FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Adevăratul Mbappe NU e la FCSB! Evoluțiile lui Dugandzici ridică noi semne de întrebare pentru Becali! Cine nu se pricepe?

150.000 de euro este cota lui Dugandzici în acest moment, atacant pe care Iftime vrea să ia 4 milioane de euro. FOTO: Ionuț Tabultoc +29   FOTO
150.000 de euro este cota lui Dugandzici în acest moment, atacant pe care Iftime vrea să ia 4 milioane de euro. FOTO: Ionuț Tabultoc

Articol de , - Publicat luni, 02 martie 2020 00:51

FCSB. Croatul Dugandzici sparge barierele în acest start de campionat, 6 goluri în 5 etape, şi readuce în discuţie marea hibă din strategia de la FCSB: cum de un club atât de potent financiar nu reuşeşte achiziţia de străini de calitate?

Cifrele sunt demne de cele care apar în dreptul unor fotbalişti precum Messi, Ronaldo, Mbappe şi alţii: a jucat 5 etape, toate disputate de Botoşani în 2020, a marcat în fiecare rundă şi cu „dubla" de sâmbătă a ajuns la 6 goluri. În plus, în meciurile amicale din Antalya, el a înscris alte 5 goluri.

Botoşani cu Dugandzici...

Dugandzici a ajuns liber de contract la Botoşani, dar foarte probabil la vară gruparea patronată de Valeriu Iftime îl va vinde şi va realiza o superafacere: 

  • profit pe termen scurt pentru FC Botoșani +
  • contribuţia decisivă a acestui fotbalist la accesul în play-off, adică alte câteva sute de mii de euro în plus în conturile clubului.

De la această mare lovitură dată de Botoşani pe piaţa transferurilor se naşte o mare întrebare, adresată celor de la FCSB: cum acest club, cu o forţă financiară incomparabil mai mare decât a tuturor celorlalte competitoare din Liga 1, dar şi cu alte surse potenţiale de a atrage jucători, oraşul Bucureşti, perspectiva cupelor europene, nume de echipă mare, nu a reuşit, mai ales în ultimii ani, să aducă fotbalişti străini, de afară, care să o ajute să-şi atingă obiectivele?

+25 FOTO

... FCSB cu Gikiewicz şi Ciorbadjiski

Nu doar că n-au confirmat cei pe care a mizat, dar unele achiziţii de acest gen se încadrează la capitolul transferuri penibile, iar exemple se găsesc inclusiv în actualul sezon: polonezul Gikiewicz, bulgarul Ciorbadjiski. 

De fapt, în ultimele 5 sezoane, în care FCSB a ratat de fiecare dată titlul de campioană, un singur fotbalist a confirmat, sârbul Planici. E şi singurul pe care echipa a plătit cât de cât o sumă importantă, 300.000 de euro, un nivel oricum scăzut faţă de preţurile plătite de Gigi Becali pe piaţa internă de mercato. 

DOUĂ POSIBILE EXPLICAŢII

1. Selecţia o face Gigi Becali

Mai ales în ultimii ani, patronul FCSB a restrâns aproape de zero influenţa celor din club în privinţa achiziţiilor de fotbalişti străini, aduşi direct din afara Ligii 1. Dacă antrenorul și Mihai Stoica au mai propus astfel de jucători, ei trebuiau să treacă de aprobarea lui Gigi Becali, care i-a refuzat aproape pe toţi. 

Nu şi pe cei din Liga 1, argumentul fiind că i-a văzut evoluând în campionat. Iată câteva exemple: 

  • Gnohere, Teixeira, Tade, Jakolis, Boldrin, Qaka, Moke, Momcilovici, Muniru, Breeveld, Tahar, Hamroun, Alcenat, Guilherme, De Amorim, Morais, Szukala, Salomao.

2. S-a insistat pe români de echipa naţională

Un alt argument pentru care FCSB s-a axat mai mult pe jucători români, dovadă că echipa de start în meciul de la Botoşani a fost formată exclusiv din fotbalişti autohtoni şi în tot lotul de 18 a fost prezent un singur străin, sârbul Momciovici, a fost că aceştia au un potenţial mai mare de a fi vânduţi pe sume mari datorită prezenţei lor în echipa naţională. 

„Credeţi că străinii ăia dacă ar fi buni nu i-ar lua alţii înaintea mea, până să ajung eu să-i văd. Mă refer la cei de echipă naţională" a fost argumentul lui Becali. În plus, strategia lui Gigi a fost de a cumpăra în special tineri, componenţi ai reprezentativei U21.

Ce străini a adus FCSB direct din afara Ligii 1 în ultimii 5 ani

JucătorSumăConcluzia
Gebhartlibern-a confirmat
Kharjalibern-a confirmat
Planic300.000€a confirmat
Artur Jorgegratisn-a confirmat
Gikiewiczlibern-a confirmat
Ciorbadjiski50.000€n-a confirmat

35 de jucătoristrăini au fost aduşi la FCSB direct de la cluburi din străinătate şi care nu mai evoluaseră deloc în Liga 1

  • Cel mai bun "11": Zapata - Golanski, Planici, Geraldo, Georgievski - Toja, Tiago Gomes, Mendoza - Kapetanos, Thereau, Piovaccari
     
  • "11-le" petardelor: Andrey - Todorov, Tall, A. Jorge, Ciorbadjiski, Tininho - Gebhart, Elton, Grzelak - Gikiewicz, Bibişkov

Botoşani a avut mereu ochi la străini

Marko Dugandzici nu e o excepţie în politica de transferuri pe care Botoşani a avut-o în privinţa fotbaliştilor pe care i-a adus direct din străinătate. De-a lungul ultimilor ani, clubul moldovean a reuşit să antameze câţiva jucători care s-au dovedit buni şi foarte buni pentru nivelul Ligii 1. Şi în lotul actual, Botoşani deţine câteva nume care au confirmat şi pe care foarte probabil clubul va încasa sume importante. În afara atacantului croat, mai sunt Jonathan Rodriguez, Ofosu, Aşkovski, Keyta. 

JUCĂTOR UNDE A PLECAT DE LA BOTOŞANI SUMA

OngendaChievo500.000€
FabbriniȚSKA Sofia-
SoiledisFCSB75.000€
NgadeuSlavia Praga1.400.000€*
CabreraAl Faysali400.000€
DimitrovCraiova50.000€
MartinusYokohama150.000€

* inclusiv procentul la revânzarea de la Slavia la Gent

Cine e Marko Dugandzici

Atacantul croat vine de la o echipă rezonabilă din campionatul croat. Osijek e o grupare de primele 4-5 locuri şi a şi evoluat în cupele europene. Până să ajungă la 20 de ani, Dugandzici a evoluat în naţionale de juniori ale Croaţiei. 

Are 15 selecţii la U16, U18 şi U19, pentru care a marcat nu mai puţin de 13 goluri. La 21 de ani, a fost împrumutat la Ternana, care l-a cumpărat cu 150.000 de euro, dar ulterior a revenit la Osijek, de unde în această iarnă a venit liber la Botoşani. În prezent are o cotă foarte mică, numai 150.000 de euro. Luna viitoare va împlini 26 de ani şi a semnat cu formaţia lui Marius Croitoru până în vara lui 2021. 

"Ce salariu are Marko? E salariul de la echipa mea pentru jucătorii buni, 5.000-6.000 de euro maximum. Nu dau mai mult pentru că îmi dezechilibrez bugetul. Din acest motiv nici nu-l ţin, dacă am o ofertă bună pentru el... Eu spun jucătorilor: «Vino la mine, semnează pe doi ani şi jumătate şi orice ofertă bună vine îţi dau drumul»"
Valeriu Iftime, patron FC Botoșani

Ce a declarat Dugandzici la finalul partidei cu FCSB

  • "Aşa cum am mai spus, am început bine. Am jucat bine în presezon şi acum am făcut-o la fel. Trebuie să câştigăm mai multe partide, acesta este un punct istoric pentru noi, pentru că de fiecare dată am pierdut contra FCSB-ului"
  • "Am crezut în acest proiect şi trebuia să vin din vară aici, dar am rămas în Croaţia. Am jucat bine în pregătiri şi sper să o ţin tot aşa. Managerul meu m-a sunat, la fel şi antrenorul care mă dorea de mai mult timp. Am văzut o reacţie bună din partea clubului, apoi am ajuns aici şi totul mi se pare în regulă"
  • "După meciul cu Poli Iaşi am simţit o durere la aductori, o durere pe care am simţit-o toată săptămâna. Sper că nu e nimic grav, dar am preferat să nu risc, de aceea am ales să fiu schimbat. Obiectivul meu? Să marchez meci de meci şi să câştige echipa mea cât mai multe meciuri"

800.000 de euroa plătit FCSB pe Adrian Petre, 22 de ani, pe care l-a adus în februarie din Danemarca, de la Esbjerg

0 euroau costat jucătorii pe care Botoşani i-a folosit în ofensivă în actualul campionat, în care moldovenii sunt peste FCSB în clasament

8,5 milioane de euroau costat jucătorii ofensivi ai FCSB-ului: Man, Coman, Tănase, Petre, Gnohere, Olaru şi Moruţan

Citește și alte știri despre FCSB:

Gigi Becali s-a resemnat! A intrat în direct la TV: „Gata, e treaba lor, să facă ce vor! Începe Postul, văd meciurile și apoi sting televizorul”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (19)
adriann_
adriann_  •  02 Martie 2020, 15:21
Postat de jack_the_stripper pe 02 Martie 2020, 13:27

Păi, bieții de ei iar au avut coșmaruri roș-albastre...

Cu ciobanul ala care si-a vopsit turma in rosu si albastru? Da, aia e o imagine de neuitat :)))

jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  02 Martie 2020, 13:27
Postat de juliusmad pe 02 Martie 2020, 09:38

Nu e nici 10 diminete și deja 5 trolli sunt la datorie :)))

Păi, bieții de ei iar au avut coșmaruri roș-albastre...

steaua1986.
steaua1986.  •  02 Martie 2020, 12:37

Asa a inceput si fortes la gaz metan, dupa cateva luni s-a stins definitiv.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează