FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

ANALIZĂ » VIDEO Botoșani și Craiova, FURATE, Mediașul e favorita arbitrilor! Și cu VAR, tot CFR ar fi fost lider în Liga 1!

Articol de , - Publicat miercuri, 18 septembrie 2019 09:00

Gazeta simulează un clasament al Ligii 1 dacă în campionat ar fi fost implementat arbitrajul video: liderul ar fi același, însă Botoșani și Craiova ar fi mult mai sus, în vreme ce Gaz Metan ar avea cu 45% mai puține puncte.

„Cum să nu punem VAR în România? Nu se poate! Plătesc eu VAR-ul în România, numai să-l bage, că altfel se murdărește fotbalul de nu o să-l mai spele nici o apă din lume”. Declarația îi aparține patronului lui FC Botoșani și a fost făcută după meciul de sâmbăta trecută, cu Dinamo, terminat la egalitate, 1-1. În finalul respectivei partide, arbitrul le-a refuzat moldovenilor nu mai puțin de 3 penalty-uri clare!

11e numărul țărilor din Europa care au VAR în propriul campionat: Spania, Italia, Germania, Anglia, Franța, Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Polonia și Turcia

Iftime nu e primul care cere VAR. Gigi Becali, dar și oficialii CFR-ului au susținut și au fost vocali pentru a solicita arbitraj video. Noua tehnologie care ajută arbitrii nu a fost implementată, însă Gazeta face astăzi o simulare: cum ar fi arătat clasamentul Ligii 1 dacă în primele 9 etape am fi beneficiat de VAR și erorile grave de până acum, cele care s-au văzut în mod clar pe reluările TV, ar fi fost îndreptate?

5 țări de pe celelalte continenteau și ele arbitrajul video în campionat: Arabia Saudită, China, Australia, SUA și Mexic

Evident că rezultă o ierarhie subiectivă, fiindcă, de exemplu, un penalty care n-a fost văzut de arbitru și care ar fi fost dat cu VAR nu e obligatoriu să fie transformat în gol. La fel de bine cum dacă o echipă rămâne în inferioritate în prima repriză nu înseamnă automat că va și pierde meciul. Totuși, simularea a transformat aceste situații virtuale într-un clasament, iar concluziile sunt următoarele:

800 de mii de eurosunt costurile de tehnologie pentru implementarea arbitrajului video în Liga 1, la care s-ar adăuga, an de an, baremurile arbitrilor din camera VAR

CINE AR FI FOST LA ACELAȘI NIVEL

CFR, Viitorul și Iași

Sunt formații care și cu VAR ar fi avut același număr de puncte. Totuși, există o diferență între ele. CFR e pe pasiv în raportul erori pro-erori contra, însă a pierdut două puncte din cauza arbitrilor la remiza cu Poli Iași, însă a și câștigat două puncte din cauza arbitrajului la deplasarea cu Chindia, 4-1, când Deac trebuia eliminat la 1-1, iar golul 3 al clujenilor a fost înscris din ofsaid! CFR ar fi avut același număr de puncte și cu VAR și s-ar fi aflat tot pe primul loc. Singura diferență e că ar fi avut un singur punct peste a doua clasată, nu două cum e acum!

28 de milioane de euro,fără TVA, e suma anuală pe care televiziunile o achită pentru drepturile de retransmisie ale partidelor din Liga 1

CINE AR FI AVUT DE CÂȘTIGAT 

  1. FC Botoșani
    Este, de departe, formația care ar fi beneficiat cel mai mult dacă Liga 1 ar fi avut arbitraj video. Moldovenii au pierdut nu mai puțin de 6 puncte din cauza arbitrilor, ultimele două fiind chiar în ultima etapă, când le-au fost refuzate 3 penalty-uri în ultimul sfert de oră al meciului cu Dinamo, terminat la egalitate, 1-1.
  2. U Craiova
    N-a avut probleme de arbitraj până la derby-ul cu FCSB. În meciul de duminică însă, pierdut cu 1-0, altfel ar fi stat lucrurile dacă ar fi existat VAR. S-ar fi dictat penalty la faultul lui Cristea asupra lui Ivan, iar Craiova foarte probabil s-ar fi impus. Cu cele 3 puncte ar fi fost azi pe locul 2, la numai un punct în spatele CFR-ului și la nu mai puțin de 11 peste FCSB.
  3. Hermannstadt
    Sibienii au avut multe decizii defavorabile, din cauza cărora au pierdut puncte cu care ar fi fost chiar în zona de play-off cu ajutorul VAR.

CINE AR FI AVUT DE PIERDUT

  1. Gaz Metan
    E neverosimil faptul că Mediașul a câștigat aproape jumătate din punctele pe care le are acum din cauza erorilor arbitrilor. În toate cele 5 meciuri în care s-a produs o greșeală pro Mediaș, trupa lui Iordănescu n-a pierdut: a câștigat de 3 ori și a remizat în două rânduri.

Ce înseamnă să faci scandal: câștigi arbitrii!

ANALIZĂ » VIDEO Botoșani și Craiova, FURATE, Mediașul e favorita arbitrilor! Și cu VAR, tot CFR ar fi fost lider în Liga 1!

Gaz Metan a oferit cel mai puternic argument că strategia cluburilor și a conducătorilor, de a face presiune pe arbitri, e câștigătoare. La finalul meciului din prima etapă, Edi Iordănescu și ceilalți oficiali au creat un imens scandal după meciul cu Chindia, terminat 2-2, deși Mediașul n-a fost dezavantajată. Ce a urmat? 4 etape consecutive în care arbitrajul a fost pro-Gaz:
 

  • Etapa 2: Hermannstadt - Gaz 0-2, penalty-ul din care s-a deschis scorul a fost inventat de Colțescu;
  • Etapa 3: Gaz - Sepsi 1-1, oaspeții au marcat un gol valabil, mingea a depășit cu mult linia porții, dar arbitrii nu au văzut și n-au validat reușita;
  • Etapa 4: Botoșani - Gaz 1-1, "centralul" n-a dictat un penalty clar pentru gazde după faultul violent făcut de Marius Constantin, care l-a lovit cu cotul în față pe Papa;
  • Etapa 5: Gaz - Astra 1-0, în finalul partidei, arbitrul le-a refuzat oaspeților un penalty indiscutabil la un fault suferit de Valentin Gheorghe;
  • Etapa 8: Gaz - Poli Iași 3-2, în final de meci, Iași ar fi trebuit să beneficieze de un penalty la un fault în propria suprafață de pedeapsă comis de Olaru.

CLASAMENTUL ACTUAL ÎN LIGA 1 

1. CFR Cluj20p
2-3. Viitorul18p
Gaz Metan18p
4-5. Poli Iași16p
U Craiova16p
6-7. FC Botoșani12p
Astra12p
8-11. Sepsi10p
Dinamo10p
Hermannstadt10p
12-13. Cliceni6p
Chindia6p
14. FC Voluntari5p

CLASAMENT DACĂ ÎN LIGA 1 AR FI FOST VAR

1. CFR Cluj20p
2. U Craiova19p
3-4. FC Botoșani18p
Viitorul18p
5. Poli Iași16p
6.Hermannstadt 13p
7. Astra12p
8. Gaz Metan10p
9. Dinamo9p
10-12. Sepsi8p
Chindia8p
FCSB8p
13. FC Voluntari5p
14. Clinceni4p

Topul celor mai favorizate 

Mediaș, nicio decizie contra... 

CLUB ERORI PROERORI CONTRA
Gaz Metan 5 0
Dinamo 5 2
Poli Iași 4 2
FCSB 3 2
Clinceni 3 2

 Topul celor mai defavorizate 

... Botoșani masacrată de arbitri 

CLUB ERORI PROERORI CONTRA
FC Botoșani 1 6
Chindia 0 3

Cine e pe zero!

CLUB ERORI PROERORI CONTRA
Viitorul 1 1
FC Voluntari 1 1
U Craiova 2 2
Astra 2 2
Sepsi2

GAFEURII 

Kovacs și Rădulescu n-au rivali


Din cele 35 de mari erori produse de arbitri în acest sezon, doi "centrali" au comis aproape 30% dintre ele: Istvan Kovacs și George Rădulescu. Primul nu doar că e "central" FIFA, dar e al doilea cel mai bine plasat arbitru român în ierarhiile UEFA, după Hațegan. Kovacs a oficiat la 6 meciuri din actualul campionat, iar în 4 a produs cel puțin o mare greșeală. 

Vor VAR, dar să plătească alții! 

În primăvară, în plină desfășurare a play-off-ului și play-out-ului, Gazeta a realizat un sondaj în rândul celor 14 echipe aflate atunci în Liga 1. Majoritatea covârșitoare, 12 din 14, două abțineri, a susținut că dorește implementarea VAR, însă doar 40% ar fi de acord ca arbitrajul video să fie plătit din drepturile TV. 
 

1. SUNTEȚI DE ACORD CU IMPLEMENTAREA VAR ÎN LIGA 1?
Da: 12
Abțineri: 2
Nu: -

2. SUNTEȚI DE ACORD CA IMPLEMENTAREA VAR SĂ FIE SUPORTATĂ DIN BANII DIN DREPTURILE TV?
Da: 6
Abțineri: 2
Nu: 6

Citește și: 

Am ajuns cel mai jos posibil! Toate echipele care ne vor reprezenta în Europa vor începe din primul tur preliminar

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (45)
aius
aius  •  19 Septembrie 2019, 09:31
Postat de Calin Francu pe 19 Septembrie 2019, 08:17

De ce ati facut analize si acum doi ani cind cfr primea etapa de etapa penalty-uri aiurea . La fel si Craiova anul trecut. De ce nu analizati blaturile si noncombatul sau reciprocitatile din play -off cu se stabilesc dinainte campioanele . Cum joaca unii dupa interes . Cum a fost Viitorul -craiova ( au jucat cu juniorii ) viitorul -astra ( sapunaru asi da autogoluri ) viitorul - cfr ( cfr nu a jucat mai nimic pentru a cistiga viitorul ca apoi anul urmator *** viitorul sa cistige cfr campionatul ) cfr -sepsi ( de cind au intrat in Liga 1 sepsi nu a batut nici o data cfr dar nimeni nu sufla o vorba doar viitorul - fcsb era aranjat . Sau cum bate fcsb pe cineva gata e blat se analizeaza la singe prestatia adversarilor si a arbitrilor iar cind joaca ceilati se trec cu vederea o gramada de astfel de momente ba ca nu avem faza , ba reiau faza din virful tribunei ca sa se vada , ba nu a fost cu intensitate lovitura sau fara intentie , ba si arbitrii sint oameni. tot felul de astfel de scuze de te cuprinde greata . Asa si la nationala numai mizerii jucatori dusi dupa interes si prietenii . Ala lui Hagi bagat cu forta ca asa spune tata-su si daca nu sare cu gura . Unii jucatori du-si ca sa le creasca cota altii sint prieteni cu selectionerul o harababura totala . Va intreb cu ce jucam mai bine acum fata de ce jucam cu Daum cu nimic da dar ce scanal era . Sintem praf asta e adevarul .nu avem profesionisti adevarati doar amatori jmecheri si aroganti .

Ai uitat de fcsb-viitorul 2-5 !

1763887750508605
Calin Francu  •  19 Septembrie 2019, 08:17

De ce ati facut analize si acum doi ani cind cfr primea etapa de etapa penalty-uri aiurea . La fel si Craiova anul trecut. De ce nu analizati blaturile si noncombatul sau reciprocitatile din play -off cu se stabilesc dinainte campioanele . Cum joaca unii dupa interes . Cum a fost Viitorul -craiova ( au jucat cu juniorii ) viitorul -astra ( sapunaru asi da autogoluri ) viitorul - cfr ( cfr nu a jucat mai nimic pentru a cistiga viitorul ca apoi anul urmator *** viitorul sa cistige cfr campionatul ) cfr -sepsi ( de cind au intrat in Liga 1 sepsi nu a batut nici o data cfr dar nimeni nu sufla o vorba doar viitorul - fcsb era aranjat . Sau cum bate fcsb pe cineva gata e blat se analizeaza la singe prestatia adversarilor si a arbitrilor iar cind joaca ceilati se trec cu vederea o gramada de astfel de momente ba ca nu avem faza , ba reiau faza din virful tribunei ca sa se vada , ba nu a fost cu intensitate lovitura sau fara intentie , ba si arbitrii sint oameni. tot felul de astfel de scuze de te cuprinde greata . Asa si la nationala numai mizerii jucatori dusi dupa interes si prietenii . Ala lui Hagi bagat cu forta ca asa spune tata-su si daca nu sare cu gura . Unii jucatori du-si ca sa le creasca cota altii sint prieteni cu selectionerul o harababura totala . Va intreb cu ce jucam mai bine acum fata de ce jucam cu Daum cu nimic da dar ce scanal era . Sintem praf asta e adevarul .nu avem profesionisti adevarati doar amatori jmecheri si aroganti .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1763887750508605
Calin Francu  •  19 Septembrie 2019, 07:54

Daca asta e analiza si eu pot sa fac pe ziaristul . De gresala de arbitraj la cfr -dinamo in favoarea cfr-ului ati auzit . Cum sa spui ca la craiova -fcsb la ivan a fost penalty (desi mingea era afara din joc trecuse linia de fund jucatorul nu mai avea nici o sansa sa o joace ) si la Coman nu a fost desi aparatorul ii pune mina in piept blocindu-i clar trecerea . Dar ce e tare e ca daca marca Craiova din penalty cistigau meciul si inclusiv 3 puncte . Asta da analiza tot un fel de mizerie gazetateasca sa prosteasca lumea si sa sustina fals anumite echipe . *** de asa-zisi ziaristi care toti sint partinitori pe fata neascunzindu-si simpatia fata de unele echipe facind orice chiar si manipulari grosolane pentru acestea . E jalnic sa vezi asa *** de oameni.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează