INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FC BARCELONA - REAL MADRID 5-0

Secretul din spatele succesului istoric al Barçei în faţa Realului » Pep Show Boys

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 decembrie 2010 00:00

De fiecare dată cînd a intrat pe teren cu formula de luni seară, Barcelona a marcat cîte 5 goluri. Echipa, cu tot cu cele 3 rezerve, a costat 107,2 milioane de euro, 10 din cei 14 fotbalişti utilizaţi fiind producţie proprie Vezi rezumatul partidei FC Barcelona - Real Madrid 5-0! (video)


Guardiola a fost magistral în interpretarea acestui El Clasico, care va rămîne cu siguranţă în istoria fotbalului. A lăsat impresia că a pregătit duelul său cu Mourinho încă din ziua în care portughezul a anunţat că va prelua pe toată lumea. Era imediat după finala Ligii, dar în mintea lui Pep încă era proaspătă semifinala cu Inter, cu toate cele întîmplate. A calculat totul, inclusiv pregătirea fizică, extrem de importantă în astfel de meciuri, cu minicicluri de evoluţie, în special a campionilor mondiali, care au sărit peste "pretemporada". A intuit perfect ce va juca Jose.

Ştia care e tactica portughezului. Presiune mare, linii extrem de apropiate, blindaj la Xavi şi Iniesta mai mult decît la Messi, condiţionat astfel la singurătate. Apoi recuperare şi contraatac, armele preferate dintotdeauna de Mourinho. Şi mai simţea probabil Guardiola că Real va încerca să joace mai mult fotbal decît a făcut-o Inter, filozofia în Spania fiind uşor diferită de cea italiană. A intuit bine, căci aceasta este explicaţia intrării lui Benzema în locul accidentatului Higuain. Dacă ar fi mizat pe Lass Diarra lîngă Khedira şi Alonso, lumea l-ar fi
acuzat pe Jose că e defensiv. Faptul că aşa a jucat după pauză indică destul de clar că aşa a gîndit iniţial, dar a fost influenţat. A schimbat însă prea tîrziu.

Nimeni nu s-a aşteptat, în aceste condiţii, ca Guardiola să înceapă cu cel mai ofensiv "11" din cîte are la dispoziţie. Se vorbea de Mascherano, tocmai pentru a frîna acest contraatacul Realului în eventualitatea pierderii balonului, "El Jefecito" fiind maestru în interpretarea unor astfel de faze.

Ei bine, nu. Guardiola şi-a trimis oamenii de încredere şi i-a pus să joace ce ştiu. Să paseze şi iar să paseze, să alerge şi iar să alerge. Iar cea mai ofensivă echipă a sa nu şi-a trădat antrenorul. E a treia oară în acest sezon cînd Guardiola începe cu această formulă. Rezultatele? 5-1 cu Panathinaikos, 5-0 cu Sevilla, 5-0 cu Real Madrid.

Cine sînt aceşti oameni? Şi cît au costat ei? Găsiţi totul în continuare


VICTOR VALDES. Catalan get-beget. A ajuns la 28 de ani şi asigură din 2003 poarta Barcelonei. Cost zero, fiind promovat de la echipa a doua a clubului. Campion mondial cu Spania.

DANI ALVES. La 27 de ani îşi dispută cu Maicon titlul de cel mai bun fundaş dreapta din lume, dar în acest moment pare mult în faţă. A costat 32 milioane de euro în 2008, cînd a fost adus de la Sevilla.

CARLES PUYOL. Căpitanul şi simbolul Barcelonei are ambiţia de a-l copia pe Maldini. Catalan sută la sută, a debutat la Barcelona în 1999. Are acum 32 de ani, iar actualul contract expiră în 2014. Cost, zero. Campion mondial şi european cu Spania.

GERARD PIQUE. E poreclit "Piquenbauer" pentru stilul său de joc. La 23 de ani e titular indiscutabil la Barcelona şi-n echipa Spaniei, cu care e campion mondial. La 17 ani, măcinat de frustrări, a plecat la Manchester United, considerînd că nu se poate impune în faţa lui Puyol, Rafa Marquez sau Oleguer. În 2008 s-a rugat de Sir Alex Ferguson să-l lase să se întoarcă la Barcelona şi l-a convins. Cost, 6 milioane de euro.

ERIC ABIDAL. După părerea lui Guardiola a fost cel mai bun de pe teren luni seară, dar cu siguranţă antrenorul are alte criterii. La 31 de ani, Abidal asigură echilibrul în benzi la urcările lui Dani Alves. Multiplu campion al Franţei cu Lyon, s-a transferat la Barcelona în 2007. Cost, 15 milioane de euro.

XAVI HERNANDEZ. Deşi e mai tînăr, 30 de ani, Xavi a debutat înaintea lui Puyol la prima echipă, Louis van Gaal fiind, şi în cazul său, cel care era antrenor. Este cel în mîinile căruia stă jocul Barcelonei, dar şi al "naţionalei" Spaniei, cu care e campion mondial şi european. Catalan sută la sută. Cost, zero.

SERGIO BUSQUETS. Paradoxal, e jucătorul cel mai faultat al Barcelonei, depăşindu-l pe Messi. La 1,90 înălţime arată o lejeritate surprinzătoare cu mingea, iar la 22 de ani o maturitate descurajantă pentru adversari. În vara lui 2008 juca în liga a patra, acum e campion mondial. Catalan sută la sută, fiul fostului portar Carles Busquets. Cost zero.

ANDRES INIESTA. La fel de important ca şi Xavi, mai ales că poate juca în diverse poziţii. La 26 de ani, omul care a adus titlul mondial Spaniei ( e şi campion european) e considerat fotbalistul actual care seamănă cel mai mult ca stil cu Zidane. Paradoxal, nu e catalan, fiind născut lîngă Albacete, în Castilla-La Mancha, exact în centrul Spaniei. La 12 ani a fost recrutat de Barcelona, pentru care a debutat în 2002, în al doilea mandat, falimentar de altfel, al lui Louis van Gaal. Cost, zero.

PEDRO RODRIGUEZ. Aceeaşi poveste cu Sergio Busquets. În vara lui 2008 juca în liga a patra, acum e campion mondial. Atunci, în august, Guardiola l-a luat cu el în primul său stagiu de pregătire, mai mult ca să poată face cît de cît lotul. Se numea Pedrito, acum a renunţat la diminutiv. Are 23 de ani şi a fost luat la 17 ani de la o echipă locală din Tenerife. Cost, 200.000 de euro.

LIONEL MESSI. E inutil să mai spunem din nou povestea celui mai bun jucător din lume. La 23 de ani a cîştigat tot ce se putea cu Barcelona, avînd însă de luptat pentru a face acelaşi lucru cu Argentina. La 12 ani părăsea Rosario natal pentru a se înrola în "fabrica" de talente a Barcelonei. Cost, zero.

DAVID VILLA. Cel mai scump jucător din actualul lot. După Gijon, Zaragoza şi Valencia, a ajuns, la 28 de ani, la Barcelona. Golgeter la Euro 2008 şi la CM 2010, campion mondial şi european deci. Cost, 40 de milioane de euro.

În meciul de luni au mai evoluat în echipa lui Guardiola alţi 3 jucători. Keita, 30 de ani, care a costat 14 milioane de euro, Bojan, 20 de ani, produs sută la sută al Barcelonei, aşadar cost zero, şi Jeffren, 22 de ani, care a şi marcat un gol, născut în Venezuela, dar adus la Barcelona pe cînd avea 16, ani tot din Tenerife, ca şi Pedro, tot cost zero.


Jose, umilit ca niciodată
Înfrîngerea de pe "Camp Nou" este cea mai mare suferită vreodată de Jose Mourinho în cariera de antrenor. În cele 464 de partide state pe bancă, tehnicanul portughez pierduse la cel mult trei goluri diferenţă.
2000-'01    Maritimo - BENFICA 3-0
2001-'02    Belenenses - FC PORTO 3-0
2005-'06    Middlesbrough - CHELSEA 3-0
2008-'09    Sampdoria - INTER 3-0
* Primele 3 meciuri au fost în campionat, ultimul în Cupă.


Messi şi Ronaldo n-au strălucit
Mult prea aşteptatul duel dintre Messi şi Ronaldo a dezamăgit. Nici unul dintre cei doi nu a marcat, respectîndu-se tradiţia: Lionel nu a punctat niciodată contra echipelor pregătite de Mourinho, Cristiano încă nu a reuşit să trimită mingea în poarta Barcelonei. Argentinianul, care şi-a întrerupt seria de 10 jocuri cu gol dat, a ieşit totuşi mai bine datorită celor două pase decisive, plus o minge în bară. Ambii au avut ceva în comun: au luat "galbene" în urma unor incidente. Din cifre reiese că randamentul lor de luni s-a aflat sub nivelul sezonului.


Lionel Messi    Cristiano Ronaldo

Realizări    Media pe sezon    Cu Real    Media pe sezon    Cu Barca
Şuturi    4,7    3    7,3    3
Şuturi pe poartă    67%    0%    52%    33%
Mingi jucate/meci    87,6    98    67,9    53
Pase reuşite    88%    89%    79%    73%
Ocazii create/meci    2,3    2    2    0
Centrări/meci    1,4    0    3,2    3
Driblinguri reuşite    48%    56%    49%    67%
Faulturi comise/meci    0,9    0    0,7    0
Faulturi suferite/meci    1,5    6    2,9    4


Sergio Ramos, cel mai "înroşit"
Expulzat în prelungiri, cînd a intrat la rupere asupra lui Messi şi i-a băgat mîna în gît lui Puyol, Sergio Ramos a devenit jucătorul de la Real cu cele mai multe "roşii" în campionat, egalîndu-l pe Fernando Hierro. Însă, în timp ce fostul fundaş central a adunat atîtea eliminări în 439 de partide, apărătorul dreapta le-a strîns în numai 175 de apariţii în tricoul "blanco".


197 de zile trecuseră de cînd FC Barcelona fusese ultima dată lider

7 scoruri de 5-0 (primul în 1935) s-au consemnat în istoria El Clasico, patru fiind în dreptul catalanilor

1 minut şi 25 de secunde a avut FC Barcelona posesia mingii la faza de 1-0

1 minut şi 17 secunde a avut trupa lui Guardiola posesia balonului la acţiunea de 2-0

21 de pase consecutive în 58 de secunde a avut echipa catalană la golul secund

119 pase a dat Xavi în partida cu Real, record pentru un jucător în actuala La Liga

15 şuturi a trimis Barca spre poarta Realului, de trei ori mai mult decît madrilenii

67 la sută posesie a avut FC Barcelona luni seară

34 de atacuri a iniţiat formaţia "blaugrana", cu 10 peste adversari


Cît au costat titularii Realului

Jucător    Suma
Casillas    0
Sergio Ramos    27
Pepe    30
Ricardo Carvalho    7,5
Marcelo    6
Xabi Alonso    35
Khedira    14
Di Maria    25
Mesut Ozil    15
Cristiano Ronaldo    96
Benzema    35
TOTAL: 280,5 milioane de euro


BARCELONA - REAL ÎN PRESĂ


"Prea multă Barcelona pentru atît de puţin Madrid. O simfonie memorabilă"
Marca, cotidian spaniol

"Surclasaţi şi descalificaţi. Fotbal încîntător al Barcelonei contra unui Madrid de nimic"
As, cotidian spaniol

"Real la apă: 5-0!"
El Mundo Deportivo, cotidian spaniol

"Palmă lui Mourinho: 5-0!"
Sport, cotidian spaniol

"Barca de senzaţie, Real prost!"
Gazzetta dello Sport

"Să mori de rîs. Barca i-a tras o bătaie memorabilă Realului"
Ole, cotidian argentinian

"Barcelonesque!"
L'Equipe, cotidian francez

De fiecare dată cînd a intrat pe teren cu formula de luni seară, Barcelona a marcat cîte 5 goluri. Echipa, cu tot cu cele 3 rezerve, a costat 107,2 milioane de euro, 10 din cei 14 fotbalişti utilizaţi fiind producţie proprie Vezi rezumatul partidei FC Barcelona - Real Madrid 5-0! (video)

Guardiola a fost magistral în interpretarea acestui El Clasico, care va rămîne cu siguranţă în istoria fotbalului. A lăsat impresia că a pregătit duelul său cu Mourinho încă din ziua în care portughezul a anunţat că va prelua pe toată lumea. Era imediat după finala Ligii, dar în mintea lui Pep încă era proaspătă semifinala cu Inter, cu toate cele întîmplate. A calculat totul, inclusiv pregătirea fizică, extrem de importantă în astfel de meciuri, cu minicicluri de evoluţie, în special a campionilor mondiali, care au sărit peste "pretemporada". A intuit perfect ce va juca Jose.

Ştia care e tactica portughezului. Presiune mare, linii extrem de apropiate, blindaj la Xavi şi Iniesta mai mult decît la Messi, condiţionat astfel la singurătate. Apoi recuperare şi contraatac, armele preferate dintotdeauna de Mourinho. Şi mai simţea probabil Guardiola că Real va încerca să joace mai mult fotbal decît a făcut-o Inter, filozofia în Spania fiind uşor diferită de cea italiană. A intuit bine, căci aceasta este explicaţia intrării lui Benzema în locul accidentatului Higuain. Dacă ar fi mizat pe Lass Diarra lîngă Khedira şi Alonso, lumea l-ar fi
acuzat pe Jose că e defensiv. Faptul că aşa a jucat după pauză indică destul de clar că aşa a gîndit iniţial, dar a fost influenţat. A schimbat însă prea tîrziu.

Nimeni nu s-a aşteptat, în aceste condiţii, ca Guardiola să înceapă cu cel mai ofensiv "11" din cîte are la dispoziţie. Se vorbea de Mascherano, tocmai pentru a frîna acest contraatacul Realului în eventualitatea pierderii balonului, "El Jefecito" fiind maestru în interpretarea unor astfel de faze.

Ei bine, nu. Guardiola şi-a trimis oamenii de încredere şi i-a pus să joace ce ştiu. Să paseze şi iar să paseze, să alerge şi iar să alerge. Iar cea mai ofensivă echipă a sa nu şi-a trădat antrenorul. E a treia oară în acest sezon cînd Guardiola începe cu această formulă. Rezultatele? 5-1 cu Panathinaikos, 5-0 cu Sevilla, 5-0 cu Real Madrid.

Cine sînt aceşti oameni? Şi cît au costat ei? Găsiţi totul în continuare

VICTOR VALDES. Catalan get-beget. A ajuns la 28 de ani şi asigură din 2003 poarta Barcelonei. Cost zero, fiind promovat de la echipa a doua a clubului. Campion mondial cu Spania.

DANI ALVES. La 27 de ani îşi dispută cu Maicon titlul de cel mai bun fundaş dreapta din lume, dar în acest moment pare mult în faţă. A costat 32 milioane de euro în 2008, cînd a fost adus de la Sevilla.

CARLES PUYOL. Căpitanul şi simbolul Barcelonei are ambiţia de a-l copia pe Maldini. Catalan sută la sută, a debutat la Barcelona în 1999. Are acum 32 de ani, iar actualul contract expiră în 2014. Cost, zero. Campion mondial şi european cu Spania.

GERARD PIQUE. E poreclit "Piquenbauer" pentru stilul său de joc. La 23 de ani e titular indiscutabil la Barcelona şi-n echipa Spaniei, cu care e campion mondial. La 17 ani, măcinat de frustrări, a plecat la Manchester United, considerînd că nu se poate impune în faţa lui Puyol, Rafa Marquez sau Oleguer. În 2008 s-a rugat de Sir Alex Ferguson să-l lase să se întoarcă la Barcelona şi l-a convins. Cost, 6 milioane de euro.

ERIC ABIDAL. După părerea lui Guardiola a fost cel mai bun de pe teren luni seară, dar cu siguranţă antrenorul are alte criterii. La 31 de ani, Abidal asigură echilibrul în benzi la urcările lui Dani Alves. Multiplu campion al Franţei cu Lyon, s-a transferat la Barcelona în 2007. Cost, 15 milioane de euro.

XAVI HERNANDEZ. Deşi e mai tînăr, 30 de ani, Xavi a debutat înaintea lui Puyol la prima echipă, Louis van Gaal fiind, şi în cazul său, cel care era antrenor. Este cel în mîinile căruia stă jocul Barcelonei, dar şi al "naţionalei" Spaniei, cu care e campion mondial şi european. Catalan sută la sută. Cost, zero.

SERGIO BUSQUETS. Paradoxal, e jucătorul cel mai faultat al Barcelonei, depăşindu-l pe Messi. La 1,90 înălţime arată o lejeritate surprinzătoare cu mingea, iar la 22 de ani o maturitate descurajantă pentru adversari. În vara lui 2008 juca în liga a patra, acum e campion mondial. Catalan sută la sută, fiul fostului portar Carles Busquets. Cost zero.

ANDRES INIESTA. La fel de important ca şi Xavi, mai ales că poate juca în diverse poziţii. La 26 de ani, omul care a adus titlul mondial Spaniei ( e şi campion european) e considerat fotbalistul actual care seamănă cel mai mult ca stil cu Zidane. Paradoxal, nu e catalan, fiind născut lîngă Albacete, în Castilla-La Mancha, exact în centrul Spaniei. La 12 ani a fost recrutat de Barcelona, pentru care a debutat în 2002, în al doilea mandat, falimentar de altfel, al lui Louis van Gaal. Cost, zero.

PEDRO RODRIGUEZ. Aceeaşi poveste cu Sergio Busquets. În vara lui 2008 juca în liga a patra, acum e campion mondial. Atunci, în august, Guardiola l-a luat cu el în primul său stagiu de pregătire, mai mult ca să poată face cît de cît lotul. Se numea Pedrito, acum a renunţat la diminutiv. Are 23 de ani şi a fost luat la 17 ani de la o echipă locală din Tenerife. Cost, 200.000 de euro.

LIONEL MESSI. E inutil să mai spunem din nou povestea celui mai bun jucător din lume. La 23 de ani a cîştigat tot ce se putea cu Barcelona, avînd însă de luptat pentru a face acelaşi lucru cu Argentina. La 12 ani părăsea Rosario natal pentru a se înrola în "fabrica" de talente a Barcelonei. Cost, zero.

DAVID VILLA. Cel mai scump jucător din actualul lot. După Gijon, Zaragoza şi Valencia, a ajuns, la 28 de ani, la Barcelona. Golgeter la Euro 2008 şi la CM 2010, campion mondial şi european deci. Cost, 40 de milioane de euro.

În meciul de luni au mai evoluat în echipa lui Guardiola alţi 3 jucători. Keita, 30 de ani, care a costat 14 milioane de euro, Bojan, 20 de ani, produs sută la sută al Barcelonei, aşadar cost zero, şi Jeffren, 22 de ani, care a şi marcat un gol, născut în Venezuela, dar adus la Barcelona pe cînd avea 16, ani tot din Tenerife, ca şi Pedro, tot cost zero.

Jose, umilit ca niciodată
Înfrîngerea de pe "Camp Nou" este cea mai mare suferită vreodată de Jose Mourinho în cariera de antrenor. În cele 464 de partide state pe bancă, tehnicanul portughez pierduse la cel mult trei goluri diferenţă.
2000-'01    Maritimo - BENFICA 3-0
2001-'02    Belenenses - FC PORTO 3-0
2005-'06    Middlesbrough - CHELSEA 3-0
2008-'09    Sampdoria - INTER 3-0
* Primele 3 meciuri au fost în campionat, ultimul în Cupă.

Messi şi Ronaldo n-au strălucit
Mult prea aşteptatul duel dintre Messi şi Ronaldo a dezamăgit. Nici unul dintre cei doi nu a marcat, respectîndu-se tradiţia: Lionel nu a punctat niciodată contra echipelor pregătite de Mourinho, Cristiano încă nu a reuşit să trimită mingea în poarta Barcelonei. Argentinianul, care şi-a întrerupt seria de 10 jocuri cu gol dat, a ieşit totuşi mai bine datorită celor două pase decisive, plus o minge în bară. Ambii au avut ceva în comun: au luat "galbene" în urma unor incidente. Din cifre reiese că randamentul lor de luni s-a aflat sub nivelul sezonului.

Lionel Messi    Cristiano Ronaldo

Realizări    Media pe sezon    Cu Real    Media pe sezon    Cu Barca
Şuturi    4,7    3    7,3    3
Şuturi pe poartă    67%    0%    52%    33%
Mingi jucate/meci    87,6    98    67,9    53
Pase reuşite    88%    89%    79%    73%
Ocazii create/meci    2,3    2    2    0
Centrări/meci    1,4    0    3,2    3
Driblinguri reuşite    48%    56%    49%    67%
Faulturi comise/meci    0,9    0    0,7    0
Faulturi suferite/meci    1,5    6    2,9    4

Sergio Ramos, cel mai "înroşit"
Expulzat în prelungiri, cînd a intrat la rupere asupra lui Messi şi i-a băgat mîna în gît lui Puyol, Sergio Ramos a devenit jucătorul de la Real cu cele mai multe "roşii" în campionat, egalîndu-l pe Fernando Hierro. Însă, în timp ce fostul fundaş central a adunat atîtea eliminări în 439 de partide, apărătorul dreapta le-a strîns în numai 175 de apariţii în tricoul "blanco".

197 de zile trecuseră de cînd FC Barcelona fusese ultima dată lider

7 scoruri de 5-0 (primul în 1935) s-au consemnat în istoria El Clasico, patru fiind în dreptul catalanilor

1 minut şi 25 de secunde a avut FC Barcelona posesia mingii la faza de 1-0

1 minut şi 17 secunde a avut trupa lui Guardiola posesia balonului la acţiunea de 2-0

21 de pase consecutive în 58 de secunde a avut echipa catalană la golul secund

119 pase a dat Xavi în partida cu Real, record pentru un jucător în actuala La Liga

15 şuturi a trimis Barca spre poarta Realului, de trei ori mai mult decît madrilenii

67 la sută posesie a avut FC Barcelona luni seară

34 de atacuri a iniţiat formaţia "blaugrana", cu 10 peste adversari

Cît au costat titularii Realului

Jucător    Suma
Casillas    0
Sergio Ramos    27
Pepe    30
Ricardo Carvalho    7,5
Marcelo    6
Xabi Alonso    35
Khedira    14
Di Maria    25
Mesut Ozil    15
Cristiano Ronaldo    96
Benzema    35
TOTAL: 280,5 milioane de euro

BARCELONA - REAL ÎN PRESĂ

"Prea multă Barcelona pentru atît de puţin Madrid. O simfonie memorabilă"
Marca, cotidian spaniol

"Surclasaţi şi descalificaţi. Fotbal încîntător al Barcelonei contra unui Madrid de nimic"
As, cotidian spaniol

"Real la apă: 5-0!"
El Mundo Deportivo, cotidian spaniol

"Palmă lui Mourinho: 5-0!"
Sport, cotidian spaniol

"Barca de senzaţie, Real prost!"
Gazzetta dello Sport

"Să mori de rîs. Barca i-a tras o bătaie memorabilă Realului"
Ole, cotidian argentinian

"Barcelonesque!"
L'Equipe, cotidian francez

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
meka
meka  •  01 Decembrie 2010, 17:53

Bun articol dar dupa cum spunea si "felipo22" nu cred ca Messi a fost sub media lui obisnuita. Messi a fost briliant in meciul acesta iar Ronaldo sa remarcat numai prin fite si figuri "demne" de un copil rasfatat in mod exagerat. Sper ca acest articol sa dea curs altora de acest gen. Succes!

felipes22
felipes22  •  01 Decembrie 2010, 15:54

pus pe Messi mai in spate spre mijlocul terenului si pe Xavi inainte spre atac astfel Messi fiind de data asta cel care paseaza decisiv si Xavi urcand in atac sa poata marca. Lectie magistrala de tactica data de Pep antipaticului de Bourinho.

felipes22
felipes22  •  01 Decembrie 2010, 15:48

Bai Andrei tata tu ori nu ai vazut meciul si scrii din ce citesti in MARiCA (cel mai scarbos ziar din Spania prin articolele absurde pro Madrid si contra Barça) ori ai vazut altceva. Nu poti sa spui asemenea aberatii de Messi si nici s-al compari cu figurantu ala de portughez pt asta insemna lipsa de fata de cel mai bun jucator din lume si probabil in viitor cel mai bun din istorie. Tocmai asta a si fost tactica folosita de Guardiola si prin care ia surprins pe " merengoni" ca la pu

Vezi toate comentariile (14)
Comentează