TIMP LIBER  »  HOBBY  »  INTERVIU

“Yoga are ceva pentru fiecare”: Yogeshvar Karthik îţi explică cum găseşti echilibrul, te relaxezi, scapi de fumat şi opreşti îmbătrânirea cu Hatha Yoga

Yogeshvar Karthik
Yogeshvar Karthik

Articol de GSP - Publicat marti, 14 iunie 2011 00:00 / Actualizat luni, 20 iunie 2011 15:07

Deşi este foarte apreciată peste hotare, ca un mod de regasire a sinelui, în România yoga este privită deseori cu scepticism. În cel mai bun caz, este percepută ca o îndeletnicire pentru cei care cred în spirit, în ritualuri sau sunt adepţii anumitor religii. Acharya (Învăţătorul) Yogeshvar Karthik, invitat special al Ministerului Culturii şi Cultelor în România, a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate pentru cititorii GSP.ro.

…despre Hatha Yoga - yoga posturilor, cea mai cunoscută în Occident şi scopul ei:

“Hatha înseamnă soarele şi luna. Se întâlneşte la steaua lui David – care se regăseşte pe steagul Israelului – triunghiul care arată spre sud este luna iar triunghiul care arată spre nord este soarele. Hatha înseamnă echilibrarea celor două. Totodată, soarele şi luna simbolizează masculinul şi femininul.În acelaşi timp, Hatha este şi forţă, deci o yoga a forţei. Exerciţi control conştient asupra funcţiilor tale vitale. Când stai în poziţie de meditaţie, cu picioarele încrucişate, mulţi se apleacă inconştient în faţă dar poziţia corectă este cea în care stai cu spatele, gâtul, umerii drepţi. Nu este o poziţie naturală, este una forţată, dar aşa te educi”

...dacă există posturi obligatorii de început sau îţi alegi una la întâmplare:

“În Hatha Yoga sunt sute de posturi. Cel mai bine este să vii la cursuri şi să ai un profesor care să te îndrume, până ajungi la un nivel ridicat de cunoaştere. Înaintea unui curs, profesorul te va întreba ce doreşti să obţii de la yoga şi va încerca să te cunoască mai bine, pentru a-ţi propune un set de exerciţii individualizate. Dar dacă vreţi nume, pot menţiona Postura Arcului, Postura Cleştelui, a Păunului, Stândul în cap, Asana Peştelui

…ce ar trebui să urmărim când realizăm o postură (asana):

“Înaintea practicării asanelor, trebuie să parcurgem o etapă pregătitoare de exerciţii – stretching. Apoi, pentru schimbări profunde în organism, trebuie să încercăm să menţinem postura cât mai mult timp. Să zicem că facem o Sukhasana (postură uşoară). Majoritatea ar putea să stea în poziţia asta 10 minute, poate chiar jumătate de oră. Dar o oră,două ore,cinci ore..? După ce ne ridicăm, trebuie să vedem cât de repede scăpăm de durerea din picioare şi încheieturi”

…despre beneficiile Hatha Yoga:

“În general, Hatha Yoga te ajută să te întorci la echilibru dacă te simţi epuizat, stresat. Să zicem că urci un munte; dacă nu ai facut yoga înainte, îţi vei pierde respiraţia rapid, inima va incepe sa îţi bată puternic timp de 15 minute. Practicând Hatha Yoga, vei resimţi aceleaşi dificultăti doar pentru două minute. În plus, vei dezvolta rezistenţă la alergeni, îţi va scădea dependenţa de fumat sau de alte vicii.

Cei care se apucă de Hatha Yoga vor avea mai multă vitalitate, procesul de îmbătrânire va încetini în cazul lor. Dacă ai vreo dereglare hormonală, yoga o va reduce şi chiar te poate scăpa de ea, dacă nu este moştenită genetic. În câteva luni poţi scăpa de o boală psihosomatică.

De asemenea, yoga îi va ajuta pe sportivi să reducă tensiunea musculară. După un antrenament, lor le sunt recomandate exerciţiile de stretching, nu şi asanele tradiţionale. Un jucător de echipă are nevoie de agresiune, iar dacă face yoga frecvent, agresiunea va dispărea, spiritul competitiv la fel”

…dacă yoga poate completa un alt tip de antrenament (aerobic/ridicare de greutăţi):

“Da, absolut. Poţi să faci yoga imediat ce termini celălalt antrenament. Problema este cum le combini - aici ai nevoie de sfatul unui expert. Persoana care face aerobic va combina diferit exerciţiile de cea care ridică greutăţi”

…dacă Hatha yoga te ajută să slăbeşti mai mult decât ar face-o altă formă de sport:

“Poţi slăbi făcând yoga. Numai că yoga nu te ajută să slabeşti arzând calorii precum exerciţiile tradiţionale. Modul în care slăbeşte cineva care aleargă şi cel în care slăbeşte cineva care face yoga este diferit. Yoga echilibrează toate dereglările care ne afectează digestia. Cel care practică Hatha Yoga extrage mai multă energie din mâncare decât cel care nu face yoga iar rata metabolismului îi creşte considerabil. Cu yoga, însă, nu îţi dezvolţi musculatura la fel de mult ca după fitness”

…dacă yoga se adresează şi copiilor:

“Copiii pot fi sculptaţi prin Hatha Yoga, pot fi ajutaţi să îşi dezvolte abilităţile şi să aibă succes pe viitor. Sedentarismul şi hiperactivitatea – întâlnite şi la copiii din România - pot fi corectate prin Hatha Yoga”

…dacă poţi face yoga fără profesor, având ca ghid instrucţiunile online:

“Dacă ai mai avut pregătire în yoga, te poţi descurca cu ce găseşti online. Dacă e prima oară când faci yoga, nu îţi voi spune că totul va merge prost [dacă începi de unul singur, acasă] dar este recomandabil să apelezi la un instructor de yoga”

…dacă yoga poate fi abordată doar ca antrenament fizic sau trebuie să ai un interes spiritual:

“Spiritualitatea este o parte din yoga, dar dacă nu vrei să ai nimic de-a face cu ea, nu ţi-o vom impune. Un profesor [de yoga] te va învăţa numai ce doreşti să afli din yoga. Dacă vrei să faci doar fitness, atunci atât vei avea. Dar atunci iti voi spune [ca profesor] că spiritualitatea ajută fitnessul şi voi aştepta să mă întrebi şi despre asta”

…dacă Yoga se potriveşte oricui:

“Poţi să predai yoga şi unui om circumspect, materialist chiar dacă în principiu yoga nu se predă materialistului.Totuşi, în ziua de azi fie că eşti spiritual, fie că te interesează mai mult lucrurile palpabile, până la urmă eşti energie, parte din viaţă. Mai întâi de toate trebuie să ai o necesitate. Apoi, mergând de la ea, îţi putem construi un pachet de posturi. Îţi vom arăta asanas care să se potrivească stilului tău de viaţă. Unui sportiv îi voi recomanda posturi diferite de cele ale unui businessman. Aceleaşi rezultate se vor obţine, numai că prin metode diferite”

…ce le-ar spune Yogeshvar celor care percep yoghinii şi guru ca şarlatani, cu interese ascunse:

“Am observat că sunt două probleme în “industria” yoga. Prima se referă la cultele yoga, cum le numesc unii, deşi eu le-aş spune mai degrabă culte New Age sau culte pseudospirituale, în genul sectelor. Acestea nu au nimic de-a face cu yoga. Cultul va promova întotdeauna învăţătorul, nu învăţătura. Acesta te face dependent emoţional de o persoană, grup sau simboluri, iar în final te îngrădeşte psihologic .Yoga adevărată te ajută să devii independent emoţional. Profesorul de yoga înţelept este cel care te ajută să nu mai ai nevoie de el după câţiva ani de practică. In India, un guru este cel care te ridică din ignoranţă. În yoga tradiţională învăţătura contează mai mult decat învăţătorul”

…ce face Yogeshvar pentru a promova yoga în România:

“La Anahata am un Refresh Workout, pentru cei care nu au timp să se relaxeze, sunt mereu ocupaţi. Cursul este într-o zi de joi seara pentru a fi relaxaţi şi plini de energie în weekend. Se bazează pe stretching şi respiraţie, deci este recomandat şi începătorilor. Mai predau si Yoga Vidya, care împachetează mai multe tehnici. Pachetele sunt gândite în aşa fel încât să rezolve toate problemele cu care te confrunţi. Poţi lua pachetul acasă după un timp, pentru a practica singur. Iar apoi, marţi dimineaţa, vii aici ca sa repeţi tehnicile. Predau şi Vedanta, filosofia spirituală bazată pe Vede.

Prin aceste lucruri vreau să corectez imaginea [pe care şi-au făcut-o oamenii] despre yoga. Yoga este văzută ca fiind foarte complicată sau ca pe un lucru negativ. Când voi pleca din România (n.b: decembrie 2012), sper să am mulţumirea ca măcar câteva mii de oameni să vadă yoga ca pe o metodă de a aborda viaţa inteligent şi că are ceva pentru fiecare”

Ştiaţi despre…

…viaţa în ashram: „In India există mai multe tipuri de ashram. Ashram este de fapt un loc public, unde anumite tradiţii şi învăţături sunt disponibile [pentru a fi învăţate]. Ashram-ul în care predau este unul tradiţional.”

… un Templu al Nimicului: „Există şi un ashram în care nu este slăvit niciun zeu. Acesta este numit „Templul Nimicului”. În centru, unde ar trebui să fie un simbol al credinţei lor, nu este nimic. Costumele lor sunt formate din ramuri şi frunze, dorm pe jos, duc o existenţă de oameni primitivi aproape.”

…folosirea electronicelor în ashram: “Casa lui Mahatma Gandhi din India, unde sunt păstrate lucrurile lui şi discipolii lui vin, este un ashram. Într-un alt ashram poţi să ai tot felul de calculatoare şi altă aparatură electronică vizuală, ca într-o universitate. Oricum ar fi, ashramul reprezintă spiritualitate, meditaţie, ritualuri, veneraţie.”

Yogeshvar Karthik s-a născut în Sudul Indiei, la Chennai, într-o familie de brahmani şi locuieşte în ashramul Yoga Vidya, predând învăţătura Vedanta şi Yoga. Susţine prelegeri în Canada, USA, Marea Britanie, Sri Lanka , Malaesia şi are o emisiune TV în India “Yoga Kalai”, de peste 10 ani. A făcut tranziţia de la viaţa ritualistică la cea contemplativă în 1995.

Vezi aici tot programul lui Yogeshvar la Anahata!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
anaisr
anaisr  •  11 Iulie 2011, 23:29

Yoga este ceva foarte frumos; te relaxeaza fizic si psihic. Iti poate schimba felul in care privesti viata, parerea despre propria persoana, iti poate schimba chiar si felul in care traiesti zi de zi. Cei care nu au practicat in viata lor yoga, nu ar trebui sa critice. Yoga este si nu este pentru oricine. Te poate solicita fizic destul de mult...si multi renunta dupa 1-2 sedinte. Rezultatele se vad in timp, dupa o practica sustinuta. In occident, yoga se numara chiar printre tehnicile de recuperare fizica dupa anumite accidente. Yoga te poate scapa de dureri de spate puternice, de migrene, dureri articulare. GSP - felitari pentru interviul cu Yogeshvar.

ligax
ligax  •  23 Iunie 2011, 23:33

Mai bine ma apuc de "Trickuri de trial".

stefan2005
stefan2005  •  15 Iunie 2011, 05:07

dute ma cu trucurile tale inapoi in india.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează