FOTBAL  »  Superliga  »  

7 scurte » De ce nu fac românii sport + cum s-a prăbușit "opoziția" la FCSB + semnele unei generații excelente la U21

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 mai 2019 08:51

7 scurte - rezumatul rapid al celor mai interesante subiecte recente remarcate de Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.

Cinci comentarii:

1. Un raport al Comisiei Europene spune că 63% dintre români nu fac sport. Și că 3 din 10 adolescenți sunt supraponderali. Între timp, FRF și Răzvan Burleanu raportează creșteri ireale, numărul de practicanți ai fotbalului în România avansează cu zeci de mii de la un congres la altul. E și ăsta un sport, umflarea cifrelor ca să dai bine în statistici și în scoringul pentru fonduri de la UEFA, nu?

2. Varianta "Șumudică la FCSB" prinde tot mai mult contur. Se alintă un pic - am și alte oferte, nu prea aș veni - dar și-a făcut deja planuri despre cum o să-l joace pe degete pe patron cu "școala vieții", cum o să închege echipa și o să aducă titlul după 4 ani de maxilare încleștate. Așteaptă doar ca Becali să facă pasul decisiv. Celelalte variante, ale "opoziției", s-au cam îngropat singure. Reghecampf a avut un sezon de coșmar în Emirate, unde a pierdut tot - ligă, cupă, campionat, iar Alexa e aproape de retrogradare cu Călărașiul.

3. Cum s-a zvonit că impresarii l-ar putea planta pe Alibec prin Bulgaria, cum s-a activat și Astra, sugerând că nu l-ar da pe mai puțin de 1 milion de euro. O sumă amuzantă pentru un atacant care sprintează spre 30 de ani, la fel de irascibil și de neînțeles ca la 20, dar cu mai puțin de 10 goluri marcate în ultimele două campionate. Un chilipir, practic.

4. Săptămânile trecute, Găbiță Tamaș: permis suspendat 4 ani + muncă în folosul comunității, pentru viteză excesivă și alcool la volan. Alaltăieri, internaționalii ruși Kokorin și Mamaev: închisoare cu executare pentru o bătaie într-un bar. Ieri, David Beckham: 6 luni fără permis pentru folosirea telefonului mobil la volan. Și un mesaj care îi leagă: vedetele nu au imunitate, ba din contră, nu își pot ignora nici în afara stadionului statutul de model pentru fani.

5. Dacă vă enervează patronii care se bagă peste antrenori, puteți trece pe listă și un primar. Mihai Chirica, de la Iași, s-a lansat în fotbal. "Stoican trebuia înlocuit demult", "Calificarea în play-off s-a pierdut pe greșeli tactice", "CFR și Craiova și-au schimbat la timp antrenorii și așa au reușit să-și îndeplinească obiectivele, noi ce așteptăm?" etc. Asta înseamnă un primar implicat adânc în viața orașului, nu doar în proiecte cetățenești și de infrastructură, ci și în tactică, transferuri și antrenamente. Și dacă tot se pricepe, la alegerile viitoare poate își va adapta și mesajele electorale: "Un vot = un gol", "Pentru o viață mai bună în 4-4-2", "Oraș european: un play-off pe an", "Liga Campionilor promisă ieșenilor" etc.

Plus două recomandări:

1. Controversa săptămânii, Dan Udrea versus Remus Răureanu. Adică "În Liga Campionilor totul e decis de tactică, antrenorii sunt zei" versus "contează doar norocul sau forma de o seară, competițiile cu faze eliminatorii nu sunt teste adevărate". Argumente și sondaj, aici.

2. Ne dăm seama că la U21 avem o generație excelentă privind numele celor care ar putea să nu prindă lotul de Euro: Costache, Mihăilă, Vlad Dragomir, Olaru, Moruțan, Sorescu, Tudor Băluță, Ricardo Grigore, Mățan. O excelentă analiză post pe post despre alegerile lui Rădoi înainte de turneul final, aici.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
poptcat
poptcat  •  10 Mai 2019, 13:01

Poate e cam vehementa cererea unei explicatii (sau a unui indiciu) pt intrebarea din text si poate ati vrut-o doar retorica. Totusi impresia de superficialitate in semnalarea problemelor ramane. Era un articol pe gsp acum cativa ani cu modul in care niste oficiali luxemburghezi vedeau fotbalul din Romania - noi schematici si previzibili ei punand accentul pe creativitate. Au fost articole cu numarul mare de medalii obtinute de norvegieni la JO de iarna. Era chiar asa greu sa veniti cu niste detalii - macar ca ei au competitii pana la varsta de 12 ani. Toate detaliile astea trebuie sa le iau din ziare straine. Aici se ramane doar la etichetari stupide - iar ne-au batut ospatarii,etc. In schimb toate manevrele si presupunerile de culise se intind pe n articole

poptcat
poptcat  •  10 Mai 2019, 12:36

In titlu ati venit cu "De ce nu fac românii sport" iar explicatia nu apare in text. V-ati gandit ca o crestere de tiraj ar veni si daca ati depasi superficialitatea analizelor (ex articolul de fata si analiza Udrea/Raureanu) si daca ati reusi sa va identificati cu niste zone cu potential de crestere. Care ar fi zonele cu pricina - cluburile care recruteaza sportivi de la tara, copiii din periferiile marilor orase (mai ales ***). Sunt deja articole in adevarul, vice. Nu mai zic ca va scapa fenomenul cu ascensiunea cluburilor de traditie - cotizanti, fani... In loc sa veniti cu campanii me too sau discriminare de gen sau cu cancanuri - poate chiar v-ar creste tirajul. Chiar e chinuitor sa tot sper sa gasesc analize pe gsp.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

coriolanus
coriolanus  •  10 Mai 2019, 10:45
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Cand ai mintea in colturi... Ce motiv ar avea sa ne minta ca avem copiii grasi? Preferi varianta lu' Burleanu? Jumatate din tara joaca fotbal?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează