SPORTURI  »  RUGBY  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Radiografie dură după prestația României la Cupa Mondială: „Petrache și ai lui au distrus rugbyul românesc”

România - Tonga/ foto: Imago Images
România - Tonga/ foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 09 octombrie 2023 19:05 / Actualizat luni, 09 octombrie 2023 19:19

Vasile "Mao" Constantin (86 ani) este un personaj respectat și recunoscut în lumea rugbyului din România, dar și în Portugalia. A evoluat până la nivel de juniori, la Constructorul București, dar accidentările l-au determinat să renunțe la cariera jucător. 

"Mao" e o poreclă din copilărie: "Fratele meu mai mare s-a dus odată la școală cu ochii lipiți, de la o afecțiune. I-au spus «Mao». Iar mie mi-au zis «Mao mic». Cu timpul mi-a rămas doar «Mao». Mi-a plăcut, acum face parte din numele meu". 

A terminat Facultatea de Educație fizică cu specialitatea rugby și s-a dedicat antrenoratului. A cucerit numeroase titluri ca tehnician la nivel juvenil, unde are la activ 13 campionate cu Locomotiva, dintre care 8 consecutive, în perioada '70-'90.

Eugen Apjok, analiză după ultima partidă a „stejarilor” din Franța: „Speram să obținem un rezultat pozitiv” + Detalii despre preliminariile următoarei Cupei Mondiale, din Australia
ROMÂNIA
Eugen Apjok, analiză după ultima partidă a „stejarilor” din Franța: „Speram să obținem un rezultat pozitiv” + Detalii despre preliminariile următoarei Cupei Mondiale, din Australia

„Acum 25-30 de ani, portughezii erau în mare criză, acum nu le mai putem face față”

După ce a activat doi ani ca antrenor federal, în 1992 a plecat în Portugalia, unde în primii doi ani a predat la facultatea de sport și a antrenat echipa de seniori de la Academica Coimbra. Apoi, alți 13 ani a condus diverse formații de juniori ale clubului. Șe aștepta la progresul lusitanilor, care au furnizat marea surpriză, obținând prima lor victorie la un Campionat Mondial, duminică seară, când au învins Fiji (24-23), după ce anterior remizaseră cu Georgia (18-18). 

"Da, toată lumea investește, are programe, proiecte, crește, se dezvoltă, numai noi ne scufundăm. Când m-am dus eu acolo, la începutul anilor '90, portughezii erau în degringoladă cu rugbyul. Eu venisem cu reguli clare, dar ei erau amatori, mi s-a spus că nu se pot antrena de trei ori pe săptămână. Le-am și zis, «nu te antrenezi, nu joci!». 

Am pierdut finala Cupei pentru că demiul meu nu a putut să vină la antrenamente înaintea jocului. Cum spuneam, erau amatori, noi eram mult deasupra lor. Așa că am renunțat la seniori și am început să le pregătesc copiii și juniorii, pe baza unui proiect bine structurat, un program conceput de mine, din experiența acumulată de-a lungul anilor. 

Eram profesor universitar, am și predat acolo primul curs de rugby care s-a ținut vreodată la ei, la Facultatea de Sport. Nu avuseseră așa ceva. Prezența mea acolo chiar a produs emulație. Gândiți-vă că în '96 îi băteam la București cu 92-0! Asta era pe atunci diferența. Acum nu mai putem să le facem față, asta e adevărul", povestește octogenarul.

Care își mai amintește că "portughezii aveau 4-5 loturi lărgite când am plecat eu de acolo. Se apucaseră serios de treabă".

7 înfrângerila rând are naționala României de rugby în 2023, egalând recordul negativ, care data din 1995: am pierdut trei meciuri-test plus cele 4 de la Mondial, ultimele 6 la diferențele cele mai mari all time în confruntările directe cu Georgia, Italia, Irlanda, Africa de Sud, Scoția și Tonga

„Petrache m-a ținut în picioare, la ușă”

În ciuda vârstei, e "verde" și la curent cu mai tot ce se întâmplă, "de fapt, cu tot ce nu se mai întâmplă de ani mulți în rugbyul de la noi". Înainte să revină în țară spunea că "abia așteptam să mă întorc acasă, să-mi pun planul în aplicare, să restartăm rugbyul juvenil în România. Dar când am venit, am cerut o audiență la Alin Petrache, care la început nici nu m-a primit. 

Apoi, când, în sfârșit, ne-am văzut, m-a ținut în picioare, la ușă. I-am spus că vreau să-i organizez activitatea juvenilă, dar mi-a răspuns că să-mi văd de treabă, că știu ei ce e de făcut. Da, adevărul e că s-a dovedit că știau. Mai jos ca acum nu am fost niciodată. 

Și nici nu știu cum o să ne revenim cu aceiași oameni la conducere. Când am plecat de la Petrache am intrat la Mănăstirea Cașin și m-am rugat să-i dea Dumnezeu ce-i trebuie rugbyului românesc".

15 aniau trecut de la apariția cărții "Bucurii si tristeți în rugbyul romanesc", scrisă de profesorul universitar și antrenorul Valentin "Mao" Constantin

"Unii din federație ar trebui să fie interziși pe terenurile de sport"

Fostul antrenor a văzut meciurile României de la Mondial și a observat că "băieți au mari carențe individuale, dar și de tactică. Pentru că sunt lucruri pe care le înveți la juniorat, nu le mai poți deprinde când ești senior. Asta pentru că nu avem antrenori bine pregătiți la juniori. Am avut și ceva momente bune cu Tonga, dar e prea puțin. 

Doar cu momente nu poți să câștigi meciuri. Federația făcuse o Academie pentru antrenori. Se faceau câte două stagii cu câte 25-30 de cursanți, să-i țină informați cu cerințele la zi ale rugbyului profesionist. Dar după numai un an, antrenorul federal Toni Mitrea spunea că Academia nu justifică speranțele puse în ea. Însă o mai țin și acum, cheltuie sume enorme, dar fără niciun efect. 

Cine să pregătească viitorul? De aceea e terminat rugbyul românesc. Trebuie să se aleagă o structură serioasă. Eu am mai scris și pe Facebook, «Demisia! Demisia!"». Alin Petrache trebuie să plece, cu toată echipa lui. Unii ar trebui să fie interziși pe terenurile de sport. Petrache a distrus tot, nu vedeți că pierdem, pe bandă rulantă, cu toate echipele naționale, indiferent de vârstă?! Și tot nu se mișcă nimic. Acum au dat drumul la un campionat de rugby în 7. 

Păi, în tările cu rugby serios, există o structură separată. E practic alt sport, se cer altfel de calități decât la rugbyul clasic, în 15. Dar cine să facă asta, că Petrache și ai lui își urmăresc doar propriile interese?! Chiar nu știu cum o să mai ieșim la suprafață cu rugbyul românesc".

Citește și:

Tonga superioară » România a pierdut și ultimul meci de la Cupa Mondială de rugby
CUPA MONDIALĂ
Tonga superioară » România a pierdut și ultimul meci de la Cupa Mondială de rugby
De departe marea surpriză a Cupei Mondiale! » Prima lor victorie la un turneu final + programul complet al „sferturilor”
CUPA MONDIALĂ
De departe marea surpriză a Cupei Mondiale! » Prima lor victorie la un turneu final + programul complet al „sferturilor”

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (22)
Ion2
Ion2  •  10 Octombrie 2023, 16:26

E dezastru ce se întâmplă cu sportul în România! Guvernul trebuie să creeze un program pentru sporturile populare și cu tradiție în România așa cum au făcut maghiarii. 3 sporturi de echipă, să se creeze condiții să se joace în toate scolile din România: handbal, fotbal și rugby! Astea 3 sporturi trebuie să aibe un statut special în România! Vă dați seama, România cu 4 titluri mondiale la handbal în anul 2023 nu s-a calificat la un campionat mondial cu 32 de echipe prezente?! DEZASTRU! La fotbal nici nu mai vorbim... În curând se vor împlini 30 de ani de la ultima prezență la un campionat mondial. La rugby la fel, ce se întamplă cu federația asta e sub orice critică, de curând de ochii lumii au făcut ceva activități pentru copii, să vină copii la rugby. Unde bă?! Nu v-ați îngrijit de nimic, doar să vă umpleți buzunarele. Vă dați seama, România a naturalizat jucători din Tonga, o țară care are o populație cât un bulevard din București. Ăsta e proiectul lui Petrache de la federația de rugby. Dezastru! Niște hoți încompetenți!

MaxiP
MaxiP  •  10 Octombrie 2023, 15:39
Postat de rav410wrc pe 09 Octombrie 2023, 23:57

Nu stiu ce legatura are tanarul tov petrache cu ceea ce ai scris tu, ca faceam noi in anii '80, tovarase ?! Dar e evident ca bateam pe multi, la multe sporturi, in anii '70-'80, iar acum, condusi de oameni de teapa lu' petrache, am ajuns ciuca batailor la toate sporturile !! :((((

Bine ca bateam pe multi. Dar acum la ce ne uitam? Ok, suntem mari comentatori in timpul Cupei Mondiale de rugby, 4 ani cat nu s-a tinut aceasta competitie, cat interes s-a dat rugbyului? Cati am asistat la vreun meci al nationalei? Cate televizari au fost, cate articole s-au scris? In ianuarie e european de polo, si acolo avem o oarecare traditie, stii ca nu s-a mai transmis un meci al nationalei de polo la TV in Romania de ani de zile? Chit ca au fost turnee finale la care am participat. Am ajuns cu voleiul in sferturile de finala la Euro, de-abia sfertul de finala a fost transmis, pana acolo nimic. Si pe cati i-a interesat? Atata timp cat ziaristul, suporterul, iubitorul de sport roman, investeste doar in fotbal... ce pretentii avem de la alte sporturi? Ce copii sa mearga sa joace rugby, sau polo sau altceva, daca toata ziua vede doar fotbal? Va vrea la fotbal si gata. Au fost Mondialele de gimnastica saptamana trecuta, a transmis cineva ceva? A dat cineva clickuri pe articolele postate de presa? S-au trezit cativa cu cliseul "unde am fost, unde am ajuns" si erau surprinsi ca noi de 3 editii nu am fost cu echipa la JO. Pai toata lumea a fost pe pauza in perioada asta, cum sa mergi atunci la JO. Conducatorii sunt cei care au ajuns acolo din lipsa de interes a altora. Or fi incapabili, dar unde sunt oamenii capabili care si-au dat interesul sa nu se piarda anumite sporturi? Noi suntem cu concluziile, vai, uite unde am ajuns. Si diseara ne uitam la Hermandstadt-Volun

Vali1951
Vali1951  •  10 Octombrie 2023, 14:30

DEMISIA PETRACHE ! I ncompetentule !

Vezi toate comentariile (22)
Comentează