GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  FLORIN RĂDUCIOIU LA 50 DE ANI

Florin Răducioiu la 50 de ani: un singur jucător a mai reușit performanța lui într-un Dinamo - Steaua

Articol de , , - Publicat marti, 17 martie 2020 13:05

Florin Răducioiu împlinește azi, 17 martie, 50 de ani. 

Gazeta Sporturilor a publicat un supliment special dedicat „Marelui Blond”, în care puteți citi declarațiile unor persoane importante din cariera sa, puteți vedea imagini de colecție, parcurge cifre extrem de interesante și afla ce spun foștii săi colegi și adversari, precum Gică Hagi și Ștefan Iovan. 

4 repere despre Florin Răducioiu:

  • e al treilea cel mai tânăr debutant din istoria lui Dinamo în campionat, după Marius Niculae și Paul Codrea: a început la 16 ani, 1 lună și 23 zile, pe 10 mai 1986
  • a marcat trei goluri în finala Cupei României din 1990, Dinamo - Steaua 6-4, o performanță pe care, în 176 de episoade din Derby, a mai izbutit-o doar Alexandru Ene I (Dinamo - Steaua 6-2 în campionat, 1 octombrie 1951)
  • toate cele 21 de goluri marcate pentru România au fost înscrise în meciurile oficiale. Într-un clasament privind reuşitele în partidele pe puncte, Răducioiu ocupă locul 3, după Hagi (26) şi Mutu (24) 
  • a marcat un gol pentru Milan în grupele UCL în sezonul în care italienii aveau să cucerească trofeul: 1 decembrie 1993, Milan - Porto 3-0, a deschis scorul

2,75 milioane de dolarioferise Bologna în 1990 pentru a-l cumpăra pe Răducioiu de la Dinamo, care a preferat însă să-l vândă lui Bari

„Mă dribla și pe mine Răducioiu, la greu. Mă uitam la el și nu înțelegeam cum de aleargă așa. Îmi venea să-l pun la pământ, dar nu-l prea prindeai. A fost talentul lui. Îmi mai luam distanță, să am timp, să mă duc după el, însă era infernal" - Miodrag Belodedici

Florin Răducioiu: „Eram decis să fac scandal dacă nu jucam cu Suedia"

Răducioiu a fost unul dintre oamenii providențiali ai „tricolorilor" la CM 1994, unde a fost golgeterul echipei, cu 4 reușite. În vara trecută, la 25 de ani de la Mondial, fostul atacant dezvăluia pentru GSP că a fost la un pas să nu fie pe teren la partida din sferturile de finală cu Suedia în care a marcat de două ori, plus un penalty transformat la departajare:

„În absența mea, fiindcă am luat stupid al doilea galben cu SUA și am fost suspendat, Ilie Dumitrescu a făcut meciul vieții cu Argentina. Am trăit cu teamă până în ultima clipă că nu voi fi pe teren, gândindu-mă că nea Puiu nu va dori să schimbe echipa care a arătat formidabil cu sud-americanii. 

Și la antrenamente mi s-a părut că se prepara ținerea mea în continuare pe margine. Mă simțeam istovit mental. Eram pus pe ceartă. Decisesem să fac un scandal enorm dacă Iordănescu nu mă băga! Sunt convins că și el a avut această dilemă legată de folosirea mea. Îi mulțumesc însă lui nea Puiu că a decis să meargă pe mâna mea finalmente. Ar fi fost o mare lovitură pentru mine să lipsesc cu Suedia, după ce pierdusem și întâlnirea cu Argentina".

VIDEO / Florin Răducioiu, mesaj pentru campania GSP „coronavirus în ofsaid”

Citește și alte știri despre Florin Răducioiu:

Amintiri fabuloase cu Florin Răducioiu » Ștefan Iovan: „M-a alergat de m-a rupt”

Mircea Lucescu: „Cariera sa la Milan s-a încheiat când i s-a plâns lui Capello că-l doare glezna”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
394966434424757
Mihai Dinu  •  17 Martie 2020, 18:24

Florin Radu Raducioiu, un fotbalist urias, un mare talent, singurul fotbalist roman ce a jucat si a marcat in toate cele 5 mari campionate ale Europei (Anglia, Franta, Germania, Italia, Spania) castigator de Cupa Campionilor cu Milan, pentru Romania fotbalului postbelic, are cel mai bun raport meciuri/goluri 40/21, la C. M. din 1994 ( cele mai multe goluri 4 din istoria fotbalului romanesc la un C.M.) era sa ne califice in semifinala aproape de unul singur prin golurile sale - o recuperare si o deviere din zid - calificare pierduta de coechipieri la 11 m. medaliat cu Ordinul "Meritul Sportiv "cl. III. La multi ani!

gica.paunescu
gica.paunescu  •  17 Martie 2020, 16:02

Un fotbalist foarte talentat. Pacat de lipsa perseverentei, care l-ar fi putut face un adevarat profesionist. Alaturi de el Ilie Dumitrescu, un alt mare talent, avand insa fiecare dintre ei scurte cariere la varf (la echipe de top, perioade relativ scurte). La polul opus, jucatori cu ambitie si cariere sportive indelungate; Doriel Munteanu, Miodrag Belodedici, Bogdan Stelea, Dan Petrescu ( alaturi de cei doi Gica, Hagi si Popescu, prezenti atat la Barca cat si la Real). Adaugati voi si pe altii, uitati de catre mine ( si sunt , cu siguranta). La multi ani, domnule ! ( nu stiu sa zic in italiana; sunt un pic magar, stiu asta ).

Vezi toate comentariile (2)
Comentează