SPORTURI  »  RUGBY  »  TRI NATIONS

Triunghiul Bermudelor » Tri Nations e Mondialul emisferei sudice

Articol de - Publicat joi, 13 octombrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 12 octombrie 2011 22:25

Noua Zeelandă, Australia şi Africa de Sud îşi dispută din 1996 Cupa lor Mondială în fiecare an. Se numeşte simplu, Turneul celor Trei Naţiuni


Sînt cele mai bune echipe din lume, toate cîştigătoare ale Cupei Mondiale. Se duelează din 1996 în cea mai dură competiţie din rugbyul mondial: Tri Nations. A venit ca o copie fidelă a turneului european, echivalentul Turneului celor Cinci Naţiuni, devenit apoi 6 Nations.

Tri Nations este organizat de SANZAR, un consorţiu format din federaţiile celor trei ţări participante. Prima ediţie a avut loc în 1996. Formatul e unul simplu, fiecare formaţie întîlnindu-şi adversarele pe teren propriu şi în deplasare, de cîte două ori. Din 2006 însă, s-a convenit ca fiecare formaţie să joace împotriva celorlalte de cîte trei ori. Asta cu excepţia anilor în care are loc Cupa Mondială, cînd echipele bifează tot cîte patru partide.

Acord de 360 milioane de lire sterline
Australia şi Noua Zeelandă au jucat primul meci tur-retur în 1903. Africa de Sud a întîlnit ambele naţiuni rivale în 1921, dar niciodată nu a existat o competiţie oficială, asemeni Home Nations, care avea loc între ţările ce formau Marea Britanie. Ani la rîndul naţiunile din sud au dorit un concurs oficial, dar el a devenit realitate abia după Cupa Mondială din 1995. Apariţia profesionalismului în rugby a grăbit organizarea Tri Nations, SANZAR anunţînd un acord de 360 de milioane de lire sterline între cele trei ţări participante, pe o perioadă de zece ani.

Dominaţia All Blacks
Turneul de deschidere, din 1996, a fost dominat de Noua Zeelandă, care nu a cunoscut înfrîngerea. All blacks au repetat performanţa şi un an mai tîrziu. În 1998, Africa de Sud s-a interpus succeselor neo-zeelandeze, însă pentru un singur sezon. Springboks a repurtat însă victorii în toate cele patru partide disputate. Campioni mondiali în 1995 şi 1999, australienii au cîştigat Turneul celor Trei Naţiuni pentru prima dată abia în 2000.

Ediţia din 2000 a intrat, de altfel, în istorie. Meciul Australia-Noua Zeelandă 35-39, de la Sydney, a fost urmărit de 109.935 spectatori, cel mai mare număr înregistrat vreodată la un meci de rugby pînă atunci. Disputa a fost considerată, de mulţi specialişti, drept una dintre cele mai frumoase, iar ediţia din 2000 considerată cea mai puternică. Australia şi-a apărat apoi titlul în anul următor, după care Noua Zeelandă bifează alte două succese. În 2004 avea să se dispute cea mai echilibrată ediţie, Africa de Sud cîştigînd trofeul, deşi toate formaţiile au bifat cîte două succese şi două înfrîngeri.

All Blacks a cîştigat apoi patru ediţii consecutive, seria fiind întreruptă tot de Africa de Sud, în 2009. În 2010 Noua Zeelandă a făcut un turneu senzaţional, cîştigînd toate cele şase partide. A fost, de altfel, singura ediţie cu şase jocuri, încheiată cu victorii pe linie. În 2011, Australia a triumfat în 2011, anunţînd parcă evoluţia bună şi de la Cupa Mondială din Noua Zeelandă.

Turneul celor Patru Naţiuni
Din 2012, Tri Nations va deveni istorie. Argentina a fost primită în grupul select al echipelor din emisfera sudică. Acest lucru a fost oficializat încă din 2009, dar prima participare a "pumelor" va avea loc abia anul viitor. Despre sud-americani s-a zvonit că s-ar alătura competitoarelor din Turneul celor Şase Naţiuni, dar fostul căpitan Agustin Pichot a explicat. "Facem parte dintr-un turneu în emisfera sudică şi nu din expansiunea Six Nations". Argentinienii au avut şi sprijinul SANZAR. "Intrarea Argentinei dă o nouă dimensiune turneului şi aduce o reîmprospătare a lui", a declarat fostul antrenor al Africii de Sud, Jake White. Singurul impediment pentru Argentina îl constituie deplasările foarte lungi şi costul ridicat al transportului, mai ales că cei mai buni jucători ai "pumelor" evoluează în Europa.

Cîştigătoarele Tri Naţions
Noua Zeelandă 10 titluri
Australia 3 titluri
Africa de Sud 3 titluri

Recorduri ale turneului
- 461 de puncte a marcat Dan Carter pentru Noua Zeelandă în Tri Nations, fiind recordmanul competiţiei
- 16 eseuri a reuşit în istoria turneului neo-zeelandezul Christian Cullen, cu unul mai mult decît coechipierul său, Joe Rokocoko, şi cu două decît un alt neo-zeelandez, Richie
McCaw
- 49-0 e cea mai mare diferenţă înregistrată în Tri Nations. Paartida a avut loc în 2006, cînd Australia a învins Africa de Sud.

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (5)
laurcrist
laurcrist  •  16 Octombrie 2011, 13:47

Stelistii astia amesteca merele cu perele....nu sunt fanel ziaristii nostri dragi dar tu nu faci diferentza intre un campionat mondial si un turneu din emisfera sudica....adicatelea, trei natiuni? hai ca la geografie nea jiji e betonel, dar sa confunzi merele cu perele.... a la prochaine, gogu

flafy
flafy  •  13 Octombrie 2011, 13:42
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

dar Argentina nu stiu daca are forta necesara pentru a se bate cu cele 3 echipe...

gowi
gowi  •  13 Octombrie 2011, 08:09

@dragoshfrd - probabil nu se uita la filme... ei fac articole de sport :))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează