GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  

Curtea de Conturi: deconturi ilegale din bani publici la clubul lui Marica. Detaliile finanțării: jucători fantomă în cantonament + plăți de la Farul către mama lui Marica

Articol de - Publicat joi, 26 septembrie 2019 14:59

Curtea de Conturi a descoperit nereguli în gestiunea clubului Farul, unde Ciprian Marica este finanțator. Potrivit raportului, clubul a decontat ilegal 247.985 de lei (aproximativ 52.000 de euro) din sumele primite de la bugetul Consiliului Județean Constanța. Gazeta publică azi date noi din gestiunea clubului.

  • În vara lui 2018, fostul internațional Ciprian Marica a devenit finanțatorul clubului Farul. El a anunțat că va susține echipa, dar că nu este dispus să-și riște averea și că așteaptă sprijinul autorităților locale.
  • În ianuarie 2019, Marica anunța că a injectat 400.000 de euro în club, din banii săi.
  • În mai 2019, Marica scria pe Facebook că autoritățile locale nu l-au ajutat “cu nimic din ce mi s-a promis”, acuzând Primăria și Consiliul Local
  • Acum, un raport al Curții de Conturi informează că Asociația Sportivă Club Sportiv Farul a decontat ilegal 52.000 de euro din banii primiți de la Consiliul Județean

"Am fost nevoit să duc de unul singur un proiect atât de important pentru comunitate și pentru orașul Constanța. Am încredere în oameni, poate că acesta este unul dintre defectele mele, poate unii cred ca am fost naiv”, scria Marica pe 30 mai, într-o postare pe o rețea de socializare.

La nici patru luni distanță, Curtea de Conturi a anunțat că una dintre societățile folosite de Marica pentru administrarea clubului Farul a comis nereguli în privința banilor publici pe care i-a primit de la Consiliul Județean:

“Din suma totală de 835.757,26 de lei (aproximativ 176.000 de euro), acordată de la bugetul județului pentru ACSC Farul Constanța, suma de 247.985 de lei a fost decontată nelegal, pentru achitarea cheltuielilor aferente unor activități pentru care nu au fost prezentate documente justificative care să certifice realitatea desfășurării acestora în cadrul proiectului pentru care s-a obținut finanțarea nerambursabilă”.

Curtea de Conturi: deconturi ilegale din bani publici la clubul lui Marica. Detaliile finanțării: jucători fantomă în cantonament + plăți de la Farul către mama lui Marica

În raport (extras în foto), inspectorii constată că neregulile s-au produs din cauza “controlului intern managerial defectuos”, iar rezultatul a fost “prejudicierea bugetului Consiliului Județean prin finanțări nerambursabile prin care au fost acoperite cheltuieli ilegale”.

Contactat de Gazetă pentru a comenta informația, Marica a declarat că “nu s-a întâmplat nimic. Doamnele de la Curtea de Conturi au zis că nu recunosc niște plăți. Adică transportul echipei. Ele spun că facturile sunt în serie. Mă rog, nu au ce să-mi facă. Trebuie să le demonstrăm că nu au dreptate. Au făcut un raport, l-am contestat”.

Cantonament în Turcia. Jucători: "Nu am fost în Turcia"

Surse din club susțin, însă, că plățile pentru transportul echipei, menționate de Marica, nu sunt singurele operațiuni controversate efectuate în club de la venirea fostului internațional:

“Există un cantonament în Turcia, la Lara, pentru care s-a decontat în decembrie 2018 suma de 18.000 de euro pe aceeași societate menționată în raportul Curții de Conturi. Ei au decontat un cantonament făcut de echipa de la Liga 4, dar nimeni de la acea echipă nu a mers de fapt în cantonament”. 

Gazeta a intrat în posesia unei liste interne cu 37 de persoane pentru “cantonament Turcia decembrie 2018”, așa cum sună titlul documentului. Pe listă sunt 33 de jucători, doi antrenori, un medic și un magaziner, toți de la echipa a doua, aflată în liga a patra.

Curtea de Conturi: deconturi ilegale din bani publici la clubul lui Marica. Detaliile finanțării: jucători fantomă în cantonament + plăți de la Farul către mama lui Marica
Document intern de la ACSC Farul. Prima parte a listei pentru cantonamentul din Turcia. Jucătorii nu au fost acolo

Mai mulți fotbaliști aflați pe listă au fost contactați de Gazetă, într-o ordine întâmplătoare.

Toți au spus că nu au fost în Turcia nici cu echipa a doua, nici cu prima, nu erau accidentați și că nu știu de vreun coleg care să fi mers în cantonament cu prima echipă. 

În februarie 2019, prima echipă a clubului - participantă în Liga 2 - a făcut un cantonament la Lara, în Turcia, cazându-se la hotelul Kervansaray. Gazeta l-a contactat pe antrenorul de atunci al echipei, Petre Grigoraș.

Reporter: Ați avut în cantonament fotbaliști de la echipa a doua?
Grigoraș: Nu-mi aduc aminte. Pe cine?

În momentul în care i s-au citit numele de pe listă, Grigoraș a negat că fotbaliștii respectivi au fost în Turcia. Antrenorul a refuzat să comenteze prezența acestor nume pe lista de cantonament.

Însă un alt membru al staffului contactat de Gazetă a declarat sub protecția anonimatului: “Probabil că acel cantonament pentru echipa a doua a fost făcut pentru a deconta anumite lucruri”.

Curtea de Conturi: deconturi ilegale din bani publici la clubul lui Marica. Detaliile finanțării: jucători fantomă în cantonament + plăți de la Farul către mama lui Marica
Poză de pe contul de Facebook al lui Marica, cu noua generație de fotbaliști de la Farul

Marica a fost, la rândul său, întrebat despre această listă fictivă.

Reporter: E o informație despre un cantonament facturat pe ACSC Farul în Turcia, la Lara, dar în Turcia nu a fost nimeni de pe lista atașată decontului. 
Marica: În Constanța toată lumea vorbește, toată lumea are informații. Nu am cum să stau să le explic tuturor. S-au luat și că am făcut împrumut către maică-mea. Eu ce pot să fac acum? Dacă eu împrumut echipa, pot să-mi iau bani înapoi când vreau”.

20.000 de euro pentru mama lui Marica

Finanțatorul Farului se referă la un ordin de plată emis de aceeași sociatate menționată în raportul Curții de Conturi. În decembrie 2018 - luna în care apare și cantonamentul fictiv pentru echipa din Liga 4 - , ASCS Farul a plătit suma de 100.000 de lei (aproximativ 21.000 de euro) către Sorina Marica, mama lui Ciprian Marica.

Curtea de Conturi: deconturi ilegale din bani publici la clubul lui Marica. Detaliile finanțării: jucători fantomă în cantonament + plăți de la Farul către mama lui Marica

La descrierea plății, se scrie “restituire parțială împrumut conform contractului”.

Iritat, Marica neagă, însă, că banii plătiți către mama sa de entitatea finanțată de Consiliul Județean Constanța ar fi sume de la bugetul public:

“Sunt bani privați. Am documente. Ei încearcă să speculeze că am luat banii de la consiliu. Eu dau bani să fac o treabă și îmi iau 100.000 de lei? Eu bag sute de mii de euro ca să-mi întorc o sută de mii de lei înapoi!?”
- Ciprian Marica, finanțator Farul

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
954576497921243
Eden Memet  •  29 Septembrie 2019, 09:53

Cam asa miroase și la H. C. D numai ca au un buget de 4 ori mai mare alocat, Investigați acolo și o sa va speriati

laurkro
laurkro  •  27 Septembrie 2019, 17:24

Zero ca fotbalist, zero ca finanțator și om.

bbb7419
bbb7419  •  27 Septembrie 2019, 08:57

n am sa inteleg niciodata cum unii care au castigat atata amar de bani,in cazul astuia total nemeritat dpdv fotbalistic ,se preteaza la magarii din astea ;cred ca e o chestiune de educatie si anturaj

Vezi toate comentariile (17)
Comentează