GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

Documentarul Colectiv, primul film românesc nominalizat la Premiile BAFTA!

Articol de - Publicat marti, 09 martie 2021 16:44 / Actualizat marti, 09 martie 2021 16:57

Marți după-amiază, într-o ceremonie virtuală, prezentată de la Londra, Academia Britanică de Film (BAFTA) a făcut cunoscute nominalizările sale pentru anul 2020. Pentru prima oară în istoria de decenii a premiilor, România a reușit să aibă o peliculă nominalizată: Colectiv, documentarul lui Alexander Nanau.

”Filmele au reușit să ne conecteze chiar și aceste vremuri dure de pandemie”, a spus, în deschiderea ceremoniei de anunțare a nominalizărilor, președintele BAFTA, Krishnendu Majumdar. ”Mai bine de 7.000 de membri ai BAFTA au votat aceste nominalizări”, a anunțat el.

  • Colectiv
  • David Attenborough: A Life On Our Planet
  • The Dissident
  • My Octopus Teacher
  • The Social Dilemma

Este pentru prima oară când un film românesc intră în finala premiilor Academiei Britanice de Film.

BAFTA dă premii pentru film în altă limbă decât engleza din 1983 și premii pentru film documentar din 1948 până în 1989 și din 2012 până în prezent. În toți acești ani, România nu reușise, până azi, performanța cinematografică de a fi nominalizată.

Cele mai multe nominalizări au fost primite de:

  • 7 – Nomadland, Rocks 
  • 6 – The Father, Mank, Minari, Promising Young Woman
  • 5 – The Dig, The Mauritanian
  • 4 – Another Round, Calm With Horses, Judas and the Black Messiah, News of the World, Sound of Metal
  • 3 – The Trial of the Chicago 7, His House, Soul, Ma Rainey’s Black Bottom

Gala de anul acesta va avea loc în weekendul 10 - 11 aprilie, la Royal Albert Hall din Londra şi va fi transmisă de BBC. În total, 50 de filme au primit nominalizări, faţă de 38, anul trecut. În total, BAFTA acordă trofee la 24 de categorii, cărora li se adaugă BAFTA Rising Star (câştigător votat de public). 

Anul trecut, lungmetrajul „1917” al lui Sam Mendes a fost marele câştigător al galei premiilor Academiei Britanice de Film, cu şapte trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun film britanic, regie, imagine şi scenografie.

Luni, 15 martie, vor fi anunțate și nominalizările la premiile Oscar, al căror vot se încheie pe 10 martie. Dintre filmele documentare nominalizate la BAFTA, doar Colectiv și producția Netflix My Octopus Teacher sunt pe lista scurtă și la Oscar.

CITEȘTE ȘI

ProPublica, platforma de investigații cea mai importantă din SUA, elogiază „munca absolut extraordinară a ziariștilor de la Gazeta Sporturilor”

Una dintre cele mai mari investiții de media din lume explică ascensiunea jurnalismului românesc de investigație

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
valentindragobete
valentindragobete  •  09 Martie 2021, 17:17

Ne mai plictisiți mult cu filmul vostru ?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close