FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  INTERVIU

EXCLUSIV VIDEO Povești de pe Stadionul Dragostei » Interviu cu Dan Roman, fost atacant la Gaz Metan, CFR Cluj și Botoșani, care acum antrenează revelația Cupei României

Dan Roman, optimist, lângă motto-ul clubului și al orașului. Foto: Eduard Apostol (GSP)
Dan Roman, optimist, lângă motto-ul clubului și al orașului. Foto: Eduard Apostol (GSP)

Articol de - Publicat marti, 08 noiembrie 2022 12:17 / Actualizat marti, 08 noiembrie 2022 15:12

CS Ocna Mureș a făcut istorie în acest sezon de Cupa României, chiar dacă are jucători semiprofesioniști, iar cel mai mare salariu la echipă e de 2.400 de lei. Antrenorul Dan Roman (36 de ani) a explicat cheia succesului chiar pe stadionul cu cea mai veche instalație din România încă funcțională.

Ocna Mureș este o localitate patriarhală, parcă ruptă de tumultul vieții contemporane, așezată la o oră de Cluj Napoca, urbea din Alba fiind undeva paralel cu autostrada principală a Ardealului. 

Cum intri în orășel, undeva în stânga, se lucrează de zor pentru a pune ciment pe drumul care duce la Stadionul Dragostei. Îți scapă un zâmbet când citești pe Waze numele destinației marii surprize a acestui sezon de Cupa României.

Dezvăluiri senzaționale despre obiceiurile lui Gigi Becali din cazinouri: de ce a aruncat cu un scaun în geam + „Mi-a cerut să trec anumiți fotbaliști pe lista neagră”
GSP LIVE
Dezvăluiri senzaționale despre obiceiurile lui Gigi Becali din cazinouri: de ce a aruncat cu un scaun în geam + „Mi-a cerut să trec anumiți fotbaliști pe lista neagră”

CS Ocna Mureș se laudă cu cea mai veche nocturnă din România, încă funcțională

Acest oraș care pare pierdut în inima Transilvaniei, unde fotbalul a fost mai degrabă pentru amorul artei, se laudă nu doar cu o denumire romantică a arenei cu tribune și bârne de lemn, dar și cu cea mai veche instalație de nocturnă din România încă funcțională! Care încă încadrează terenul de iarbă cu multe denivelări, ca de Liga a treia, iar seara băieții care vin de pe la diverse servicii se antrenează sub comanda lui Dan Roman, 36 de ani, fost atacant la Gaz Metan, CFR Cluj sau Botoșani.

Stadionul Dragostei - al cărui motto, înscris pe zidul alb de lângă tribunele albastre de lemn, este "Hai, Soda dragă!" - a fost inaugurat pe 30 august 1936. Cu trei ani înainte, baronul belgian Solvay a investit la Uioara, vechea denumire a urbei, și a devenit proprietarul fabricii de sodă. Tot el a fondat clubul ce-i purta numele, Solvay Uioara. La finalul verii 1936, a fost inaugurat stadionul cu prima instalație de nocturnă din fotbalul românesc.

Povești de pe Stadionul Dragostei » Interviu cu Dan Roman, fost atacant la Gaz Metan, CFR Cluj și Botoșani, care acum antrenează revelația Cupei României
Pe tunelul de la vestiare, fotografii multe, inclusiv cele de la meciul aniversar din 2016. Foto: Eduard Apostol

Vibrează bârnele de lemn albastru pe arena din Ocna Mureș

Ocna Mureș vrea să se mai laude cu o premieră în țară. „Probabil, va fi primul oraș din România alimentat cu energie electrică de la panourile fotovoltaice, se lucrează de zor aici, în zona stadionului”, a indicat cu mâna Dan Roman. Face zilnic naveta de la Cluj până la Ocna Mureș, la fel ca majoritatea elevilor săi, care vin din diverse localități din Cluj și Alba.

12 mii de sufletetrăiesc în Ocna Mureș, dintre care la stadion au ajuns să vină în jur de 1.300 de spectatori, conform estimărilor antrenorului

„Soda dragă” este destul de jos în al treilea eșalon, nu a mai reușit să țină pasul după performanțele extraordinare din Cupă. Formația cu jucători semiprofesioniști nu doar că a ajuns până în faza grupelor, dar a răpus Chindia Târgoviște (1-0), formația revitalizată de Toni Petrea, chiar pe propria arenă

Acum, urmează la Zlatna, singurul stadion cu nocturnă din Alba, confruntarea cu Craiova lui Mirel Rădoi, meciul vieții pentru elevii lui Dan Roman!

Povești de pe Stadionul Dragostei » Interviu cu Dan Roman, fost atacant la Gaz Metan, CFR Cluj și Botoșani, care acum antrenează revelația Cupei României
Nocturna arhaică încă stă în picioare. Foto: Eduard Apostol

La Zlatna, pe singurul stadion cu nocturnă din Alba, mizăm pe 2.000-3.000 de suporteri. Și oamenii de acolo sunt dornici de fotbal, mai ales că vor veni din Alba, din Aiud, din Teiuș. Vin să-l vadă pe Mirel Rădoi, pe cei de la Craiova, sperăm să vadă ceva bun și de la noi. 

- Dan Roman, antrenor Ocna Mureș

- Dan, cum ai ajuns la Ocna Mureș?
- Mă bucur că aici mi s-a dat o șansă să antrenez, de-abia venind din iarbă și după o scurtă experiență la copii, la Viitorul Cluj.

Avem probleme mari cu arbitrajele. Ori sunt slab pregătiți, ori nu sunt bine poziționați. La Liga 3 o iei razna! Noi muncim, apoi vine un arbitru și-ți ia din merite, apoi mai și vorbește «lasă că voi ați făcut treabă în Cupa României!». Dă-mi ce am, atât! 

- Dan Roman, antrenor Ocna Mureș

- Mai poate Soda Ocna Mureș să facă o minune și cu Craiova?
- Noi dăm totul. Tot orașul vuiește referitor la acest meci contra fostului selecționer, cu jucători mari, unii de națională. Ar fi o minune mare să scoatem și un punct! Practic, am deveni favoriți să trecem de grupe. Dar să nu ne avântăm, dacă am bătut Chindia la Ocna Mureș, să credem că răpunem și Craiova la Zlatna. Universitatea e net superioară, are două echipe foarte bune.

Jucătorii de la Ocna Mureș lucrează în depozite sau fac taximetrie

- Ai tăi la ce nivel sunt? Mai ales că au și al doilea serviciu.
- Mai mult de jumătate lucrează în prima parte a zilei, apoi fac naveta și vin la Ocna Mureș la antrenament. Lucru, navetă, antrenament, navetă, așa e programul zilnic. Eu îi apreciez fiindcă se implică atât cât pot, muncesc și-și văd de treabă.

- Ce meserii au?
- Nu m-am băgat în viața fiecăruia să văd ce lucrează, mai sunt unii care lucrează la depozite, altul la taxi, nu prea m-am interesat fiindcă fiecare e cu ale lui. Așa e OK.

- La acest nivel există motivație?
- Pentru ei motivația supremă e Cupa României, din păcate, în campionat nu ne mai capacităm la nivelul maximum. Deși am început foarte bine, 7 victorii, un egal și o înfrângere, volumul de meciuri și lotul restrâns ne împiedică să facem față pe ambele fronturi. Eu încerc să-i capacitez, le-am zis că miza e campionatul, Cupa e doar bonusul. Mulți nu știu să gestioneze situația, oarecum i-a dat peste cap.

Am 3-4 jucători care ar putea liniștiți să facă pasul la mai bine, la mai sus. Unul a fost monitorizat de Oțelul Galați, junior la noi, fundaș dreapta, Gorba. Sunt și alții, fundași centrali, mijlocași, băieți valoroși, care s-au descurcat excelent cu Chindia, ar putea juca la nivel bun. 

- Dan Roman, antrenor Ocna Mureș

- La echipă ce salarii se câștigă?
- Undeva la 2.400 de lei e cel mai mare salariu la noi. În rest, 1.200, 1.800, 2.000 de lei pe lună.

- Primăria nu ajută?
- E o primărie care nu are așa multe fonduri, mai ales anul acesta, că s-au făcut și băile de la Ocne, care au atras o grămadă de bani. Ni s-a spus că e un an mai greu financiar, iar băieții au acceptat situația. Până la urmă, știi unde vii, dacă nu-ți convine, nu vii! Eu am căutat să fac o selecție, caractere puternice, care să fie lângă mine, cred că am ales bine.

Dan Roman: „Sunt serios și nu-mi bat joc”

- Când dai să afli direcția către arenă pe hartă apare „Stadionul Dragostei”, iar motto-ul clubului este „Hai, Soda dragă!”.
- Știu că este și la imn, iar oamenii îți spun „baftă” și apoi „Hai, Soda dragă!”. E ceva fain. O stare de spirit.

- Cum e să fii antrenor la 36 de ani, pe un stadion arhaic, cu tribune și bârne de lemn, la Liga a treia?
- Eu îmi doresc să încep de jos, să nu ard pașii, să o iau treptat. Chiar dacă în cariera de fotbalist am fost la un alt nivel. Vreau să ajung ca antrenor măcar unde am fost ca jucător. Mă implic total aici, să fac cunoscut orașul Ocna Mureș și prin prisma notorietății mele, să încerc să fac lucruri bune. Să fiu serios și să nu-mi bat joc.

Povești de pe Stadionul Dragostei » Interviu cu Dan Roman, fost atacant la Gaz Metan, CFR Cluj și Botoșani, care acum antrenează revelația Cupei României
Imagine de la intrarea pe micuțul stadion din Ocna Mureș. Foto: Eduard Apostol (GSP)

Dan Roman și-a păstrat filosofia ofensivă

- Ca stil de antrenor, ca fost atacant, ți-ai păstrat filosofia ofensivă?
- Da, da. Am rămas pe filosofia mea. Îmi place 4-3-3, să avem ocazii, să jucăm frumos, să avem posesie. Îmi place construcția de jos, nu să o dăm în față, la bătaie.

148 de meciuria adunat Roman în Liga 1, marcând de 21 de ori, adunând și 9 assist-uri

- Cât de stresantă e noua meserie?
- Am ajuns deja la vorbele foștilor antrenori, "o să vezi tu ce vei păți când vei fi tehnician!". Ca jucător, răspundeam doar de mine, nu mai conta altul. Acum, răspund de 20 de caractere diferite, fiecare cu ifosele lui, iar eu trebuie să gestionez situațiile. Stres mult mai mare. Așa că cei care încă mai sunt fotbaliști, să se bucure cât mai mult de această oportunitate.

- Ai vreun model ca antrenor?
- Îmi place stilul de la Liverpool, îmi plac stilul și carisma lui Klopp. Dar încerc să învăț mai multe stiluri de joc.

Dan Roman mizează pe CFR Cluj și Rapid în lupta la titlu

- Pe cine vezi favorită la titlul de campioană din Liga 1?
- Ca fost junior și jucător la CFR Cluj, e normal să-mi doresc un nou titlu în Gruia. Dar, momentan, cred că va fi bătaie mare între Rapid și CFR Cluj. Farul nu știu dacă va duce lupta până la final, deși joacă un fotbal frumos ochiului. Filosofia lui Hagi, fotbal total, e frumoasă.

Drumul către grupele Cupei României pentru CS Ocna Mureș

  • Unirea Alba Iulia (L3) - Ocna Mureș 1-3 
  • Ocna Mureș - Metalurgistul Cugir (L3) 4-3 
  • Ocna Mureș - Unirea Ungheni (L3) 1-1 (4-1 după penalty-uri) 
  • Ocna Mureș - Slatina (L2) 3-0 
  • Ocna Mureș - Chindia (L1) 1-0
  • Notă: Toate echipele din Liga 3 învinse sunt din aceeași serie cu Ocna Mureș în eșalonul al treilea, toate mult mai bine plasate în clasament.

Cine e Dan Roman

Dan Mihai Roman a fost atacantul unor formații de tradiție din România. A făcut junioratul la CFR Cluj, a evoluat pentru „feroviari”, UTA, Gloria Bistrița, Gaz Metan Mediaș, Poli Iași, FC Botoșani și Hermannstadt, încheindu-și cariera la Sănătatea Cluj, la 34 de ani. 

Ulterior, ca antrenor, a ajuns la Viitorul Cluj, la juniorii grupării fondate de Răzvan Zăvăleanu, actualul administrator judiciar de la Dinamo. Din vară, a fost angajat la prima formație de seniori, CS Ocna Mureș, din Liga a treia, în acest moment pe locul 9 din 10 în Seria C9.

Povești de pe Stadionul Dragostei » Interviu cu Dan Roman, fost atacant la Gaz Metan, CFR Cluj și Botoșani, care acum antrenează revelația Cupei României
Dan Roman a fost titular în meciul Legia Varșovia - FC Botoșani, scor 1-0, din turul doi preliminar al Europa League. Foto: Imago Images

Citește și:

A doua etapă din faza grupelor în Cupa României Betano » Azi e Dinamo - Sepsi, pe „Arcul de Triumf”

Dinamo riscă să iasă pe minus după primul meci pe „Arcul de Triumf” » Câte bilete s-au dat la Dinamo - Sepsi

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
AAAPopescu
AAAPopescu  •  08 Noiembrie 2022, 14:28

Brasov, 1935. https://lastegaru.net/2020/07/24/luminile-orasului-85-de-ani-de-la-primul-meci-in-nocturna-la-brasov/

AAAPopescu
AAAPopescu  •  08 Noiembrie 2022, 14:26

Chiar si Deva in 1935. https://arhiva.replicahd.ro/?p=24717

AAAPopescu
AAAPopescu  •  08 Noiembrie 2022, 14:23

Exact, alenb. Nu se mai citeste istoria fotbalului, nu exista informare, desi ziarele vremii inca se gasesc la Biblioteca Academiei. In Romania first ever game played on floodlight had been Cercul Atletic Bucuresti (CAB)- Unirea Tricolor 2-1, in CAB stadium, Bucharest. Game took place in June 1928. However this event was not very successful the light being poor. Almost nobody remember this match. Basically the very first floodlit matches played in Romania are considered those that took place on 13-14 September 1933, in Romcomit stadium (Bucharest) where Ujpesti Budapest had played friendly matches against CFR Bucureşti (Rapid) and Venus Bucureşti. The floodlit installation was rudimentary and was formed by bulbs pinned by several rows of ropes hanged over the pitch. So at high throws, the ball "got caught" into the dark or it damaged some of the bulbs and the game had to be stopped so that a worker could replace the damaged bulbs. Football games on floodlights were played also in the province e.g. Arad 1933; Botosani 1934 First modern floodlight was installed at Venus Arena (Bucharest) in 1934. The installation was pretty close to those from the 70's or 80's consisting by 4 tall pillars of metallic structure in each corners. The foundation was concrate and the pillars were supporting totally 48 spotlights (12 each). A rare video with Venus stadium taken in late '30s or early '40s. At 0.19 sec you can see one of the pillars in the corner. http://www.youtube

Vezi toate comentariile (4)
Comentează