FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

UPDATE Alex Ioniță, incisiv: „Am primit un an de suspendare nemeritat, iar băiatul de la Dinamo prins cu cocaina a fost suspendat 3 luni! Asta-i România”

Alexandru Ioniță
Alexandru Ioniță

Articol de GSP - Publicat marti, 20 septembrie 2022 12:48 / Actualizat marti, 20 septembrie 2022 16:24

Alexandru Ioniță II (27 de ani), acum jucător la Rapid, se consideră nevinovat în cazul de dopaj de la Astra, în urma căruia a fost suspendat un an. Mijlocașul își compară situația cu aceea a lui Magaye Gueye, fost atacant de la Dinamo, suspendat trei luni după ce a consumat cocaină.

UPDATE - Precizările Gabrielei Andreiașu, directorul Agenţiei Naţională Anti-Doping, pentru GSP.ro:

Nu s-a judecat cazul Magaye Gueye, Comisia de Apel urmează să se întrunească. Pentru cocaină, Codul permite o sancțiune de 3 luni cu reducere la o lună dacă se demonstrează ca utilizarea este în afara competiției și nu are legatură cu competiția sportivă. Dacă are legatură cu competiția sportivă și se consideră utilizare în competiție, sancțiunea este de 4 ani.

Pentru metoda lui Ioniță, în 2021, sancțiunea este din start 4 ani. Dacă demonstrează lipsa vinovăției și neglijențe semnificative, sancțiunea se reduce, așa cum a fost cazul. Daca încalcă interdicția de a nu avea nici o calitate în activitatea sportivă, alta decât cea de educație anti-doping, pe parcursul suspendării, se recalculează perioada de suspendare.

Cocaina este substantă de abuz, reglementata distinct de WADA, alături de THC, ecstasy, heroina. Dacă sportivii care sunt sancționați cu 3 luni pentru substanțe de abuz participă la programa de reabilitare, sancțiunea poate fi redusă la 1 lună.

În prezent ANAD colaborează cu ANA (n.r. - Agenția Națională Antidrog) pentru aceste programe de reabilitare. Cele două cazuri, Magaye și Ionita, sunt încă la comisia de apel. ANAD a contestat decizia Comisiei de audiere în cazul Magaye, dar până la o decizie a Comisiei de Apel, sportivul Magaye nu are nicio altă suspendare.

În ceea ce îl privește pe Ioniță, și acestuia i-a expirat perioada de suspendare după recalculare.

Acuzații grave pentru Cosmin Contra, favorit să devină antrenor la CFR Cluj: „Nu degeaba este imaginea unei case de pariuri. A îngropat-o pe Dinamo”
ANTRENOR
Acuzații grave pentru Cosmin Contra, favorit să devină antrenor la CFR Cluj: „Nu degeaba este imaginea unei case de pariuri. A îngropat-o pe Dinamo”

Știrea inițială - Alexandru Ioniță se consideră nedreptățit

În aprilie 2021, Alexandru Ioniță II a fost suspendat vreme de un an, după ce a încălcat regulamentul anti-doping prin administrarea intravenoasă de vitamine într-un volum mai mare de 100 de mililitri. Aceeași pedeapsă a primit-o Kehinde Fatai, iar Takayuki Seto a fost suspendat opt luni. 

Ioniță era deja suspendat din septembrie 2020, astfel că nu a mai stat mult pe tușă din momentul comunicării deciziei. La mai bine de un an de la acel moment, mijlocașul legitimat în prezent la Rapid susține că nu a fost vinovat, că suspendarea primită a fost „nemeritată”.

Ioniță și-a comparat situația cu cea a fostului dinamovist Magaye Gueye, prins dopat cu cocaină în primăvara lui 2021, ulterior suspendat de ANAD doar pentru 3 luni.

Infuziile și/sau injecțiile intravenoase cu mai mult de 100mL în total, pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor efectuate în mod legitim pe parcursul tratamentelor spitalicești, al procedurilor chirurgicale sau al investigațiilor clinice pentru stabilirea diagnosticului.

- Pasajul de regulament încălcat de Ioniță

Alexandru Ioniță: „Băiatul de la Dinamo a fost suspendat trei luni. Faceți comparație...”

„Nu îmi reproșez nimic, pentru că nu a fost vorba despre doping. Greșeala mea este că nu am fost informat. Nu a fost vorba despre doping, am fost acolo pentru o reclamă și era vorba de vitamine. Nu știam nici despre cantitate, nici că vitaminele sunt interzise.

Am primit un an de suspendare nemeritat pentru că am luat vitamine. În aceeași perioadă, un băiat de la Dinamo e prins cu cocaină, despre care toată lumea știe că este interzisă în sport, și e suspendat trei luni! Faceți comparație... asta-i România!

Nu mi-a fost deloc ușor. Când a venit suspendarea, nici nu aveam bani puși deoparte. M-am descurcat, am avut familia aproape. A fost o importantă lecție de viață, mă bucur că am trecut peste ea și am luat doar lucrurile pozitive”, a precizat Ioniță într-un interviu pentru revista Fanatik.

Domnul Mutu mi-a spus că avem un lucru în comun și nu știam la ce se referă. «Ce, Mister?» «Păi amândoi am fost suspendați, doar că pentru motive diferite». Mă bucur că a venit la mine să-mi spună așa ceva. Și dânsului i-a fost greu în acea perioadă și probabil știa prin ce trec și eu.

- Alexandru Ioniță II

Alexandru Ioniță acuză: „ANAD a vrut doar să ne sancționeze, nu conta cum!”

Totodată, Ioniță și-a prezentat varianta cu privire la faptul că și-a retras mărturia făcută inițial pentru ANAD cu doar două zile înainte ca Agenția Națională Anti-Doping să comunice decizia.

GSP.ro a relatat la acea vreme despre schimbarea la 180 de grade a lui Ioniță.

„Am cerut la început mai multe informații domnului Cristi Balaj, care era șeful ANAD atunci. El mi-a spus așa, ca de la prieten la prieten - sunt exact cuvintele dumnealui - că risc 4 ani de suspendare dacă nu recunosc că am depășit cantitatea. Că Astra va fi retrogradată, că naționala nu o să mai participe la meciuri internaționale.

Atunci am zis: «OK, deci voi vreți sub orice formă, chiar dacă aveți fișă de la clinică în care apare că nu am depășit 100 de mililitru și nu vă interesează de ea, să declar că am depășit cantitatea și să accept o pedeapsă mai mică». Am mers, am dat declarația asta și așteptam răspuns la următoarea comisie.

Au mai trecut 6 comisii, se făcuseră deja 6 luni de când tot judecau. Întrebam ce se întâmplă cu mine și-mi spuneau: «Da, da, tu îți menții declarația!» M-am simțit luat la mișto. Am mers la avocat, i-am spus ce se petrece și am decis să-mi schimb prima declarație.

Repet, o dădusem pe aceea pentru că-mi spuseseră că altfel vor fi multe sancțiuni și că au multe probe împotriva mea. Dar proba mea de la clinică nici nu au luat-o în considerare. Pur și simplu ANAD nu dorea să se judece cu clinica, ci doar să arate că-și face treaba și să ne sancționeze pe noi, pe sportivi! Nu conta cum!”

Mereu m-am întrebat, mă mai întreb și acum, de ce s-a făcut transferul meu la CFR Cluj. Lui Dan Petrescu nu-i plăcea că nu eram pe stilul dânsului, că nu eram agresiv, că nu mă apăram destul de mult, că nu aveam atât de multe reușite pe cât și-ar fi dorit el. Am fost dorit atât de mult, dar nu am avut atâtea șanse la cât m-au dorit.

- Alexandru Ioniță II

VIDEO » Alexandru Ioniță II: „Mi-am acceptat greșelile, acum mă bucur de viață, de familie și de fotbal!”

Mai multe știri din Liga 1: 

Acuzații grave pentru Cosmin Contra, favorit să devină antrenor la CFR Cluj: „Nu degeaba este imaginea unei case de pariuri. A îngropat-o pe Dinamo”

Echipa cu care a vrut Omrani să semneze înainte de transferul la FCSB: „M-a sunat de 100 de ori! Mă ruga să încerc”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (52)
mirstelistu
mirstelistu  •  25 Septembrie 2022, 09:34
Postat de mirstelistu pe 24 Septembrie 2022, 09:42

*** ***???

Pentru comentariul asta m-ati blocat ieri domnilor, ce am zis ca asta a facut o procedura interzisa in sport, adica si-a introdus aer in dos, ce nu e adevat??? Dar cand voi astia din presa si mass media sunteti suporteri e de inteles, voi trebuie sa fiti impartiali domnilor nu sa publicati doar ce va convine si fac pariu ca burebista ala al vostru m-a blocat

mirstelistu
mirstelistu  •  24 Septembrie 2022, 09:42

*** ***???

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

istet10
istet10  •  23 Septembrie 2022, 22:56
Postat de DM4ever pe 23 Septembrie 2022, 13:21

Daca nu adaugai finalul “Daca Becali a a putut face asta, inseamna ca e un tip tare. Nu-l apreciez de fel , dara daca el a avut forta de influenta, bravo lui.” era ok, o comstatare. Insa cu acest final ai dat-o in bara. Nu as spune bravo sau sa consider un tip tare un om care a influentat o decizie corecta, impotriva unui trisor. Nu admir persoanele cu influenta care inclina balanta dreptatii in favoarea celui care triseaza.

Pai nu Neaga a trisat. FC Arges a trisat. Va faceti ca nu intelegeti. Pe de alta parte credeam ca intelegi ce doream sa spun , dar ...

Vezi toate comentariile (52)
Comentează