INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BAYERN MUNCHEN - STEAUA, MARŢI, ORA 21:45 PRO TV

EXCLUSIV GSP.RO / Citeşte un interviu cu Daniel Van Buyten, marcatorul golului lui Bayern în Ghencea: "Un alt fel de «stîncă»"

Articol de GSP - Publicat marti, 25 noiembrie 2008 00:00

Profesionalism. Acesta e termenul pe care un dialog cu Daniel Van Buyten te face să-l înţelegi cu adevărat. Încerci să eviţi clişeele, dar nu te aştepţi la minuni din partea unui om pe care ţi-l închipui prea ocupat. Vrei să afli cît mai multe despre fotbalul adevărat, să ştii care e diferenţa dintre ceea ce trăieşti zilnic şi viaţa unui campion. Daniel Van Buyten are timp, sau cel puţin aşa vrea să îţi dea impresia.

 

Echilibrat şi corect în verdicte, autorul golului lui Bayern în Ghencea vorbeşte despre duelul cu Steaua, dezvăluie care au fost cele mai importante momente din cariera sa şi îi mulţumeşte lui Liviu Ciobotariu, omul care l-a ajutat să înţeleagă cerinţele pe care le impune performanţa.

"Atenţie cu Steaua!"

-Daniel, la partidele din Liga Campionilor, suporterii Stelei nu s-au înghesuit să umple tribunele din Ghencea. Dezolant pentru un adversar de calibru, aşa cum e Bayern?
-A fost o atmosferă foarte caldă, chiar dacă stadionul nu a fost plin. Fanii Stelei îşi joacă bine rolul de al 12-lea jucător :), fac mult zgomot şi vă asigur că nu ne-a fost uşor să facem faţă presiunii. Steaua a reuşit să ne surprindă în unele momente ale jocului, dar în retur vom face totul pentru ca asta să nu se mai întîmple.

-Steaua nu mai are acelaşi antrenor ca în tur. Se schimbă datele problemei pentru voi?
-Nu-l cunosc pe noul tehnician, dar sînt sigur că va pregăti foarte bine echipa. Trebuie să fim atenţi la Steaua!

-Ai spus că Steaua v-a surprins în Ghencea. Vreunul dintre jucători în special? :)
-Îmi pare rău, dar nu e treaba mea să remarc adverari! Avem un departament de scouting, antrenori, aşa că nu e firesc să-mi dau cu părerea.

-Dacă ne referim la joc, în ultimul timp Steaua a suferit la fazele fixe. Aşa ai şi marcat în România. Dai gol şi pe Allianz? :)
-Am înscris, dar nu acesta este lucrul cel mai important. E un sport de echipă şi esenţiale sînt punctele. Luăm returul cît se poate de serios!

"Mutu? Un fotbalist extraordinar!"

-Te-ai întîlnit cu un fotbalist român şi în partida cu Fiorentina, Adrian Mutu.
-Un jucător extraordinar care a revenit la un nivel înalt. Face diferenţa în favoarea echipei sale şi marchează cu regularitate. Trebuie supravegheat îndeaproape :)

-Bayern este ca şi calificată în "optimile" Ligii. Din ce ai simţit în teren, cine ar trebui să vă însoţească în următoarea fază a competiţiei, Fiorentina sau Lyon?
-Nici una dintre echipe nu este favorită pentru că e greu să compari două partide între ele. Fiecare meci are o doză de imprevizibil care îl face special. Nu cred în favoriţi şi outsideri!

-Ai destule conexiuni cu fotbalul românesc. Prima ta echipă, Standard este antrenată acum de Ladislau Boloni.

-Acolo a început totul pentru mine. Au fost cîţiva ani de senzaţie. Urmăresc cu atenţie ce se întîmplă la club, chiar dacă nu mai sînt la Standard. Au cîştigat titlul anul trecut şi acum se descurcă foarte bine. Sper să confirme aceste rezultate prin continuitate.


Mentorul Ciobotariu
Coleg la Standard Liege cu Liviu Ciobotariu între 2000 şi 2001, internaţionalul belgian spune că românul a fost unul dintre oamenii care i-au influenţat pozitiv evoluţia.
"Liviu m-a ajutat foarte mult. Eram tînăr, iar el era considerat cel mai bun fundaş al echipei. Am apreciat faptul că a avut mereu răbdare cu mine şi mi-a dat cele mai bune sfaturi. Apoi, am plecat la Marseille, unde am dat de Frank Leboeuf, un alt jucător care mi-a marcat cariera. Am avut foarte mult de învăţat de la amîndoi! Acum, sînt un fotbalist matur şi încerc să fac acelaşi lucru pentru cei mai tineri. E natural să se întîmple aşa!" a explicat Van Buyten.


Ligue 1, Premier League, Bundesliga
De-a lungul carierei, Van Buyten (30 de ani) a evoluat în 3 dintre cele mai importante campionate europene. Care este diferenţa dintre fotbalul englez şi cel german sau francez? Internaţionalul belgian explică: "Ligue 1 este un campionat bun, mai ales atunci cînd te transferi din Belgia.

Am învăţat multe la Marseille, iar suporterii de pe Velodrome sînt incredibili! :O Nu am avut şansa să joc prea mult în Premier League, dar principala diferenţă este ritmul superior în care se dispută partidele. Pe de altă parte, în Bundesliga ai nevoie de o pregătire fizică foarte bună pentru a te impune."

Cel mai important gol marcat în carieră:
"Am înscris pentru naţionala Belgiei în 2001, chiar la debutul meu în reprezentativă. Jucam în Scoţia şi aveam nevoie de victorie pentru a ajunge la Campionatul Mondial din Coreea şi Japonia. De asemenea, cele două goluri din Liga Campionilor cu AC Milan sînt realizări de care sînt mîndru." Vezi golul marcat de Van Buyten în partida cu Scoţia

Cel mai bun prieten din lumea fotbalului:
"Am foarte mulţi amici în fotbal. Totuşi, nu e un secret pentru nimeni că cel mai bine mă înţeleg cu Franck Ribery. Vorbim aceeaşi limbă, am jucat la Marseille şi sîntem mai tot timpul puşi pe glume :)"

Cea mai plăcută amintire din fotbal:
"Sînt extrem de multe, dar mă opresc la partida cu Scoţia din 2001."

Cea mai mare deziluzie:

"Necalificarea la Campionatul Mondial din 2006. Vom face totul pentru a fi în Africa de Sud în 2010!"

Cea mai dificilă perioadă din carieră:

"No comment."

Balonul de Aur: Ronaldo sau Messi?

"Imposibil de departajat. Doi fotbalişti incredibili. Nu pot să-l aleg pe cel mai bun."

45 de partide şi 4 goluri are Van Buyten în naţionala Belgiei

Charleroi, Standard Liege, Marseille, Manchester City, Hamburg şi Bayern sînt cele 6 echipe la care a evoluat fundaşul belgian

Citește și:

Golgeterul din anii '90 care n-a avut loc la națională + Mesajul postat în timpul meciului de adio al Generației de Aur: „Mândru că am fost fotbalist”
Nationala
Golgeterul din anii '90 care n-a avut loc la națională + Mesajul postat în timpul meciului de adio al Generației de Aur: „Mândru că am fost fotbalist”
Primul fotbalist care a semnat cu Rapid după venirea lui Neil Lennon » Contract pe 3 ani pentru jucătorul cu prestații apreciate în Superliga
Superliga
Primul fotbalist care a semnat cu Rapid după venirea lui Neil Lennon » Contract pe 3 ani pentru jucătorul cu prestații apreciate în Superliga
Gigi Becali încearcă un nou transfer pe filieră sud-africană » Un fundaș stânga de 19 ani, cu două goluri marcate în campionat
Superliga
Gigi Becali încearcă un nou transfer pe filieră sud-africană » Un fundaș stânga de 19 ani, cu două goluri marcate în campionat

La fel ca Ionel Ganea! Un nou fotbalist de legendă a reacționat dur după ce nu a fost invitat la meciul de adio: „Eu am construit această Generație de Aur! ”

O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală în Italia: „Unicul pe care îl iubesc”


Comentarii (16)
 •  06 Decembrie 2008, 14:44

"-Îmi pare rău, dar nu e treaba mea să remarc ADVERARI!"-voi astia de pe gsp chiar sunteti analfabeti:))

 •  25 Noiembrie 2008, 13:03

Pentru @fgf ma io sincer nu ii vad pe ziaristi portughezi sa se duca la un fotbalist strain si sa inceapa cu intrebari de genu . C.Ronaldo? Nuno Gomez? Quaresma? Nani? adversaru ce poate sa iti raspunda cand il intrebi , o sa iti raspunda diplomat si nu cred ca o sa scoti mai mult de la ei decat "Jucator foarte bun bla bla" . Da numai intereseaza pe nimeni ce parere are unu sau altu de mutu sau chivu. Mie unu mi-a ajuns cat l-a pupat ziaristi in gaoz pe acest fainar care de foame mai j

 •  25 Noiembrie 2008, 12:56

Raspunsurile sunt ok, de bun simt, pana la urma. Ne tot minunam, asta pt ca ne raportam mereu la noi si la fotbalistii nostri Intrebarile sunt destul de jalnice. Aceiasi milogeala a la Becali: daca ati fi sa luati un jucator de la Steaua pe care l-ati lua? Aia sunt politicosi (Mourinho e numai unul!), ce dracu sa zica: bai sunteti talentati ca niste cizme, ce sa facem noi cu ciumetii astia?

Vezi toate comentariile (16)
Comentează