Portugalia.

Georgia s-a calificat şi la ultimele trei ediţii ale Cupei Mondiale, acolo unde a obţinut două victorii din cele 12 partide jucate, ultima chiar în faţa României, 25-9 în Noua Zeelandă.

Georgia este pregătită de trei ani de australianul Milton Haig şi se bazează pe jucătorii care evoluează în campionatul Franţei. Cei mai cunoscuţi: Mamuka Gorgodze, Teo Zibzibadze sau David Zirakashvili.

17 dispute au avut loc între Georgia şi România pînă acum. Victoriile s-au împărţit în mod echitabil, 8-8, ultima, de la Bucureşti, încheindu-se egal, 9-9

"Ne-am propus să cîştigăm în Georgia, dar sîntem conştienţi că va fi foarte greu. Pentru a reuşi, le-am spus băieţilor că trebuie să facem foarte puţine greşeli" (Lynn Howells, antrenor România)

Clasament CEN
1. România 9 8 1 0 233-84 38p
2. Georgia 9 8 1 0 264-97 37
3. Rusia 9 5 0 4 185-229 23
4. Portugalia 9 2 1 6 121-194 11
5. Spania 9 1 2 6 131-219 11
6. Belgia 9 0 1 8 114-225 6

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează