FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP // Becali a devenit manager ABSOLUT la FCSB! Patronul și-a blocat antrenorul mai rău ca oricând și a ajuns inclusiv să le arate fotbaliștilor cum să șuteze

Articol de - Publicat luni, 03 septembrie 2018 23:20

Transferurile, tactica, banderola de căpitan, formula de start și schimbările au devenit doar drepturi ale patronului la FCSB. Tehnicianul din teorie s-a resemnat, a ajuns să afirme deschis că are alte idei, însă nu le poate aplica. 

"L-am scos pe Zlatinski după prima repriză fiindcă nu avea agresivitate, aportul lui nu era mulțumitor nici în atac, nici în apărare. Oricum, patronul l-a adus". Eu nu prea l-aș fi vrut, doar că nu m-am putut opune! Asta spune Dică, într-o traducere a afirmației prin care aproape s-a scuzat că a trebuit să-l folosească o repriză pe bulgarul fost la Craiova.

Nu e singura declarație de resemnare a lui Nicolae. A ajuns să-și asume mai clar decât oricând rolul complicat pe care-l joacă: "Am discutat cu Qaka, am vorbit și cu Gigi. Din păcate, patronul a decis să renunțe la albanez".

Antrenorul l-ar fi păstrat pe Qaka și nu l-ar fi luat pe Zlatinski. Diferența de vârstă e de 10 ani în favoarea albanezului, deci gândirea lui Dică pare mai normală, deține argumente. Logica nu mai valorează însă nimic la FCSB, într-un moment în care Becali "a arestat" toată autoritatea tehnicianului, el a ajuns să se comporte ca "un Alex Ferguson", adică un manager absolut, care doar că nu stă pe bancă.

Nu conduce nici antrenamentele, dar nici managerul scoțian legendar al lui Manchester United nu participa la toate ședințele de pregătire, mai delega responsabilități. Gigi nu prea-i mai deleagă lui Dică nimic:

  • Transferurile îi aparțin în exclusivitate lui Becali. În afara episodului cu Zlatinski adus în locul lui Qaka, invers decât dorise antrenorul, Dică a mai cerut și un fundaș central. Nu a venit nimeni pe acest post, patronul preferă să inventeze un stoper dintr-un mijlocaș prea slab cumpărat cu 2,1 milioane de euro: "Nedelcu trebuie să fie fundaș central și să-i ia locul lui Bălașa în apărare!". Așa s-a și întâmplat în egalul cu Botoșani, 2-2.
  • Tactica nu mai e o idee a băncii tehnice. "Antrenorul trebuie să aibă libertatea de a crea, e obligatoriu ca doar el să gândească forma echipei, altfel nu se poate face fotbal!", crede Hagi. Becali a cerut 4-3-3 după sezonul trecut și Dică a antrenat în presezon sistemul acesta, la care patronul a renunțat după un singur meci și l-a forțat pe "A1" să revină la 4-2-3-1. Până când Gigi va mai avea o idee. În funcție de influențele din jur și de propriile revelații "geniale", Dică poate fi oricând obligat să treacă la 3-5-2, la 3-4-3 sau la vreun sistem unic, încă neinventat nici de Sacchi, nici de Guardiola.
  • Banderola de căpitan ajunsese pe brațul lui Alibec, un "copil-problemă" care strica și atmosfera, și jocul. Gigi a luat-o și i-a așezat-o pe mână lui Florin Tănase, cu speranța că numărul 10 și banderola îl vor face mai ușor de vândut pe atacantul adus de la Viitorul cu 1,5 milioane de euro. Foști fotbaliști și antrenori ai Stelei insistau: "Tănase nu are nimic care să-l recomande drept căpitan! N-are atitudine, valoare, nimic!". Lui Gigi i-au trebuit șase luni ca să-și dea seama: "Tănase nu poate fi căpitan, e clar că n-are calități de lider! O să-l rog pe Pintilii să preia banderola". Doar că veteranul a refuzat-o, jignit când fusese deposedat de ea ca să-i fie șef Alibec. Așa a ajuns Planici căpitan. Dică nu a avut niciun cuvânt de spus.
  • Formula de început ba conține toți copiii pe care visează Becali c-o să-i vândă pe zeci de milioane, ba ies tinerii și se alcătuiește o distribuție cu schelet "over 30": Pintilii, Roman, Teixeira, Rusescu. Dică nu impune nicio viziune, niciun plan propriu. "Patronul a zis că vrea să folosim în mod constant o formulă, să nu mai schimbăm des? Voi încerca să stabilesc o echipă de bază, da". Antrenorul acceptă orice, e condus cu telecomanda de la Palat și e de acord cu asta. 

120.000 €constituie salariul lui Dică pentru acest sezon. Ca să-l dea afară înainte de scadența din iunie 2019, Becali ar trebui să-i achite tot salariul până la finalul contractului

"Eu l-aș fi păstrat pe Stăncioiu rezerva lui Bălgrădean, nu eu am hotărât să renunțăm la el, dar așa se întâmplă când lași "specialiștii" din club să decidă!" Gigi Becali, patron FCSB

"Eu stabilesc cine e căpitanul FCSB! Dică va pune și el căpitanul, dar mai târziu, nu acum! Deocamdată nu are experiență"Gigi Becali, patron FCSB

"Domnul Dică stă cu echipa și face conferințe, dar echipa o anunță Becali, înlocuirile le face tot Becali, cine vine, cine pleacă, cine nu mai joacă... El face aproape tot. Un om prost nu poate face banii pe care i-a făcut el. Dar despre antrenorat să mă ierte. Becali mai are mult până să fie antrenor"Ion Crăciunescu, la TV Digi Sport

Nu apără pe nimeni

Dică nu reușește să protejeze nici ideile proprii, nici jucătorii. Gigi îi laudă exagerat pe unii, pe care apoi îi calcă în picioare tot cu o măsură anormală: Zlatinski achiziționat și pus pe lista neagră după 45 de minute, Tănase "umflat" și pe urmă retrogradat.

Moruțan, un tânăr pe care-l considera de mare potențial, a fost rezervă cu Botoșani, iar cu Rapid Viena n-a mai prins nici lotul. Becali a ajuns la concluzia că din cauza lui n-a prins FCSB grupele Europa League: "Greșeala mea a fost că l-am băgat pe Moruțan la Viena, acolo am pierdut calificarea!".

După ce a terminat "masacrarea" propriilor fotbaliști, Gigi a trecut și la adversari: "Botoșani e o echipă bună, de play-off, cu condiția să nu joace Ongenda! Cu el, pe locul 12 va fi!". "Mai bine nu mai comentează, că se face de râs!", i-a răspuns patronul moldovenilor, Iftime, la DigiSport. "Ongenda a jucat la nivel înalt, a fost coleg cu Ibrahimovici și cu Cavani la PSG. Probabil Becali nu-l cunoaște!", s-a mirat agentul atacantului, Daniele Pinna, într-o declarație la TV Sportro. 

Îl învăța pe Alibec să șuteze!

Becali e convins că are "ochi de scouter" și idei tactice grozave. A ajuns să creadă că se pricepe și din punct de vedere tehnic, când îl avea pe Alibec îi explica execuția pe care ar trebui s-o folosească la penalty, cât de tare trebuie să șuteze. Lecții de șuturi din partea unui om care n-a jucat fotbal niciodată pentru un jucător pe care-l recrutase Mourinho la Inter Milano! Și care câștigase un titlu în Liga 1 tocmai în concurență cu FCSB. Becali a preluat și stilul de exprimare al lui Hagi, cu "optar", "nouar", "decar", numere folosite ca să descrie roluri ale fotbaliștilor mai clar decât s-ar înțelege din posturile obișnuite: mijlocaș central, atacant, mijlocaș ofensiv. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (63)
ando89
ando89  •  04 Septembrie 2018, 13:07

Nea jijica este un autodidact genial și o personalitate enciclopedică. Nu poate da greș pe termen lung, va rămâne în istorie. Dacă nu, asta este, la banca din cer are deja un extras de cont lung cât o zi de post.

davveroirl
davveroirl  •  04 Septembrie 2018, 12:34
Postat de Popescu Alexandru pe 04 Septembrie 2018, 12:23

Dica e doar o marioneta, nu are personalitate si nici rezultate, trebuia demult inlocuit!

daca e marioneta inseamna ca nu e vina lui ,sa se demita jj singur!

1776365605757168
Popescu Alexandru  •  04 Septembrie 2018, 12:23

Dica e doar o marioneta, nu are personalitate si nici rezultate, trebuia demult inlocuit!

Vezi toate comentariile (63)
Comentează