SPORTURI  »  RUGBY  »  ŞTIINŢA BAIA MARE ESTE CAMPIOANA ROMÂNIEI LA RUGBY

Portretul lui Mihai Macovei, unul dintre cei mai buni rugbyşti ai ţării » Căpitan cu inimă

Mihai Macovei în finala campionatului
cîștigată cu 24-12. FOTO Cristi Preda
Mihai Macovei în finala campionatului cîștigată cu 24-12. FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat joi, 01 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 30 noiembrie 2011 19:53

Macovei, căpitanul campioanei Ştiinţa Baia Mare, joacă în Maramureş de şase ani. E unul dintre cei mai buni rugbyşti din România

A început rugbyul la zece ani, în haine de stradă! "A venit un prieten de la bloc să mă ia la antrenament. De fericit ce eram, nici nu m-am mai dus să mă schimb. Am jucat în blugi şi într-un pulover", îşi aminteşte Mihai Macovei, actualul căpitan al campioanei Ştiinţa Baia Mare, prima întîlnire cu rugbyul.

I-a plăcut balonul, forma lui, şi faptul că niciodată nu ştiai unde sare. "Am început la Gura Humorului la 10 ani şi acolo am rămas pînă la 18, cînd am terminat junioratul. Atunci au venit şi ofertele. De la Steaua şi de la Arad. Am stat pe gînduri, dar am ales Aradul. Aproape că bătusem palma cu cei de acolo, îmi făcusem şi bagajele să plec. M-a sunat însă Eugen Apjok, actualul meu antrenor de la Baia Mare şi m-a convins să aleg Ştiinţa. Aşa a ajuns un moldovean în Maramureş", glumeşte Mihai.

Primul titlu nu se uită niciodată
Baia Mare a început de jos. Ascensiunea echipei maramureşene coincide cu perioada în care a jucat acolo Mihai Macovei. "Mai întîi ne-am mulţumit cu semifinalele, apoi am ajuns în finală. Nu ne aşteptam să batem Steaua, în 2009. Steaua era echipă puternică, noi eram la început. La final însă, după ce am marcat punctele victoriei în ultimul minut, nu ne venea să credem! E cea mai frumoasă amintire din cariera mea. Primul titlu nu se uită niciodată", subliniază Macovei.

Reuşitele din 2010 şi 2011 nu l-au mai impresionat. "Acum ne aşteptam, eram campioni, aveam echipă bună. Emoţii erau, dar mai mici. Cel puţin anul acesta, am arătat clar că Baia Mare are de departe cel mai bun lot, joacă rugbyul cel mai frumos".
La 25 de ani e mîndru că e căpitanul unei echipe foarte frumoase, care îşi propune să rămînă cea mai bună din România. "Am nişte colegi extraordinari. Formăm un grup unit şi asta e cel mai important lucru", spune Mihai.

"Naţionala e ceva sfînt!"
Macovei face parte dintr-o generaţie care a avut un rezultat excelent la Cupa Mondială sub 19 ani, din 1995. "Turneul din Africa de Sud e o altă amintire frumoasă. Am bătut atunci Argentina, Japonia, am pierdut la un singur punct contra Scoţiei şi am ocupat la final locul 7. Şi Africa de Sud m-a impresionat, oamenii, locurile,. A fost extraordinar", povesteşte Mihai.

Cele mai mari emoţii în tricoul de "stejar" le-a trăit însă la Cupa Mondială din acest an, din Noua Zeelandă. "A fost debutul meu la un astfel de turneu şi eram impresionat". Partida cu Scoţia îl răvăşeşte şi acum. "Am fost la zece minute de o victorie istorică. Am condus cu 24-21, dar cred că ne-am speriat de ce puteam realiza. Off, dacă am fi trecut de Scoţia, garantat băteam şi Georgia, ar fi fost altceva", spune numărul 6 din "naţionala" României. Dar nimic nu e pierdut. Speră să joace şi la Cupa Mondială de peste patru ani, din Anglia. "E ceva senzaţional să participi la Cupa Mondială. Atunci te simţi rugbyst cu adevărat".

Viitoarea destinaţie: Franţa sau Anglia
Joacă de şase ani la Baia Mare şi crede că anul viitor ar fi timpul să plece. "Îmi doresc să joc într-un campionat mai puternic, unde am şansa să progresez. Cred că în Franţa sau Anglia ar fi foarte bine", spune flankerul. Baia Mare îi va rămîne în suflet pentru totdeauna. "Ştiţi că rugbyştii de la Baia Mare sînt supranumiţi zimbri. O să rămîn un zmbru toată viaţa mea!", a încheiat Macovei.

1,90 metri şi 108 kilograme are Mihai Macovei, căpitanul de la CSM Ştiinţa Baia Mare

259 de minute a jucat la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, fiind titular cu Scoţia, Argentina şi Georgia

26 de selecţii în echipa naţională a adunat Macovei, reuşind şi două eseuri, unul contra Spaniei şi unul contra Cehiei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
trotinel
trotinel  •  02 Decembrie 2011, 12:35

te iubim Mac!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mad_musu
mad_musu  •  01 Decembrie 2011, 14:16

intradevar baia mare a meritat victoria in finala din acest an felicitari

manieroht
manieroht  •  01 Decembrie 2011, 10:50

Felicitari pentru articol, dar mai ales felicitari lui Mihai si coechipierilor!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează