FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

analiză Mutu apelează la o serie de falsuri și inexactități ca să-l critice pe Tavi Popescu

Mutu apelează la un fake news ca să-l critice pe Tavi Popescu!
Mutu apelează la un fake news ca să-l critice pe Tavi Popescu!

Articol de , , - Publicat vineri, 11 martie 2022 19:42 / Actualizat sambata, 12 martie 2022 00:24

Noul antrenor al Rapidului l-a comparat pe puștiul FCSB-ului chiar cu el și l-a urecheat, susținând că are prea puține goluri și că atunci când Inter l-a cumpărat, "aveam tot 19 ani și marcasem deja 34 de goluri" ♦ De fapt, la vârsta de azi a lui Popescu, Mutu era mult sub cifrele elevului lui Petrea, iar în Serie A a plecat la 21 de ani

  • Fotografia principală: stânga - Mutu la 19 ani și 3 luni, într-un duel cu Miu în meciul FC Argeș - Steaua 3-2, din 1998. Adi a marcat golul de 1-0, după care, spre final, a fost eliminat; dreapta - Octavian Popescu la 19 ani și 3 luni, în meciul cu Voluntari, în care a marcat singurul gol al partidei în ultimul minut, cu un șut de la 30 de metri

Dezbaterea lansată de Gazetă pe parcursul zilei de joi, dacă Octavian Popescu ar trebui sau nu convocat la naționala de seniori și dacă ar fi necesar și ca el să fie titular, a fost preluată și de alte instituții media din țară. 

Dezbaterea zilei, 10 martie » Trebuie convocat Octavian Popescu la echipa națională de seniori? Votează în sondajul GSP
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 10 martie » Trebuie convocat Octavian Popescu la echipa națională de seniori? Votează în sondajul GSP

Joi seară, în studioul DigiSport, invitat a fost Adrian Mutu, care a fost și el chestionat pe această temă, inclusiv despre posibilitatea ca Tavi să bată toate recordurile privind un transfer în străinătate.

"E cam devreme pentru el"

Mutu a oferit o poziție destul de sceptică la adresa puștiului de la FCSB. Pentru a fi mai convingător, noul antrenor al Rapidului s-a implicat chiar pe el, din postura de fotbalist, într-o comparație cu Octavian Popescu. "Nu știu câte goluri a dat până acum în Liga 1. Multe dintre ele foarte frumoase, execuții de excepție. Dar e cam devreme... Eu îmi aduc aminte că atunci când am plecat la Inter aveam undeva la 34 de goluri în Liga 1. Și tot așa, ca la vârsta lui. Am plecat la 19 ani. 

Nu e jucătorul meu, dar l-am avut și la Under 21 și aș putea să-i spun... Dar îi spun lui, cum îi spun și lui Rareș Ilie, care e jucătorul meu, și lui Sefer, lui Alex Ioniță. Sunt tineri. Ce le-am spus și ce le spun e faptul că gestionarea fazelor... Nu o să ne așteptăm la un copil de vârsta lui să gestioneze faima prea devreme. Are nevoie de un anturaj sănătos, să-l țină cu picioarele pe pământ pentru că greul de-abia acum începe! Cu cât arăți mai multe și pretențiile cresc. Iar la următorul meci, lumea nu mai e mulțumită de performanța ta din teren din partidele anterioare" a fost declarația lui Mutu.

De fapt, argumentele pe care Adi le folosește sunt, în privința cifrelor rostite și a comparației dintre el și Tavi, eronate în proporție de peste 90%. Singurul lucru care reflectă realitatea e că în momentul în care Inter Milano l-a cumpărat, Mutu înscrisese, într-adevăr, "undeva la 34 de goluri în Liga 1". Avea 33.

În rest însă, toate celelalte lucruri nu sunt conforme cu ceea ce s-a întâmplat în trecut. Ce a denaturat din istorie Mutu atunci când l-a comparat pe Popescu chiar cu el și a susținut că puștiul de la FCSB e departe de nivelul pe care el l-a avut?

1. În momentul transferului lui Mutu de la Dinamo la Inter, produs în ianuarie 2000, vârsta lui Adi nu era de 19 ani, așa cum a spus, ci de fix 21 de ani, pe care i-a împlinit pe 8 ianuarie 2000. Octavian Popescu va face 21 de ani abia pe 27 decembrie 2023!

2. Comparația corectă între cei doi este nivelul pe care îl are astăzi Tavi versus ceea ce era Adi la vârsta de acum a fotbalistului de la FCSB. Iar acel moment era în martie 1998, când Mutu avea 19 ani, 2 luni și două săptămâni. Care e concluzia? Una extrem de favorabilă lui Popescu, nu lui Mutu:

- Tavi are acum 58 de meciuri și 11 goluri în Liga 1.

- Adi avea, în martie 1998, doar 18 prezențe pe prima scenă și numai două goluri.

- Popescu evoluează la FCSB, echipă care e pe locul secund în Liga 1.

- Mutu juca la FC Argeș, care a terminat pe locul 3 sezonul 1997-1998.

3. Momentul debutului în Liga 1. E un alt capitol la care comparația îl avantajează tot pe atacantul de la FCSB.

- Tavi a disputat primul meci în Liga 1 la 17 ani, 8 luni și 24 de zile: FCSB - FC Argeș 3-0, în septembrie 2020.

- Mutu a debutat în Liga 1 la 18 ani, 2 luni și 8 zile, FC Argeș - Oțelul 0-0, în martie 1997.

4. Primul gol reușit în Liga 1 e un punct din statistică la care tot Mutu e cel care pierde duelul

- Tavi a înscris prima dată în Liga 1 la 18 ani și o lună, FCSB - Poli Iași 3-1.

- Adi a marcat cel dintâi gol pe prima scenă la 18 ani și 9 luni, Steaua - FC Argeș 3-1.

5. Cupele europene

- Primul meci internațional, cu echipa de club, pentru Popescu a fost la doar 17 ani și 9 luni, în septembrie 2020, în FCSB - Liberec 0-2, în turul 3 preliminar din Europa League. A bifat 81 de minute.

- Debutul lui Mutu în cupele europene a avut loc la 19 ani și jumătate, în iulie 1998, în FC Argeș - Dinamo Baku 5-1, din turul 1 preliminar al Cupei UEFA. Adi a evoluat 84 de minute.

6. Echipa națională

- Tavi nu a debutat încă în prima reprezentativă.

- Adrian a jucat primul meci la "tricolorii" mari abia în finalul lunii martie 2000, amicalul Grecia - România 2-0, la acel moment avea 21 de ani și aproape 3 luni, vârstă pe care Tavi Popescu o va împlini abia în martie 2024.

Mutu apelează la o serie de falsuri și inexactități ca să-l critice pe Tavi Popescu

7. Echipa națională de tineret. E o altă bornă unde cifrele vorbesc în favoarea lui Popescu.

- Tavi a debutat în naționala U21 în martie 2021, când avea doar 18 ani și 3 luni.

- Mutu a jucat primul său meci în reprezentativa de tineret în aprilie 1998, când avea 19 ani și 3 luni, deci cu un an mai în vârstă.

În plus, marea diferență în avantajul lui Tavi e faptul că și atunci, când Adi era foarte tânăr, dar și anul trecut, echipa națională U21 a României a participat la un turneu final de Campionat European. Rezultatul?

- Tavi Popescu a fost anul trecut la Euro de tineret, din Ungaria. Avea 18 ani și 3 luni și a și jucat în două partide: 5 minute în Ungaria - România 1-2 și 15 minute în Germania - România 0-0.

- Adrian Mutu n-a prins lotul României la Euro de tineret din mai 1998, organizat chiar la București. La acel moment avea 19 ani și 4 luni, chiar peste vârsta pe care o are în ziua de azi atacantul de la FCSB. În lotul de atunci, în ofensivă au fost preferați Dănciulescu, Mihalcea, Luțu, Cătălin Munteanu.

În privința naționalei de tineret, Popescu a fost debutat chiar de Mutu, care era selecționer U21 anul trecut, în vreme ce în 1998, la CE din România, Mutu n-a intrat în vederile antrenorului de atunci, Victor Pițurcă.

11goluri avea Mutu în Liga 1 la finalul sezonului 1998-1999, atâtea câte are acum Popescu. Vârsta lui Adi de la acel moment era de 20 de ani și jumătate

În ce echipă juca Mutu la 19 ani, FC Argeș 

B. Vintilă - Cristescu, Năstase, V. Popa, N. Diță, Lăcustă - Ad. Mutu, Bălașa, Crivac - C. Barbu, Bârdeș

În ce echipă joacă Popescu la 19 ani, FCSB 

A. Vlad - V. Crețu, Vinicius, I. Cristea, Radunovici - Olaru, Edjouma, Oct. Popescu - Cordea, Fl. Tănase, Fl. Coman

După 20 de ani, Adi a explodat

Mutu apelează la o serie de falsuri și inexactități ca să-l critice pe Tavi Popescu

Progresul remarcabil pe care Mutu l-a făcut ca fotbalist s-a produs cu adevărat după ce a împlinit 20 de ani. Exact în luna în care a atins această bornă a fost cumpărat de Dinamo, pentru o sumă imensă la vremea respectivă în privința transferurilor interne, 650.000 de dolari. 

De acolo, randamentul său a urcat uimitor și de la sezon la sezon, Mutu a devenit un megafotbalist, cu câteva recorduri fantastice și, probabil, imposibil de depășit în perioada următoare de un alt jucător român. 

Ce ar trebui să urmeze pentru Tavi Popescu pentru a ajunge să fie egalul lui Mutu

# să ajungă în campionatul 2023-2024 al Ligii 1 să aibă o medie de 1 gol pe meci. În 1999-2000, când era la Dinamo, sezon pe parcursul căruia a împlinit 21 de ani, Mutu a avut un randament fabulos: 18 meciuri, 18 goluri;

# să câștige titlul cel mai târziu în sezonul 2023-2024, când va avea 21 de ani. Mutu a fost campion cu Dinamo în sezonul 1999-2000;

# să debuteze în echipa națională de seniori cel mai târziu în martie 2024;

# să participe cu România la Campionatul European din 2024, când va avea 21 de ani și jumătate. Mutu a fost la Euro 2000, când avea 21 de ani și jumătate, și a jucat în meciurile cu Germania, Anglia (foto în duel cu Paul Scholes) și Italia;

# să fie vândut la un club mare de afară până cel târziu la finalul anului 2023.

Ce performanțe fantastice deține Mutu ca fotbalist

- a marcat în Serie A peste 100 de goluri, înscrise în tricoul a 5 echipe: Verona, Parma, Juventus, Fiorentina (foto, după înscrierea unui gol) și Cesena;

- are peste 330 de meciuri disputate în 3 dintre cele 5 mari campionate ale Europei: Italia, Anglia și Franța;

- deține recordul de goluri marcate all-time în națională: 35, la același nivel fiind și Gică Hagi, dar peste Bodola (30), Viorel Moldovan și Marica (25 fiecare), Boloni (23);

- e între primii 15 jucători cu cele mai multe selecții: a evoluat de 77 de ori în tricolor. Lăcătuș și Rednic închid Top 10, cu câte 83 de meciuri, primul e Dorinel Munteanu (134);

- e pe locul 8 all-time privind numărul de ani petrecuți la națională: nu mai puțin de 13; primii 3 în acest top sunt Hagi (17 ani), Dorinel (16), Gică Popescu (15);

- a câștigat de nu mai puțin de 4 ori trofeul de cel mai bun fotbalist român al anului, în Ancheta Gazetei Sporturilor: 2003, 2005, 2007 și 2008, peste el sunt doar Hagi (7 trofee) și Gică Popescu (6), dar sub el se află nume precum Chivu (3), Dobrin (3), Cornel Dinu (3), Balaci (2), Dumitrache (2), Boloni (2), Liță Dumitru (2);

- pe parcursul carierei, trecerea sa de la un club la altul a presupus o sumă de transfer în nu mai puțin de 6 rânduri. Formațiile care l-au cumpărat au fost: Dinamo, Inter, Verona, Parma, Chelsea și Fiorentina. Suma totală achitată s-a ridicat la aproape 50 de milioane de euro, cea mai mare dintre toți fotbaliștii români all-time.

25de milioane de euro era cota pe care o avea Mutu în februarie 2008, când împlinise 29 de ani; în acel sezon a înscris pentru Fiorentina 17 goluri în 29 de meciuri

25de mii de voturi a strâns până aseară Dezbaterea Zilei, pe www.gsp.ro, cu privire la subiectul Tavi Popescu vs echipa națională: 41% dintre repondenți susțin că el ar merita convocat, dar nu folosit ca titular, 31% spun că nu trebuie selecționat, iar 28% cred că trebuie să se afle în formula de start

LPF a anunțat echipa ideală a sezonului regulat » Surpriză uriașă: lipsește Octavian Popescu
LIGA 1
LPF a anunțat echipa ideală a sezonului regulat » Surpriză uriașă: lipsește Octavian Popescu
De 8 ori mai puțin decât Tănase » Tavi Popescu are un salariu foarte mic la FCSB: și în Liga 2 se câștigă mai bine!
FCSB
De 8 ori mai puțin decât Tănase » Tavi Popescu are un salariu foarte mic la FCSB: și în Liga 2 se câștigă mai bine!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (62)
tororosso
tororosso  •  12 Martie 2022, 16:03

Mutu avea de fapt 22 de ani când a plecat de la Dinamo la Inter Milano, echipă la care a stat șase luni. La Verona a stat puțin . Adrian Mutu a vrut să rupă contractul cu Verona, unde fusese trimis de Internazionale, pentru a reveni la Dinamo! A fost transferat la Parma iar în final a plecat la Chelsea . La Chelsea a jucat până cei de acolo i-au făcut vânt deoarece avea hainele pline de praf (alb).Italieni l-au scăpat de belele fiind înmatriculat la Livorno...Fiorentina și Juventus . A cam fost turist pe unde a mers . Deci Mutulică ! ai dreptate , Tavi nu seamănă cu tine , modestule !

dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  12 Martie 2022, 12:24
Postat de karatetiger pe 11 Martie 2022, 22:04

cine-i petrila. ca m-am uitat pe primul 11 a lui kfr si nu preaq joaca. adica wtf?

Uite asa cum nu joaca are mai multe goluri si assisturi in Liga 1 decat Oct Popescu ;))))))) Cine a picat rău la afirmatia asta??

observator_federal
observator_federal  •  12 Martie 2022, 11:42

Tavi NU MAI MARCASE SAU AVUSESE ASSIST în ultimele 5 etape(!!) în care a lipsit de pe teren doar 23 de minute... Au fost victoria logică cu Clinceni, "remontada" bizară cu Chindia, egalul cu Mioveni, eșecurile cu Farul și Argeș... Băi, a fost de ajuns golul din ultimele secunde cu "echipa de voluntari" a lui Pandele și S-A DEZLĂNȚUIT CAMPANIA DE PROMOVARE DEȘĂNȚATĂ pentru Tavi... Chiar așa, dacă nu era șutul ăsta, aveam liniște și săptămâna trecută dar nu am fi bănuit ce ni se pregătește. Până când?... și până unde o să ajungeți??

Vezi toate comentariile (62)
Comentează