ALTELE  »  STIRI  »  NATIONALA

In cazul in care tricolorii vor juca la Euro 2008, diurna lor va fi impozitata in Elvetia

Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 iunie 2007 00:00

"Impozitarea se va face acolo unde trebuie facuta", a declarat Platini, citat de cotidianul elvetian Le Temps.

Fotbalistii care vor participa la Euro 2008 vor fi nevoiti sa plateasca impozit la sursa in Elvetia pe primele pe care le vor obtine in perioada competitiei, a decis presedintele UEFA, Michel Platini, dupa o intalnire la Zurich cu reprezentantul Consiliului Federal elvetian, Samuel Schmid.

Platini a explicat ca un Campionat European nu se compara cu Liga Campionilor, deoarece jucatorii evolueaza pentru echipele nationale, nu pentru formatii de club. Francezul a facut referire la litigiul dintre UEFA si cantonul elvetian Berna, privind impozitele la meciul de Liga Campionilor din noiembrie 2005, dintre FC Thun si Arsenal Londra. Oficialitatile elvetiene sustin ca impozitele pe primele jucatorilor ar trebui platite in Elvetia, unde s-a disputat meciul, in timp ce din punctul de vedere al UEFA, ele ar trebui platite in tarile de domiciliu ale fotbalistilor.

Trezorierul FRF, Vasile Filimon, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca nu este vorba despre primele pe care vor incasa jucatorii participanti la EURO 2008, ci de unele sume acordate de UEFA fotbalistilor ca o diurna. "Din vechile participari ale noastre la turneele finale rezulta ca UEFA pune la dispozitia fiecarui jucator care participa la competitia respectiva o suma de 100 sau 200 de franci elvetieni. Un fel de diurna. Cred ca despre aceasta diurna este vorba si aceasta este impozitata conform legii elvetiene. Iar la aceasta diurna din partea UEFA se poate adauga diurna pe care o primesc jucatorii din partea FRF, daca nationala se va califica. Se va vedea pe parcurs daca ramanem la diurna de la UEFA sau mai adaugam ceva la ea. Lucru care in trecut nu s-a intamplat, adica am ramas la primele, diurnele de la UEFA", a spus oficialul federatiei.

Filimon a explicat ca suma pe care o va primi FRF de la UEFA in cazul in care va participa la EURO 2008 si din care se vor plati primele jucatorilor romani va fi impozitata in Romania. "Suma de la UEFA sau FIFA reprezinta o contributie, o cota care se acorda fiecarei echipe in functie de nivelul pe care il atinge in competitia respectiva. si nu cred ca e vorba despre aceasta suma care sa fie impozitata in Elvetia. Suma pe care o va primi FRF pentru atingerea unui anumit nivel se va impozita in tara. Pentru ca, de exemplu premierea jucatorilor din aceasta suma, se face de obicei de catre FRF dupa 4-5 luni de la incheierea competitiei. Pentru ca si UEFA trimite aceasta suma destul de tarziu, dupa ce face toate socotelile", a afirmat Filimon.

Trezorierul sustine, de asemenea, ca suma pe care o primeste FRF de la UEFA sau FIFA dupa participarea la un turneu final este neta, intrucat organizatorul plateste toate impozitele locale. "La suma ce se acorda fiecarei tari pentru participarea la un turneu final se ajunge dupa ce se calculeaza tot felul de impozite. Organizatorul, sa zicem UEFA in cazul EURO 2008, isi face un bilant al veniturilor realizate cu acest prilej si le impoziteaza conform legislatiei locale. Abia dupa aceea, dupa ce se platesc toate taxele, contributiile si impozitele, suma finala se imparte la tarile participante. Deci e vorba de o suma neta care se imparte. UEFA e posibil sa anunte o cota aproximativa, o suma aproximativa care va fi incasata pentru atingerea unui nivel al competitiei, dar in functie de bilantul final se poate sa mai apara anumite sume. Cum s-a mai intamplat in trecut cand am mai primit o diferenta dupa calculare", a mentionat oficialul FRF.

Vasile Filimon a adaugat ca dupa ultima participare a Romaniei la un turneu final, EURO 2000, banii primiti de FRF de la UEFA nu au fost impozitati in tara pentru ca Legea Sportului aflata in atunci in vigoare scutea de impozit aceste sume.

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează