SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Gustul aurului » Lotul de canotaj al României a revenit în ţară după cea mai bună ediţie de CE: a cucerit trei titluri continentale!

FOTO: Cristi Preda +19   FOTO
FOTO: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat luni, 29 mai 2017 18:53

Canotajul românesc nu a mai avut parte de mult de o primire la salonul oficial al aeroportului "Henri Coandă". Cei 39 de sportivi care au participat la Europenele de la Racice (Cehia) au revenit în ţară.

"Am în spate o armată de sportivi de care sunt foarte mândră. Sunt mândră de rezultatele lor, de devotamentul lor arătat în curse, de dedicarea cu care muncesc. Sunt sigură că rezultatele viitoare vor rămâne la acelaşi nivel şi putem să contăm pe aceşti sportivi pentru două cicluri olimpice", a spus preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, cea care a condus delegaţia României în Cehia.

Mădălina Bereş şi Laura Oprea au fost vedetele delegaţiei, singurele sportive prezente la Europene care au cucerit câte două medalii de aur. "Suntem fericite. Am făcut o cursă foarte bună în peror, iar în barca de 8 plus 1 am urcat apoi cu multă încredere. Am scăpat de britanicele Glover şi Stanning şi sper să fi venit şi timpul nostru", a declarat Bereş. Pentru Mondiale, "tricolorele" ştiu că vor avea concurenţă serioasă din partea neo-zeelandezelor, vicecampioanele olimpice de la Rio.

Şeptica de după cursă

Barca de 8 plus 1 a cucerit la Racice al nouălea titlu european din 11 posibile. Veterana echipei, Adelina Boguş (29 de ani), spune că schimbările din barcă nu au adus modificări majore faţă de Rio, acolo unde România a terminat pe locul de bronz. "Cele trei fete tinere care au venit au şi ele ambiţia de a câştiga, medalii, îşi doresc enorm. Le lipseşte doar experienţa pe care o vor căpăta în timp", spune Adelina.

Ioana Vrânceanu spune că e onorată că a prins barca şi priveşte mândră spre medalia de aur pe care o ţine în palmă. "A fost cea mai importantă cursă din viaţa mea, dar sunt bucuroasă că ne-a ieşit. Sper să rămânem o echipă unită şi puternică pentru viitor", a adăugat Ioana.

Denisa Tâlvescu a mai fost în barca de 8 plus 1 în 2015. "Am simţit şi acum aceleaşi emoţii, dar sper să fie constructive". Gorjeanca a povestit cum au sărbătorit fetele după titlul european. "Avem ritualul nostru înainte şi după concurs. Jucăm şeptică. Şi pentru că suntem 9, una dintre fete tot timpul iese de la masă şi intră alta", spune canotoarea râzând.

După Europene, antrenorul coordonator al lotului, Mircea Roman, le-a dat fetelor cinci zile libere. "De la începutul anului nu am avut nicio zi liberă. Ne vom relaxa acum, pentru că apoi ne aşteaptă alte obiective", au încheiat canotoarele.

 "Ne-am obişnuit cu destinul tinereţii!"

Mircea Roman a revenit la lot înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, iar fetele spun că mâna tehnicianului se vede în continuare.

  • Domnule Roman, cum aţi obţinut cele mai bune rezultate din istorie la un Campionat European?
    - Cred că am urmat o linie metodică bună, e meritul întregului staff, al oamenilor din umbră care lucrează pentru bunul mers al lotului.E un nou ciclu olimpic, e o schimbare de generaţie în toate loturile, dar acest lucru s-a simţit mai mult la alţii decât la noi.

    - A trebuit să schimbaţi doar trei fete din barca de 8 plus 1.
    - Bine spus "doar". Ne-am obişnuit cu destinul tinereţii, de a o lua mereu aproape de la zero. Nu a mai fost cazul acum şi asta se vede.

    - Putem spera la mai mult la Mondiale?
    - Ăsta e pericolul, să crezi mai mult decât se poate. Urmează Campionatele Mondiale, lupta noastră este cu restul lumii, ne aşteaptă Statele Unite, Noua Zeelandă, Canada, Australia, ţări cu canotaj puternic. Eu am avut la Europene şase senioare, restul sunt tineret. Nu mai am altele acasă, decanul de vârstă e Adelina Boguş la 29 de ani. Este singura de 29, restul fete tinere. Mădălina Boguş şi Laura Oprea abia au terminat tineretul. La Olimpiadă erau prima dată în formula asta şi s-a văzut că s-au pierdut.

    - Ce urmează pentru fete?
    - Mondialele de tineret, practic concursul lor, pe vârsta lor, apoi Europenele de tineret, şi abia apoi Mondialele de seniori, o competiţie zdrobitor de puternică.

    - Aveţi încredere în aceste tinere pentru Tokio 2020?
    - Da, cum să nu am? Dar să vedem cine o să ajungă acolo! Sper să las o generaţie bună!

4 medalii
a câştigat România la Europenele de la Racice: trei de aur (doi rame, patru rame, 8 plus 1, toate la feminin) şi una de argint (patru rame, masculin)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
251809008486653
Ghita Ghee  •  30 Mai 2017, 06:55

Bv fetele,Succses incontiunuare !!!

san_lorenzo
san_lorenzo  •  29 Mai 2017, 22:24

asta e stire de prima pagina si prima afisare, domnilor , nu toate prostiile pe care le scorniti legate de fotbal sau total pe linga... BV FETELOR !

brandremist
brandremist  •  29 Mai 2017, 20:43

Bravo, fetelor! Felicitări pt performanță !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează