FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP 44 de ani de la titlul cu numărul 9 cucerit de Steaua, la capătul unui sezon în care „blaturile au fost aproape la fel de multe ca meciurile pe bune"

Marcel Răducanu, eroul Stelei în '78
Marcel Răducanu, eroul Stelei în '78

Articol de , - Publicat miercuri, 15 iunie 2022 10:26 / Actualizat miercuri, 15 iunie 2022 13:39

Pe 15 iunie 1978, în ultima etapă de campionat, Steaua învingea cu 4-0 pe FCM Reșița și-și trecea în palmares al nouălea titlu din istorie. Bucureștenii au terminat sezonul la egalitate de puncte cu FC Argeș, dar cu un golaveraj mult mai bun (+26 față de +11).

Cu un hattrick și o pasă decisivă la reușita lui Iordănescu, Marcel Răducanu a fost eroul acelei zile. Imediat după fluierul final, spectatorii au invadat terenul și l-au purtat pe brațe pe Marcelinho, într-o manifestare de simpatie care a rămas în memoria afectivă a arenei din Ghencea.

Bucuria suporterilor "militarilor" a fost cu atât mai mare cu cât, de-a lungul respectivei stagiuni, puține indicii ar fi dus la concluzia că Steaua va lua titlul. În afara unui echilibru valoric extraordinar - dovadă clasamentul final, unde ocupanta locului 6, U Craiova, a avut cu numai 3 puncte mai mult decât retrogradata FC Constanța! -, rezultatele Stelei au fost alterate și de celebrele vânzări de meciuri la care vedetele vestiarului apelau din când în când.

+14 FOTO

Unul dintre componenții lotului din acel an a explicat, sub protecția anonimatului, cum stăteau lucrurile în acele vremuri la gruparea roș-albastră:

- "Tartorii erau Liță Dumitru și Puiu Iordănescu, fără ei nu se prea putea face nimic. La început lucrau în echipă, însă la un moment dat s-au certat și fiecare acționa pe cont propriu. Sigur, mai aveau și acoliți, Iordache, Sameș..."

- "În sezonul ăla, '77-'78, probabil că blaturile au fost la fel de multe ca partidele jucate pe bune. Poate exagerez un pic, dar s-au pierdut atunci meciuri de o manieră absolut șocantă. Bihorul, care era vai de mama lui, ne-a bătut de două ori! Jiul ne-a dat vreo 4 pe la Petroșani, la Satu Mare și la Iași, alte două amărâte, de la retrogradare, ne-au dat câte 3"

- "Uluitor e că inclusiv jocul de la Constanța, din penultima etapă, a fost trântit, deși asta ne putea costa titlul! Am pierdut cu 3-1 pe malul mării, șansa noastră a fost că Argeșul a cedat în aceeași rundă la Oradea. Culmea e că ne-am făcut de râs degeaba, Constanța tot a picat. În ultima etapă a fost spulberată de Craiova și s-a salvat Iașiul, la golaveraj"

- "Titlul ăla, din '78, a fost ca o pomană din Cer, la câte prostii s-au făcut de-a lungul campionatului! Nici noi nu prea mai credeam că-l puteam lua. Gândiți-vă că prin aprilie, după ce luasem bătaie la Pitești, eram abia pe locul 7!"

- "Pe valoare, la ce lot aveam, în anii '70 Steaua putea lua 5-6 titluri lejer. N-a luat decât două, cât Argeșul, care-l avea doar pe Dobrin... Prietenii știu de ce!"

Marcel a fost filmat

De-a lungul timpului, suspiciunile au planat asupra tuturor jucătorilor importanți ai Stelei din urmă cu 40-50 de ani. Inclusiv Marcel Răducanu a căzut în păcat. În martie 2018, la emisiunea Replay, "Samantha" a dezvăluit cum, pe finalul sezonului '80-'81, a luat 20.000 de lei ca să piardă la Cluj, cu Universitatea. Lucru care s-a și întâmplat, ardelenii impunându-se cu 3-0. "Am făcut asta numai o dată, atunci, la Cluj. Dar nu am fost singurul din echipă, eram mai mulți. M-a chemat generalul Olteanu și mi-a arătat înregistrarea cu mine luând banii, în fața Operei. Probabil că cei de la Securitate au stat prin boscheți și m-au filmat. N-am mai putut nega", a povestit Răducanu.

"Eu, la viața mea, am luat o singură dată bani pentru un joc. Celelalte, încă vreo patru, le-am făcut mai mult pe prietenie. Pe bani a fost o dată, cu Farul. Atât! La ei acasă... Am mâncat bătaie. Dar eu cu Iordănescu n-am fost cei mai proști de pe teren! Farul, dacă bătea, se salva de la retrogradare"
Liță Dumitru, în 2011, pentru ProSport

"Puiu și Liță m-au întrebat la un moment dat de ce nu i-am sprijinit și pe ei. Le-am răspuns că nu eram de acord cu felul în care procedau. Le-am dat exemplu un meci de la Târgoviște, de prin '80 sau '81. Când am ajuns la stadion, prim-secretarul de acolo m-a întrebat: «De ce ați mai venit?! Nu știți că...?». Steaua a pierdut atunci cu 4-0! Generația anilor '70, deși a avut în componență mari jucători, a preferat să nu câștige nimic!"
Valentin Ceaușescu, pentru realitatea.net

"Liță a trântit finala Cupei cu Poli, din '80, apoi s-a transferat chiar la Timișoara! Din nefericire, n-a fost singurul stelist care a făcut așa ceva. Eu aflam tot ce se întâmplă de la serviciul de contrainformații. De exemplu, Sameș a vândut un meci pe 25.000 de lei. Vasile Iordache mi-a zis și el că a trebuit să lase un gol fiindcă avea nu știu ce obligații față de echipa adversă..."
Constantin Olteanu, ex-ministrul Apărării, în 2010, pentru GSP

"După 1981, n-am mai avut probleme cu blaturile pentru că le spuneam de la început: «Dacă vreți bani, veniți la mine și discutăm. Vedem cum facem și rezolvăm». În plus, îi verificam mult mai bine, nu-i mai lăsam să-și facă de cap"
Constantin Olteanu, ex-ministrul Apărării, în 2010, pentru GSP

Steaua - FCSM Reșița 4-0 (3-0)

Au marcat: Iordănescu (2'), M. Răducanu (9', 38', 90')

Steaua: Moraru (81' Iordache) - Anghelini, Agiu, Sameș, Vigu - T. Stoica, I. Dumitru, Iordănescu - Troi, M. Răducanu, C. Zamfir (67' Zahiu)

FCM Reșița: Windt - M. Chivu, Poraczky, Hergane, Uțiu - Portik (6' Iovan), Lepădat, Gabel - Atodiresei, Oancea (55' Jacotă), I. Florea

Lotul folosit de Steaua în 1977-1978: 

Portari: Dumitru Moraru (26/0), Vasile Iordache (14/0)

Fundași: Iosif Vigu (34/0), Mario Agiu (33/1), Teodor Anghelini (32/0), Ştefan Sameş (21/1), Florin Marin (10/0), Ion Niţu (10/0)

Mijlocași: Anghel Iordănescu (28/19), Tudorel Stoica (28-1), Ion Dumitru (24/6), Ion Ion (24/1), Gabriel Zahiu (22/12), Vasile Aelenei (8/0)

Atacanți: Marcel Răducanu (31/18), Radu Troi (26/5), Constantin Zamfir (24/3), Adrian Ionescu (17/1), Viorel Năstase (12/6)

Antrenor: Emeric Ienei

44 de ani de la titlul cu numărul 9 cucerit de Steaua, la capătul unui sezon în care „blaturile au fost aproape la fel de multe ca meciurile pe bune
Clasamentul final al ediției 1977-1978

Rezultatele Stelei din acel sezon

  • 0-1 și 1-2 cu FC Bihor 
  • 4-1 și 2-4 cu Jiul 
  • 4-1 și 3-0 cu Petrolul 
  • 1-1 și 1-3 cu FC Argeș 
  • 3-0 și 0-0 cu SC Bacău 
  • 3-1 și 3-2 cu ASA 
  • 2-1 și 1-1 cu CS Târgoviște 
  • 2-0 și 2-3 cu Olimpia 
  • 2-1 și 1-2 cu Sportul 
  • 4-2 și 2-3 cu Poli Iași 
  • 2-2 și 1-4 cu Poli Timișoara 
  • 2-2 și 1-1 cu Corvinul 
  • 5-0 și 2-1 cu UTA 
  • 3-1 și 0-3 cu U Craiova 
  • 3-3 și 1-0 cu Dinamo 
  • 5-0 și 1-3 cu FC Constanța 
  • 4-0 și 4-0 cu FCM Reșița

Citește și: 

RETRO GSP Lajos Sătmăreanu a împlinit 78 de ani! Interviu de colecție cu legenda roș-albastră despre adevărata Steaua, românul care era la nivelul lui Cruyff și fotbalul de azi: „E o nebunie! Unde se va ajunge?!”

RETRO GSP. 47 de ani de la prima vrajă făcută de „Samantha": „Îl exasperasem pe Ienei cu driblingurile mele”

Retro GSP // VIDEO Barcelona - Steaua » 48 de ani de la unicul succes românesc pe Camp Nou! Ziua în care roș-albaștrii au învins creatorul „fotbalului total" şi vedetele catalane

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  15 Iunie 2022, 16:19
Postat de prima_la_stanga pe 15 Iunie 2022, 16:10

Stiu cum este, am avut si eu destule discutii in contradictoriu pe tema asta, nu intotdeauna finalizate cu succes. :) Oricum, avand in vedere ca uzul dicteaza cursul unei limbi, m-am impacat cu gandul ca forma gresita va deveni varianta acceptata la una dintre viitoarele editii ale DOOM-ului.

Nu cred ca va fi acceptata greseala asta, dar vom vedea.

prima_la_stanga
prima_la_stanga  •  15 Iunie 2022, 16:10
Postat de tikitakabarceloona pe 15 Iunie 2022, 15:58

Multumesc! Cei mai multi se bat cu pumnul in piept ca varianta corecta este gresita.....

Stiu cum este, am avut si eu destule discutii in contradictoriu pe tema asta, nu intotdeauna finalizate cu succes. :) Oricum, avand in vedere ca uzul dicteaza cursul unei limbi, m-am impacat cu gandul ca forma gresita va deveni varianta acceptata la una dintre viitoarele editii ale DOOM-ului.

tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  15 Iunie 2022, 15:58
Postat de prima_la_stanga pe 15 Iunie 2022, 15:53

Suporterul Rapidului are dreptate, ati comis probabil cea mai frecventa si putin cunoscuta/inteleasa greseala a limbii romane. Acel "de" vine de fapt de la "dintre", deci forma corecta este, oricat de ciudat ar suna, "un stelist de-ai vostri", pentru ca normal este sa spunem "un stelist dintre ai vostri", nu "un stelist dintre al vostru".

Multumesc! Cei mai multi se bat cu pumnul in piept ca varianta corecta este gresita.....

Vezi toate comentariile (10)
Comentează