GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  PREMIILE OSCAR

Colectiv la Oscar! În sfârșit România nominalizată, iar Gazeta Sporturilor e prima publicație de sport a lumii care ajunge pe covorul roșu!

Astăzi se anunță nominalizările la Premiile Oscar +12   FOTO
Astăzi se anunță nominalizările la Premiile Oscar

Articol de - Publicat luni, 15 martie 2021 15:55 / Actualizat luni, 15 martie 2021 15:55

Pentru prima oară în istorie, România va fi prezentă pe covorul roșu al Galei Oscar! Filmul documentar ”Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost luni, 15 martie 2021, nominalizat la două categorii (Film internațional și Documentar) printre cele 5 filme de la ambele categorii care vor concura pe 25 aprilie pentru statueta de aur.

  • Gala Premiilor Oscar, a 93-a din istorie, va avea loc pe 25 aprilie, în Los Angeles.
  • În SUA, „Colectiv” poate fi văzut pe Hulu, în România pe HBO Go.

În cei 65 de ani de când țările trimit propunerile lor pentru Oscar, doar trei documentare prinseseră nominalizări la Film internațional. Colectiv va fi, în 2021, cel de-al patrulea documentar din istorie care se bate, la Film internațional, pentru o statuetă de aur.

Asistăm, așa cum scria The New York Times, la cea mai impredictibilă ediție de până acum a Oscarurilor, din cauza pandemiei. Anunțul nominalizării, în urma opțiunii a mii de votanți Oscar din peste 90 de țări, este, în multe feluri, istoric pentru România.

  • E prima oară când România, după 35 de ani de încercări, e nominalizată la Oscar.
  • De asemenea, e prima oară când un film românesc este nominalizat la Oscar sau la BAFTA, premiile Academiei Britanice de Film.
  • Este prima oară când primim o dublă nominalizare și a doua oară în istoria Oscarului, după Honeyland, când un film documentar are două nominalizări.

Generații de creatori ai cinematografiei noastre au așteptat acest moment de când România trimite propuneri pentru Academia Americană de Film. Nume impresionante ale regiei, precum Andrei Ujică, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Adina Pintilie, Cristi Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Radu Jude, își văd și ei încununată munca pentru că presa internațională a remarcat că toate filmele lor, în special cele ale noului val, au creat percepția unei școli de cinema și a unei realități sociale ”din care Colectiv a ieșit, copleșitor, ca o lovitură de ciocan”.

Și, nu în ultimul rând, este pentru prima oară când un ziar românesc și investigațiile jurnaliștilor de aici primesc o asemenea recunoaștere, la un nivel de elită globală la care, în general, ajungeau doar filme de ficțiune, precum Spotlight.

Nevoia de presă atunci când trăim „diluarea adevărului într-un ocean de stimuli”

”În final, Colectiv nu decretează nici învingători, nici învinși, ci subliniază eroziunea progresivă a încrederii într-un sistem democratic și modul în care diluarea responsabilității generează monștri”, scria deunăzi siteul italian Cinefilia Ritrovata despre filmul lui Alexander Nanau.

”Cu o înfrânare a expunerii și o sagacitate analitică care l-ar face invidios pe Noam Chomsky, el prezintă o tristă colecție de strategii de diversiune în masă: ascundere, liniștire, acoperire, blamare, răspândirea noroiului și, în cele din urmă, diluarea adevărului într-un ocean de stimuli”, sună încheierea cronicii de la Roma.

Elogii asemănătoare despre Colectiv au venit din toate colțurile lumii, din Filipine în Canada și din Grecia în Mongolia, Marea Britanie sau Franța și curajul familiilor victimelor, ale oamenilor care au discutat cu presa au adus României o imagine de civism care nu renunță să caute adevărul, răsplătit prin nominalizarea de azi.

Este ceva extraordinar! Colectiv este cel mai complet film documentar. Din punctul de vedere al unui cinefil pasionat este cel mai original. Surprinde multe zone din viața românească. Faptul că o redacție scoate la iveală niște adevăruri mereu a funcționat atunci când am discutat de filme. Eu cred că la această categorie avem șanse foarte mari. Vorbim de un documentar care nu se oprește fix la drama de la Colectiv. La cel mai bun film internațional, Another Round, este genial. La această categorie trebuie să-i ținem pumnii filmului nostru, dar la documentar cred că este favorit
Irina Margareta Nistor, critic de film

Nominalizările la cele mai importante categorii ale Premiilor Oscar

  • Cel mai bun documentar: Colectiv (Alexander Nanau), Crip Camp, The Mole Agent, My Octopus Teacher & Time;
  • Cel mai bun film internațional: Another Round, Better Days, Colectiv (Romania), The Man Who Sold His Skin & Quo Vadis, Aida?;
  • Cel mai bun film: The Father, Judas and the black Messiah, Mank, Minari, Nomadland, Promising young woman, Sound of Metal, The trial of the Chicago 7;
  • Cea mai bună actriță în rol principal: Viola Davis (Ma Rainey's black bottom), Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Pieces of a woman), Frances McDormand (Nomadland), Carey Mulligan (Promising young woman);
  • Cel mai bun actor în rol principal: Riz Ahmed (Sound of Metal), Chadwick Boseman (Ma Rainey's black bottom), Anthony Hopkins (The Father), Gary Oldman (Mank), Steven Yeun (Minari);
  • Cea mai bună actriță în rol secundar: Maria Bakalova (Borat 2), Glenn Close (Hillbilly Elegy), Olivia Colman (The Father), Amanda Seyfried (Mank), Yuh-Jung Youn (Minari);
  • Cel mai bun actor în rol secundar: Sacha Baron Cohen (The trial of the Chicago 7), Daniel Kaluuya (Judas and the black Messiah), Leslie Odom Jr. (One night in Miami...), Paul Raci (Sound of Metal), Lakeith Stanfield (Judas and the black Messiah);
  • Cel mai bun film de animație: Onward, Over the moon, A Shaun the Sheep movie: Farmageddon, Soul, Wolfwalkers.
+8 FOTO

VIDEO Trailer-ul documentarului „Colectiv”

INTRĂ AICI PENTRU investigațiile jurnalistice ale Gazetei Sporturilor

Mai multe știri despre „Colectiv”:

Jurnaliștii Gazetei Sporturilor elogiați la New York, în gala documentariștilor, de unde n-a lipsit Martin Scorsese

Documentarul Colectiv, primul film românesc nominalizat la Premiile BAFTA!

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (20)
tataika
tataika  •  16 Martie 2021, 14:58

‘Nea “jurnalistu’l, noi credeam ca filmul a fost nominalizat, ca nu se zice nimic de gsp...Cu tot respectul.

mattteo
mattteo  •  16 Martie 2021, 13:52

1. Nu are leg cu sportul. 2. Oscarurile sunt politice. 3 Hollywood-ul e penibil,n-a mai scos un film bun de peste 10 ani, totul e manipulare. Martin Scorsese: "Astea nu sunt filme"- cautati

romeverest
romeverest  •  15 Martie 2021, 18:32

Daca aia de la Oscar ar cunoaste faptul ca voi sunteti mai procupati sa ne dati stiri si fotografii, aproape zilnice, despre inutila Anamaria Reghecampf, si nu va ocupati de investigatii jurnalistice, nu v-ar acorda aceasta recunoastere !! In rest, felicitari pentru nominalizare !!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează
Close