SPORTURI  »  RUGBY  »  SCANDAL

VIDEO “Insulta și amenința cu excluderea din arbitraj”. Arbitrul român acuzat că a ajutat România să se califice la Mondial, filmat în timp ce pune presiune pe alți arbitri la meciurile “Stejarilor”

Articol de - Publicat vineri, 23 martie 2018 11:24

Cotidianul spaniol El Confidencial publică astăzi imagini în care arbitrul român de rugby, Vlad Iordăchescu, se comportă ca un suporter pătimaș al României la un meci al naționalei U-20. În imagini se observă cum Iordăchescu pune presiune pe arbitrii semifinalei România - Portugalia (16-21) de la turneul final de Campionat European U-20 organizat anul trecut la București.

Iordăchescu este arbitrul care, duminică, a avut nevoie de ajutorul forțelor de ordine pentru a părăsi terenul după meciul Belgia - Spania 18-10, decisiv pentru calificarea naționalei mari a României la Mondialul din Japonia de anul viitor.

Românul a fost agresat la final de jucătorii spanioli. I s-a reproșat că a fluierat în așa fel încât să obțină rezultatul necesar pentru calificarea României: o victorie total neașteptată a Belgiei în fața Spaniei.

Brigada de arbitri români, în care s-a aflat și președintele Comisiei de Arbitraj din cadrul Federației Române de Rugby, Radu Petrescu, a fost delegată la acest joc de federația europeană, Rugby Europe, for condus de un alt român, Octavian Morariu. Morariu este fostul președinte al Federației Române de Rugby.

Ca urmare a incidentelor și a protestelor federației spaniole, World Rugby - federația internațională - a anunțat deschiderea unei anchete.

Mai multe personalități ale rugbyului mondial, printre care antrenorul Angliei la titlul mondial din 2003, Sir Clive Woodward, au cerut rejucarea partidei Belgia - Spania, postând pe rețelele lor de socializare mesajul #JusticeforSpain (Dreptate pentru Spania).

Imagini: “Iordăchescu înjură și amenință”

Joi seară, El Confidencial a publicat ceea ce jurnaliștii spaniol consideră o nouă dovadă a partizanatului lui Iordăchescu pentru interesele României.

În imaginile prezentate de importantul cotidian iberic, Iordăchescu este surprins la semifinala România - Portugalia de la Campionatul European U-20, patrulând agitat în calitate de susținător al micilor “Stejari” una din laturile terenului, urmârindu-l aproape în permanență pe unul dintre tușieri.

În tribuna din spatele său se afla delegația de tineret a Spaniei. Câțiva jucători care s-au aflat pe teren luni, la Belgia - Spania, și-au adus aminte de figura lui Iordănescu, suporterul României la meciul de tineret jucat în martie 2017.

Ei au povestit că arbitrul-spectator a comentat la fiecare decizie a arbitrilor.

La pauză, Iordăchescu este surprins în timp ce intră pe teren și se duce să discute cu mai mulți jucători români. Asta deși arbitrul internațional avea la acel meci calitatea de simplu spectator.

“Cu cât meciul se apropia de final, iar rezultatul era defavorabil României, insultele și protestele lui Iordăchescu la adresa arbitrilor s-au intensificat în așa măsură încât la un moment a fost nevoie de întreruperea jocului. În acel moment, Iordăchescu a început să dezbată deciziile”, scrie El Confidencial.

Imediat după finalul partidei pierdute neașteptat de România, Iordăchescu este surprins în timp ce sare peste reclame și se duce la arbitrul de linie. “Potrivit martorilor aflați pe teren, l-a amenințat pe tușier că nu va mai arbitra niciodată”, scriu ziariștii spanioli.

Pe site-ul Rugby Europe, forul condus de Octavian Morariu care a delegat arbitrii la turneul de anul trecut, fișa meciului România - Portugalia nu conține numele persoanelor care au oficiat jocul.

Contactat, Alin Petrache - președintele FRR - i-a luat apărarea arbitrului Iordăchescu: “Așa, și?! Și eu fac la fel în tribună. Nu m-ați văzut pe mine cum urlu în tribune, cum strig?! Și ce dacă e arbitru? Suntem oameni, ne manifestăm ca atare”.

La 20 de minute după ce a dat această declarație, Petrache a revenit cu o completare: "M-am uitat și eu la imagini și am văzut că nu țipă la niciun arbitru. Vlad Iordăchescu a lucrat cu stafful naționalei mici pentru ca acei copii să nu aibă carențe. A făcut parte din stafful acelei echipe, acesta este motivul pentru care apare acolo". 

Președintele FRR susține că Iordăchescu a făcut parte din stafful naționalei U-20, deși anterior negase că arbitrul este angajat al federației. 

Iritat, Petrache l-a acuzat pe autorul articolului că este "spaniol".

Vlad Iordăchescu nu a putut fi contactat.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (58)
2000367393310926
Marina Ion  •  24 Martie 2018, 16:50

Gsp, sa va fie rusine pt acest articol si pt o reclama de acest gen. Sunteti atat de patetici, incat ati scrie orice si denigra pe oricine pt o bucatica de scandal. V-as recomanda sa mai studiati regulamentul rugby-ului si sa urmariti toate meciurile din European Championship 2018. Ramaneti dragilor la fotbal. Rusine ca sunteti "romani"!

sibelius
sibelius  •  24 Martie 2018, 11:26
Postat de alegsandru pe 23 Martie 2018, 16:04

Eu vorbesc in nume propriu si in numele celora ce nu le pasa de ceea ce spune "strainul" despre noi. Am specificat cred, nu vorbesc in numele pietarilor de la Universitate de exemplu sau al oengistilor.

Asta e de pus in rama..."eu vorbesc in nume propriu si in numele celora..."

883135188391540
Popa Corneliu  •  24 Martie 2018, 10:48

Tactic spaniolii au gresit! Nu trebuia sa-i lase pe belgieni sa "joace in terenul spaniol de tinta", belgienii "i-au fortat sa greseasca" si au avut in sud-africanul , "demi la descidere", un transformer super! Asta este "cheia", d-le Stucan, nu ce debiteaza "taurul infuriat"! Cu cata usurinta "aruncati cu mizerii" in dl Morariu, nu cred ca merita "pentru un subiect fierbinte" pentru un "trapadus" din gazetarie! Cred ca am dat... "de lucru, oamenilor de la IT" si ma vor suspenda iar sapte zile "pentru ca nu am respectat politica editoriala a gsp"! Imi asum acest risc, cu respect!

Vezi toate comentariile (58)
Comentează