SPORTS  »  ALTELE  »  OINĂ

Cupa Regelui merge la Constanţa! Finală spectaculoasă pentru sportul naţional al României

Foto: Gabriel Darmon +6   FOTO
Foto: Gabriel Darmon

Articol de - Publicat marti, 16 mai 2017 14:12

ACS Frontiera Tomis a câştigat pentru a treia oară trofeul, trecând în finală de marea rivală Straja Bucureşti.

Sportul naţional al României, oina, a oferit la sfârşitul săptămânii trecute un adevărat spectacol, care a atras sute de spectatori în tribunele Stadionului Naţional de Rugby “Arcul de Trimf” din Bucureşti.

Cele mai bune patru echipe din ţară, ACS Frontiera Tomis Constanţa, ACS Straja Bucureşti, CS Brigada Gherăeşti şi CS Politehnica Cluj, şi-a disputat prestigiosul trofeu “ Cupa Regelui”, în cadrul competiţiei organizate de Federaţia Română de Oină, care îşi desfăşoară activitatea sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I, în colaborare cu MTS, Casa Regală a României şi COSR.

Ziua de sâmbătă a fost dedicată semifinalelor, fază în care favoritele s-au impus fără emoţii. Constănţenii au trecut clar de Politehnica Cluj, cu 18-11 (12-4), în timp ce “străjerii” i-au depăşit pe cei din Gherăeşti, cu 24-13 (12-4).

Duminica a început cu finala mică, una extrem de echilibrată, în urma căreia Brigada şi-a adjudecat medaliile de bronz, impunându-se în faţa clujenilor, cu 15-10 (6-6).

Demonstraţii cu ţurca şi popicul

Din dorinţa de a promova sportul naţional, organizatorii au pus în scenă o partidă demonstrativă, inclusă în cadrul campaniei “Iubesc oina”, la care au participat vedete din viaţa mondenă, printre protegonişti numărându-se actorul Alexandru Conovaru, avocatul Cristian Ene şi stilistul Adina Buzatu.

În plus, spectatorii au avut ocazii de a testa alte sporturi tradiţionale, cum ar fi ţurca şi popicul, şi au fost răsplătiţi cu premii.

În joc au intrat şi invitaţii speciali ai evenimentului, Andrei Grinkevich (ambasadorul Belarusului), Paul Brummell (ambasadorul Marii Britanii), Saker Malkawi (ambasadorul Iordaniei), Yevhen Levtskyi (ambasadorul Ucrainei), Kisaburo Ishii (ambasadorul Japoniei) şi Guy Jaouen (preşedintele Asociaţiei Europene a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale), care şi-au demonstrat măiestria, reuşind să puncteze, după ce au lovit mingea cu bastonul.

Al treilea trofeu pentru Frontiera

Marea finală le-a adus în faţă pe marile rivale, Frontiera şi Straja, care-şi împărţiseră trofeele la precedentele patru ediţii, iar lovitura de începere a fost dată de chiar de preşedintele COSR, Mihai Covaliu.

Conform tradiţiei, cele două echipe au primit felicitări şi încurajări din partea preşedintelui Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre, şi reprezentantului Casei Regale, Ion Tucă.

Dornici să-şi demonstreze superioritatea, constănţenii au luat o opţiune importantă de a câştiga competiţia încă de la pauză, când conduceau cu 15-6.

Formaţia de la malul mării a dominat şi partea secundă a întâlnirii şi a câştigat clar, 23-10, obţinând al treilea trofeu din istoria clubului, după cele adjudecate în 2013 şi 2016.

“Cele 4 echipe au oferit pe parcursul competiţiei un spectacol deosebit, reuşind să facă o foarte bună promovare sportului nostru naţional, oina” a declarat Nicolae Dobre.

La festivitatea de premiere, oficiată de către secretarul de stat din cadrul MTS , Cosmin Butuza, dar şi la meciurile din cadrul competiţiei, au asistat şi alte personalităţi din viaţa sportivă, printre care George Boroi, secretar general al COSR, şi Zsolt Gyongyossy, subsecretar de stat la MTS.

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează