FOTBAL  »  Superliga  »  

7 scurte » De ce face Hagi scandal la UEFA + lecțiile învățate de la Ajax + matematica etapei de Liga 1

Articol de GSP - Publicat joi, 09 mai 2019 09:24

7 scurte - rezumatul rapid al celor mai interesante subiecte recente remarcate de Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.

Cinci comentarii:

1. Se poate spune că protestul lui Hagi - „UEFA ne discriminează, de ce scoate din Champions League țările mici?, haideți să facem o petiție oficială, nu se poate așa ceva!” - a picat cum nu se poate mai prost. Chiar înaintea unei săptămâni care a mai arătat încă o dată diferența colosală între ce putem noi și nivelul din UCL. Dar nici Hagi, nici susținătorii ideii lui nu visează să jucăm vreodată atât de sus. Ci doar la recuplarea țărilor mici la conducta cu bani a bogaților. Cu măcar 15 milioane de euro pe an, cât ar lua de la UEFA o campioană neînsemnată și care nici măcar nu trece de grupe, acea echipă ar putea dezvolta un pic fotbalul local, ar mai investi în infrastructură, ar oferi condiții mai bune fotbaliștilor. Și poate distanța față de ăia care produc meciuri memorabile prin semifinale nu s-ar dubla de la an la an.

2. Până când UEFA se va îndura poate să introducă România într-un program de combatere a sărăciei fotbalistice, a excluziunii sportive și a discriminării, să învățăm cât putem din lecțiile Ligii Campionilor. Una dintre ele: respectul. Aseară, după acel gol teribil din ultima secundă, ArenA din Amsterdam s-a cutremurat sub un vuiet de aplauze. Nu huiduieli, nu „Demisia!”, nu scandal. Ci aplauze-reverență pentru un meci memorabil, un sezon fantastic și o echipă de neuitat.

 
Incredible scenes as Spurs reach Champions League final

This sport. Glory, Glory, Tottenham Hotspur. We can't do this anymore! There are no words for this. A night no one will ever forget ❤️

Publicată de BT Sport pe Miercuri, 8 mai 2019

 3. O altă lecție: una dintre părțile frumoase ale fotbalului este naivitatea, iar aseară asta s-a tradus prin incapacitatea unei echipe de a trage de timp și de a păcăli fotbalul. La 2-2 în prelungiri, puștii lui Ajax alergau disperați să mai dea un gol și să facă spectacol în loc să bubuie mingile peste ArenaA, spre un Dam Square care apoi s-a înecat în lacrimi în loc de șampanie.

4. Înapoi la Liga 1. Un calcul mai atent ne arată că un egal în CFR - Craiova e cel mai logic scor, pentru că e fix ce le trebuie ambelor echipe duminică seară. Dacă vor risca altceva decât remiza își pot pune amândouă în pericol obiectivele. Pe de altă parte, matematica asta nu mai contează dacă FCSB nu bate sâmbătă la Sepsi.

5. Nu doar pe-aici găsim jucători neplătiți și cluburi puse la pământ. Iată: Bolton, grupare cu 73 de sezoane pe prima scenă, intră în insolvență. Și a retrogradat în liga a treia, unde va porni viitorul campionat cu 12 puncte penalizare. Un patron român descurcăreț ar fi făcut o suveică prin contabilitate, ar fi pasat datoriile pe o firmă-fantomă și ar fi cumpărat un loc în Premier League, unde ar fi jucat sub un nume ușor modificat, gen  Tolbon, să nu se prindă nimeni de schemă. 

Plus două recomandări:

1. Țiriac la 80 de ani. Zece pagini în Gazeta de azi. La chioșcuri sau pe platforma digitală - aici.

2. Liverpool - Barcelona prelungit în redacția GSP, în paginile ziarului și pe site. Cristi Geambașu titrează „Valverde de Paris” și scrie despre cum „absenţa autorităţii profesionale a antrenorului a acţionat ca o otravă asupra Barcelonei”. Iar Costin Ștucan, fan Liverpool dintotdeauna, dansează pe tastatură și povestește despre ADN-ul câștigător al „cormoranilor”.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
2274784025875084
Marian Ionica  •  09 Mai 2019, 11:33

Cătălin, vorbești despre diferențe. Poate voi, cei din mass media, ar trebui sa puneți în lumina și diferențele de pregătire mentala, psihologica. Celebrul Tony Robbins o spune în toate cărțile sale : "80 la suta e psihologie" când vine vorba despre reușite în viata. "E imposibil sa elimini Barcelona, dar pentru ca e vorba de voi avem o șansă". Asta le-a zis Klopp. M-am tot gândit ce impact ar fi avut asupra mea aceste vorbe. În primul rand cuvântul "imposibil" m-ar fi eliberat de toată presiunea, adică nu e un capăt de tara sa fiu eliminat de cei mai buni. Dar sa îmi spună ca exista o șansă doar pentru ca e vorba de mine...wow! N-aș fi luat-o nicidecum ca pe un indemn sec, cred ca ar fi declanșat la nivel de subconștient o convingere clara ca pot, iar apoi și la nivel fizic toate resursele energetice pentru a susține efortul necesar. Aseară, după pauză, Tottenham a ieșit alta echipa. Crezi ca Pochettino s-o fi rezumat la celebrele șuturi în sticle și pumni în ușile de vestiar? Citeam despre Dica sau Sumudica, iertare pentru comparație, ca ar proceda astfel. Și știu sigur ca nu doar ei. La noi doar Hagi insista obsedant pe importanta mentalului. Și, de cele mai multe ori, se alege cu ironii. Ironic este și faptul ca la acest capitol stam bine. Bine de tot. Însă doar cu ele rămânem.

anti.cioban
anti.cioban  •  09 Mai 2019, 10:58

Nu stiu pe cine mai poate interesa vreun "articol" scris de Geambasu, dupa ce a scos-o practic pe Buzarnescu din echipa de Fed Cup ca sa ne poata bate Franta.

robotzel
robotzel  •  09 Mai 2019, 10:34
Postat de cata15 pe 09 Mai 2019, 09:52

si cum au transformat cele 15 mil din ch league Urziceniul si Galatiul? sau chiar CFR, care a fost in insolventa. cluburile romanesti nu vor ch league pentru infrastructura, patronii vor ch league pentru bani veniti usor..

asta vrea si hagi de fapt. ce bani au avut nevoie cei de la Dungelage (sper ca am scris bine) pentru a elimina pe CFR? aia sunt jumatate amatori iar cealalta jumatate joaca fotbal pe salarii de 2 bani. deci nu de aici apare problema fotbalului romanesc. daca in meciurile in care suntem favoriti ne-am face treaba si am elimina echipele respective cu siguranta am avea un loc in grupele UCL. noi insa suntem eliminati de echipe care sunt mult sub noi ca bani (daca tot vorbim de bani), infrastructura si arie de selectie.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează