FOTBAL  »  NATIONALA  »  REMEMBER

30 de ani de la România - Argentina » Mărturiile „tricolorului” care l-a anihilat pe Maradona la Mondialul din 1990: „Mi-a stat inima, mi-a aruncat tricoul pe jos de nervi”

Azi se împlinesc 30 de ani de la remiza România - Argentina 1-1 (CM 1990)
Azi se împlinesc 30 de ani de la remiza România - Argentina 1-1 (CM 1990)

Articol de - Publicat joi, 18 iunie 2020 14:10 / Actualizat sambata, 27 iunie 2020 12:26

Azi se împlinesc 30 de ani de la remiza cu Argentina de la CM 1990, 1-1, singurul meci oficial în care România l-a avut adversar pe Diego Maradona. Iosif Rotariu (57 de ani) l-a „păzit” perfect pe argentinian, împotriva căruia a făcut probabil cel mai mare meci din carieră.

30 de ani de la România - Argentina » Gică Hagi: „Am fost mai bun decât Maradona”

La CM 1990, Iosif Rotariu a fost omul care, în urmă cu 30 de ani, l-a avut în grijă și l-a anihilat pe Maradona chiar pe stadionul unde a scris istorie în Italia, la Napoli. Azi, timișoreanul rememorează orele teribile trăite cu ocazia meciului împotriva unui geniu al fotbalului mondial: „Mi-aduc aminte că se terminase antrenamentul oficial desfășurat cu o zi înaintea jocului și am mai rămas cu Lung să execut niște lovituri libere. A rămas și nea Imi cu noi pe teren. Obișnuia să se mai consulte cu Silvică, pentru că era căpitan și îl interesa să asculte și părerea lui. L-a întrebat: «Ce facem mâine cu Maradona?». «Îl marchează «fratele» meu, Roti!». Nea Imi s-a întors către mine: «Poți să faci asta?». «Sigur!». Am dat un răspuns pe moment, din instinct". 

30 de ani de la România - Argentina » Mărturiile „tricolorului” care l-a anihilat pe Maradona la Mondialul din 1990: „Mi-a stat inima, mi-a aruncat tricoul pe jos de nervi”

Iosif Rotariu

„Mi-a stat inima la ocazia lui Caniggia"

Și continuă cu detalii de la partidă: „Înainte de întâlnire, m-am dus pe culoar să-l văd mai de aproape pe Maradona. Era ceva mai scund decât mine, dar cu o masă musculară impresionantă. A început să jongleze cu mingea, să facă duble pe cap, s-o mângâie cu călcâiul. Sincer, am intrat în panică! Iar dinspre public se auzea din ce în ce mai tare vuietul: «Diego, Diego, Diego!». Mi-au trebuit vreo 15 minute să intru în ritm. Dar prin minutul trei mi-a stat inima. 

A preluat o minge, i-a servit o pasă excelentă lui Caniggia, care însă a ratat. Eram speriat și pentru felul în care începuse partida. Dar m-am adunat repede, am încercat să văd cum pot să stau cât mai aproape de el, să anticipez și să nu-i dau voie să se desfășoare. Am început să ies la intercepții. Nu venea după mine. Mă mai demarcam pe faza ofensivă, după care mă duceam în zona lui".

„Mi-a aruncat tricoul în iarbă"

Roti admite că „am jucat contra lui la limita regulamentului, iar la final i-am cerut să facem schimb de tricouri. Era foarte nervos. Mi-a luat tricoul și l-a aruncat în iarbă. Cred că aș fi reușit să-l obțin dacă aveam un pic de răbdare, să se calmeze. Pînă la urmă, a făcut schimb cu Hagi la cabine și e mai normal așa. A fost un gest între doi mari jucători ai lumii, care vor rămâne etern în istoria fotbalului mondial".

„Dacă l-aș reîntâlni azi pe Maradona, nu și-ar aduce aminte de mine, cu siguranță. Dar i-aș povești un pic despre meci și ar realiza cine sunt. În primul rând, mi-aș cere scuze pentru faulturile comise asupra lui, dar am fost obligat să apelez și la această metodă pentru a-l bloca"

VIDEO. Rezumat România – Argentina 1-1 (0-0)

  • Au marcat: Balint (68) / Monzon (63)
  • Stadion: „San Paolo", Napoli
  • Spectatori: 52.733
  • Data: 18.06.1990

România: Lung – Rednic, Andone, Gh. Popescu, Klein – Sabău (82 Mateuț), Rotariu, Lupescu, Hagi – Lăcătuș, Balint (72 Lupu)
Antrenor: Emeric Ienei

Argentina: Goycoechea – Serrizuela, Monzon, Simon, Olarticoechea – Burruchaga (60 Dezotti), Basualdo, Batista, Maradona – Caniggia, Troglio (53 Giusti)
Antrenor: Carlos Bilardo

  • Cartonașe galbene: Lăcătuș (4), Hagi (8), Lupescu (32) / Serrizuela (72), Batista (86)
  • Arbitru: Carlos Silva Valente (Portugalia)

Citește mai multe știri de actualitate:

Mihai Stoichiță, oprit de poliție, în timp ce se afla în direct: „Stați că vorbesc la televizor”

Fotbalistul care este la un pas de AS Roma, în vizorul FRF! Un puști de 18 ani poate fi noua surpriză din echipa lui Rădoi

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
1401192300199411
Daniel Irimescu  •  18 Iunie 2020, 20:02

100 nu 30

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close