FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA - FCSB 1-0

ANALIZĂ » Fantezie în 4-3-3! Și alți antrenori steliști au încercat să schimbe sistemul la FCSB, dar au renunțat repede la idee

Articol de - Publicat luni, 23 iulie 2018 09:14

Sistemul implementat de Nicolae Dică în ultimă lună n-a dat rezultatele așteptate, iar oamenii de fotbal râd de antrenor și de ideile lui Becali, patron care deja a anunțat oficial revenirea la 4-2-3-1.

Nicolae Dică e la a doua încercare ca "principal" la FCSB să implementeze sistemul 4-3-3, dar se pare că nu-i iese nici acum.

Prima dată a fost în 2017: "Am încercat 4-3-3 în cantonament de mai multe ori, dar am renunţat la ideea de a-l schimba pentru că actualul sistem, adică 4-2-3-1, a fost folosit în ultimii ani și jucătorii erau obișnuiţi cu el. N-am vrut să schimb ceva ce a mers. Am rămas pe ideea asta".

Acum, la finalul cantonamentului din Olanda, Dică a declarat: "Băieții au răspuns bine la schimbarea de sistem. Sunt jucători care au mai evoluat în acest sistem și acest lucru se vede. Sunt sisteme care îmi plac și am încercat să schimb ceva după anul pe care l-am avut la Steaua".

"Un rahat e și schimbarea sistemului! Ei nici nu înțeleg despre ce este vorba. Părerea mea este că Gigi Becali ar trebui să-i lase pe alții, care se pricep la activitatea asta. El știe să facă bani, nu să facă echipe. Echipele se fac greu"
Dumitru Dragomir, fost președinte LPF

Intersant că tehnicianul de 38 de ani nu e singurul antrenor care a trecut pe la FCSB și și-a propus schimbarea sistemului.

LAURENȚIU REGHECAMPF

În octombrie 2012, Becali a dezvăluit că Reghecampf are în plan să implementeze la FCSB un alt sistem tactic, bazat pe posesie şi în care să nu se mai regăsească un vârf clasic. "El vrea să joace la Steaua cam ceea ce există la Barcelona. Şi ca sistem, adică 4-3-3, şi ca filosofie de alcătuire a echipei, dar şi ca joc. Vrea o echipă în care să nu mai fie neapărat nevoie de un atacant clasic, iar jocul să fie bazat pe o posesie prelungită, în care mingea să stea doar la noi", spunea patronul. După mai multe antrenamente în care a văzut că nu are jucătorii necesari pentru a implementa 4-3-3, Reghecampf a renunțat la idee și-a rămas la 4-2-3-1, formulă care i-a adus 4 trofee: două titluri, Supercupa, Cupa Ligii.

COSTEL GÂLCĂ

Chiar în prima zi când a fost numit "principal" la FCSB, Costel Gâlcă anunța că e decis să schimbe sistemul în 4-3-3. "Chiar îmi doresc să jucăm în alt sistem. Eu aș vrea să încerc un 4-3-3 la echipă, dar acum să vedem pentru că trebuie să văd cum reacționează jucătorii din lot la asta. Antrenorul e cel care trebuie să adapteze sistemul de joc la lotul pe care-l are. Vreau să fac unele schimbări și pentru a veni cu o anumită motivație, dar vom vedea dacă se va putea. Filosofia mea ca antrenor este multă muncă şi multă disciplină. Fără ele nu se pot obţine performanţe", spunea tehnicianul care a reușit tripla ca antrenor: campion, Cupa României și Cupa Ligii. z

"4-3-3 e un sistem dinamic, care îţi aduce un plus pe faza ofensivă. Dar fotbaliștii români nu-l prea agreează şi nici nu avem prea mulţi de acest profil. Ai nevoie acolo, în centru, lângă închizător, de doi oameni de număr 8, cu calităţi tehnice ofensive, dar şi fizice, să poată acoperi ambele faze. În plus, e foarte important ca atacantul central să facă presing agresiv la fundaşii centrali adverşi"
Ioan Andone, director general FC Voluntari

Ce spun jucătorii despre schimbarea sistemului

Cristian Bălgrădean: "4-3-3 e un sistem mai greu, pentru că trebuie să pasăm aproape, nu puteam să atacăm cu mingi lungi. Toată echipa încearcă să se adapteze. Obiectivul apropiat e să ne calificăm în grupele Europa League, urmează titlul!"

Romario Benzar: "Acest sistem l-am jucat la Viitorul, am avut un randament foare bun, sper să îl am şi la Steaua, eu mă simt foarte bine şi suntem mulţi jucători care am jucat în acest sistem. Cred că avem o echipă mai puternică decât cea de anul trecut"

Dennis Man
: "E OK în 4-3-3, trebuie să învățăm bine în el și trebuie să respectăm tot ce zice stafful. Știu că suntem o echipă mult mai tânără ca în alți ani, dar avem și bătrâni la echipă de la care să învățăm"

"Eu nu cred că are vreo vină antrenorul. El trebuia doar să îmi spună că nu putem juca. El e tobă de fotbal teoretic, dar jucătorii nu au inteligență să joace așa. Nu are nicio vină antrenorul. E o chestiune de personalitate a jucătorilor"
Gigi Becali, patron FCSB

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
501357143569044
Cata Andrei  •  23 Iulie 2018, 13:57
Postat de Manu Ion pe 23 Iulie 2018, 10:37

FCSB nu are antrenor !!!!!! Cu cat il schimba becali mai repede este mai bine pt echipa .Atacant are in ograda proprie,Alibec.Cu un antrenor bun care sa stie sa-l aseze in teren(in spatele varfului,asa juca la Astra) Alibec ar devein unul din oameni de baza ai FCSB-ului si al nationalei !!!! Oare nu realizeaza Becali ca in era Dica nu mai este bun nici un jucator de valoare !!!! De ce ??? Pt ca Dica nu e antrenor de echipe cu jucatori de valoare. Nu stie sa tina vestiarul !!!

bine bre ca stii mataluta cum sa tii un vestiar !!!

1058749664169777
Budica Vasilica  •  23 Iulie 2018, 11:20

In 4 3 3 toti cei 6 treiari sunt mingicari jucatori care pot sa faca fata 1:1 si care nu dau mingea in spate la fiecare atac advers. Ori la FCSB le e atat de frica sa nu piarda mingea 1:1 sa-i vada al de sta in bota la tribuna oficiala ca se alege praful. Odata mingea ajunsa pe fund tranzitia a lenta si greoaie pe faza defensiva si uite asa profita adeversarii. Care a fost posesia cu ASTRA vis a vis de 422 pe care l-a jucat Reghe sau Protasov pe vremuri ?

capca1
capca1  •  23 Iulie 2018, 10:50

Cum adică, ”râd de antrenor” ca și cum acesta ar fi Dică ?! Dică, săracul, e ultimul vinovat : el face ce i se spune și, dacă prin absurd, ar avea inițiativă, l-ar sifona, imediat, MM ! Păcat de Dică, a fost un fotbalist peste medie dar, antrenor nu este : echipa are sistemul de idei tactice ”fără idei tactice ”. Cât despre Becali, simte că FC FCSB se va desființa, vine Talpanul peste el și-i ia totul...faliment scrie pe echipa din Popești-Leordeni !

Vezi toate comentariile (15)
Comentează
Close