SPORTURI  »  BASCHET  »  BASCHET

20 de ani fără Drazen » Se împlinesc două decenii de cînd Petrovici a murit într-un accident de maşină

Drazen Petrovici
Drazen Petrovici

Articol de - Publicat vineri, 07 iunie 2013 00:00 / Actualizat joi, 06 iunie 2013 19:35

Dacă nu ar fi fost baschetbalist, ar fi fost matematician. Era îndrăgostit de cifre, de statistică. A fost, la începutul anilor '90, speranţa Balcanilor de a se impune în NBA.

A fost campion mondial cu echipa Iugoslaviei în 1990 şi vicecampion al lumii în 1992 cu Croaţia. A jucat la Cibona Zagreb, Real Madrid şi, din 1989, peste Ocean, la Portland Trail Blazers şi New Jersey Nets.

În după-amiaza zilei de 7 iunie 1993, Petrovici, care avea 28 de ani, a decedat într-un accident de maşină, în Germania. Se întorcea în ţara lui de la un turneu de pregătire cu naţionala. Pe o şosea udă de ploaie, Drazen, adormit, era pasagerul din dreapta într-un Volkswagen Golf.

Un camion a pătruns pe autostradă, a încercat să evite coliziunea cu un autoturism care mergea pe banda lui, a rupt bariera protectoare dintre benzi şi a intrat pe contrasens. Maşina în care se afla baschetbalistul s-a ciocnit cu camionul.

Iubita era la volan
Drazen Petrovici a murit, iar două femei aflate cu el în vehicul au fost grav rănite. Una dintre ele, şoferiţa, era Klara Szalantzy, baschetbalistă şi fotomodel, iubita lui Drazen. Cealaltă era şi ea practicantă a aceluiaşi sport. Era o turcoaică, pe numele ei Hilal Edebal. Poliţia germană a stabilit că vizibilitatea pe autostradă era foarte scăzută şi că sportivul nu purta centura de siguranţă.

Vestea a încremenit două lumi ale baschetului - cea europeană şi cea americană. Tricoul cu numărul 3 i-a fost retras de New Jersey Nets, în timp ce şi echipa Cibona Zagreb a decis ca nimeni să nu mai îmbrace niciodată echipamentul cu numărul 10.

Nu l-au uitat
Azi, în oraşul natal Sibenik, dar şi la Zagreb conaţionalii lui Drazen îi vor celebra amintirea printr-o serie de comemorări. Petrovici a fost primit în Galeria marilor personalităţi din baschet în 2002. În 2006 la Zagreb s-a deschis Centrul Memorial Drazen Petrovici, un muzeu dedicat carierei şi vieţii baschetbalistului, cu zece săli multimedia care îl au ca erou central şi cu o statuie de patru metri înălţime cu Drazen aruncînd la coş.

"Cînd juca în NBA, era singurul alb din echipă. În fiecare zi muncea o oră pe bicicleta din sala de forţă pentru a-şi păstra forma fizică" (Biserka Petrovici, mama lui Drazen)

4.461 puncte a înscris în total Petrovici în NBA

15,4 puncte pe meci a înregistrat croatul în campionatul american

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
mishu_74
mishu_74  •  03 Iulie 2013, 19:47

Odihneasca-se in pace. Da, am vazut si eu un documentar in care Vlade Divac a povestit cum din cei mai buni prieteni au devenit cei mai mari dusmani.Si cum Divac nu a mai reusit sa se impace cu Petrovic pentru ca acesta a decedat. Emotionant cand a mers acasa la mama lui Petrovic, iar apoi la mormantul acestuia.Totul a plecat dupa finala de cupa mondiala din Argentina, 1990 cand Yugoslavia inca, a batut URSS.Un suporter a intrat pe teren cu un drapel croat si Divac a luat steagul si l-a aruncat.In fond era inca yugoslavia si era sport nu politica.Petrovic fiind croat s-a suparat pe Divac si nu i-a mai vorbit deloc.Documentarul cred ca este pe ESPN si pe youtube se poate gasi cred.

mihrp
mihrp  •  12 Iunie 2013, 01:02

in finala olimica de la barcelona impotriva dreamteamului, dupa un cos a lui drazen, diferenta de scor se redusese la 1 pct (parca 24-23) nu mai conteaza ce-a urmat

mihrp
mihrp  •  12 Iunie 2013, 00:58

pacat ca nu a apucat sa joace intr-un AllStarGame. de fapt, nu a fost ales. mi se pare ca un neamt a fost primul neamerican in achipa stelelor - era unul blondut cu o figura enervanta.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close