SPORTURI  »  VOLEI  »  VOLEI

Roma Mică, Marele Blaj! » Campioană națională la volei, Blajul a reușit ceea ce a reușit Urziceniul la fotbal

Jucătoarele din Blaj au băut din şampanie din Cupa victoriei +2   FOTO
Jucătoarele din Blaj au băut din şampanie din Cupa victoriei

Articol de , - Publicat miercuri, 29 aprilie 2015 00:00

Despre Blaj, George Călinescu scria că l-a emoționat și pe Mihai Eminescu. Cînd a văzut orașul de sus, Eminescu ar fi strigat: "Te salut din inimă, Roma-mică. Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!".

Fetele care au adus orașului primul titlu din istorie au pozat pentru coperta specială a Gazetei Sporturilor chiar de pe dealul de unde Eminescu saluta orașul!

"Te salut, din inimă, Mică Romă!"

Acesta a fost mesajul lui Mihai Eminescu, în momentul în care, de pe dealul Hula, a văzut pentru prima dată Blajul, oraşul de care-i povestise profesorul său, Aron Pumnul, originar din aceste ţinuturi. De luni, Blajul a intrat şi în istoria sportului, după titlul cucerit la volei feminin.

Un oraş mic, de 20.000 de locuitori, încărcat de istorie. În 1848, pe Cîmpia Libertăţii, s-au adunat 40.000-50.000 de oameni pentru a participa la Marea Adunare Naţională a românilor din Transilvania.

Tot la Blaj, limba română şi-a cîştigat dreptul de a fi respectată şi învăţată, aici fiind înfiinţată prima şcoală cu predare în limba română. Acest lucru l-a determinat pe Heliade Rădulescu să spună "Aici a răsărit soarele românilor!".

Nume cunoscute ale culturii şi istoriei românilor precum Avram Iancu, Mihai Eminescu, Iuliu Maniu au legătură cu Blajul.

De luni seara, Blajul a intrat şi în istoria sportului românesc ca fiind cel mai mic oraş din România care a cîştigat un titlu naţional. Volei Club Alba Blaj a cucerit titlul de campioană a României, după ce a trecut în finală, cu 3-0, la general, de CSM Tîrgovişte.

Patru ani de la înfiinţare

Blajul era cunoscut ca fiind un excelent centru pentru junioare. Nu a avut însă niciodată şi echipă de senioare. Pînă în 2011, cînd s-au pus bazele primei formaţii. Pregătită de Liliana Bogendorfer, echipa a promovat după 17 victorii din tot atîtea meciuri disputate în liga a doua.

În prima ligă, Blajul şi-a întărit echipa, l-a adus pe banca tehnică pe sîrbul Branko Gajici, iar echipa a terminat primul ei sezon pe locul 7. Proiectul a continuat, iar în sezonul următor, cu alte transferuri făcute, Blajul a prins podiumul, dar şi cupele europene!

De pe locul 3, echipa şi-a cîştigat dreptul de a participa în CEV Cup, a doua competiţie europeană ca valoare. Şi rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, deşi Blajul a fost nevoită să joace la Sibiu, în lipsa unei săli regulamentare.

Echipa transilvăneană a eliminat formaţia elveţiană Volley Koniz, 3-0 şi 2-3, iar în "optimi" a fost la un pas de o mare surpriză, împotriva polonezelor de la Tauron Gornicza: 1-3 şi 3-2.

Obiectiv: finala, au cîştigat titlul

Din ianuarie 2015, Blajul a adus al treilea antrenor pe banca tehnică. Sîrbul Gajici a fost schimbat cu un alt sîrb: Darko Zakoci.

Împreună cu el, au fost aduse la echipă Ivana Djerisilo, un universal de mare valoare, fostă componentă a "naţionalei" Serbiei, care mai cîştigase titlul în România cu Metal Galaţi, dar şi coordonatorul Bojana Radulovici. Darko era familiarizat şi el cu voleiul românesc.

Cîştigase de două ori titlul cu Tomis Constanţa, dar antrenase şi "naţionala" de senioare a României. "Mister Titlu", cum a fost denumit, pentru cele 16 trofee de campion cîştigate, în Serbia şi România, cu patru echipe diferite, Zakoci a ajuns luni seara să cîştige marele trofeu şi cu Volei Club Alba Blaj.

"Nu mulţi ne dădeau şanse, dar noi am crezut. Am luat-o pas cu pas, am muncit şi rezultatele nu au întîrziat", a comentat Darko.

Patru angajaţi în club

Campioana României la volei, Alba Blaj are doar doi angajaţi la club cu normă întreagă: preşedintele Sergiu Ştefănescu şi ofiţerul de presă Raluca Damian. Mai sînt doi angajaţi cu jumătate de normă, contabila şi administratorul sălii.

"Pentru cheltuielile cu angajaţii sînt alocaţi din buget doar doi la sută! Se poate face treabă şi cu oameni puţini", spune Raluca Damian.

550.000 de euroe bugetul formaţiei Volei Club Alba Blaj. Din sezonul următor, pentru participarea în Liga Campionilor, mizează pe un buget de 700.000 de euro

450 de locuriare sala "Timotei Cipariu" în care îşi joacă partidele pe teren propriu, plină la orice meci jucat de favorite

"Cît voi fi primar nu o să sacrific oraşul pentru volei. Dacă economia oraşului nu va mai putea suporta cheltuielile, nu vom mai investi. La volei merg acum trei la sută din bugetul oraşului. Noi dăm aproximativ 250.000 de euro, Consiliul Judeţean Alba dă cam 220.000 de euro, iar 80.000 de euro vin de la sponsori"
Gheorghe Rotar, primar Blaj

Merg în Liga Campionilor!

Deşi se zvonea că Volei Alba Blaj nu va participa în Liga Campionilor şi se va înscrie doar în CEV Cup, a doua competiţie ca valoare, primarul Blajului, Gheorghe Rotar, a infirmat acest lucru.

"Am discutat deja cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba, vom avea sprijin. Din păcate, va trebui să jucăm meciurile la Sibiu. Dar nu putem să nu mergem în Ligă, am obţinut acest drept!", a declarat Rotar. Tragerea la sorţi a grupelor Ligii Campionilor va avea loc pe 2 iulie, la Viena.

"Trebuie să avem şi puţin noroc. Să nu picăm cu echipe din Rusia, că atunci doar deplasările ne vor costa jumătate din buget", a adăugat Rotar.

Mai au doar o jucătoare sub contract

La volei, e un caz special faţă de celelalte sporturi. Jucătoarele sînt plătite zece luni pe an, iar contractele se semnează pe maximum un an.

"Străinele nu semnează pe mai mult. Doar cu româncele putem să parafăm înţelegeri pe doi ani. S-a nimerit însă ca, acum, şi româncele să termine al doilea an de contract", a declarat primarul Gheorghe Rotar.

În aceste condiţii, doar Ioana Nemţanu mai are contract în momentul de faţă cu Blajul! "Vom începe tratativele. Primul cu care vom discuta va fi antrenorul Darko Zakoci. După aceea, el va face echipa", a declarat preşedintele clubului, Sergiu Ştefănescu.

Zakoci a declarat şi el că vrea să rămînă la Blaj pentru a participa cu echipa ardeleană în Ligă.

Ce recorduri a stabilit Volei Alba Blaj prin cîştigarea titlului:

  • cel mai mic oraş din România care are o echipă campioană la sporturile de echipă.
    Nu e luat în discuţie fotbalul, Urziceniul fiind şi mai mic
  • prima echipă din Ardeal care a cucerit un titlu la volei
  • în ultimii 25 de ani, la feminin, nici o echipă nu a cîştigat în România semifinala şi finala cu 3-0. A făcut-o Volei Alba Blaj
  • antrenorul Darko Zakoci are 16 titluri cîştigate în total ca tehnician, cu 5 echipe diferite. Blajul este a 5-a echipă cu care reuşeşte să se impună, în chiar primul an!
  • 20 de meciuri din totalul de 30 de partide din actualul sezon au fost televizate

Lotul echipei Volei Alba Blaj:
Adina Stanciu, Adina Salaoru, Adriana Dudnic, Ioana Nemţanu, Roxana Ivanof (toate România), Katja Medved (Slovenia), Martina Utla (Cehia), Jaqueline Sousa de Rodrigues (Brazilia), Natalia Maţeiciuk (Belarus), Ţvetelina Zarkova (Bulgaria), Ivana Djerisilo, Bojana Radulovici (Serbia). Antrenori: Darko Zakoci, Szegrt Ugljesa (Serbia)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
asystel
asystel  •  29 Aprilie 2015, 14:46

Sa intelegem ca fotbalul nu este inclus in istoria sportului romanesc? Darko ZAKOC l-a schimbat pe GAJIC(Nu se scrie Zakoci si Gajici) in luna octombrie !! "prima echipă din Ardeal care a cucerit un titlu la volei" ! corect era : prima echipă din Ardeal care a cucerit un titlu la volei feminin. Inainte de a concepe un articol, pune mana pe Sfantul Google!

asystel
asystel  •  29 Aprilie 2015, 14:25

"De luni seara, Blajul a intrat şi în istoria sportului românesc ca fiind cel mai mic oraş din România care a cîştigat un titlu naţional". Blaj - 20,630 locuitori Urziceni - 14,053 locuitori - Campioana fotbal 2009

855872624484903
Radu Damian  •  29 Aprilie 2015, 08:34

Stiti... Era mai bine daca era si publicul inclus pe undeva in aceasta stire!! ;)

Vezi toate comentariile (3)
Comentează